Mariborska Energetika z več projekti za reševanje energetske krize

Slovenija 20. Okt 202215:46
Radiator, energetska kriza
BOBO

Energetika Maribor v odgovor na energetsko krizo pripravlja tri projekte uvajanja obnovljivih virov energije v proizvodnjo elektrike in toplote na območju mariborske občine. Gre za gradnjo osmih sončnih elektrarn za samooskrbo, veliko sončno elektrarno na zaprtem odlagališču odpadkov Pobrežje in visoko temperaturno toplotno črpalke Pristan.

Kot so danes sporočili iz mariborskega javnega holdinga, katerega del je tudi Energetika, bodo ti projekti igrali ključno vlogo pri znižanju stroškov električne in toplotne energije v mestu ter bistveno povečali energetsko neodvisnost mesta.

Projekt osmih sončnih elektrarn za samooskrbo je predviden za sedem osnovnih šol in dom starejših občanov Dom pod gorco, z njim pa bodo zagotovili fiksno ceno električne energije za naslednjih 15 let z možnostjo prenašanja viškov proizvedene električne energije drugim objektom v lasti občine, ki nimajo primernih strešnih površin. Projekt načrtujejo v drugi polovici leta 2023. Na pobudo podjetja Energija in okolje, ki je v 100-odstotni lasti Energetike Maribor, je v fazi načrtovanja tudi projekt velikega energetskega izkoriščanja obnovljivih virov energije na zaprtem odlagališču odpadkov Pobrežje, ki ga snujejo v partnerstvu z Dravskimi elektrarnami Maribor (DEM) in družbo OVEN – Elektro Maribor.

Z njim bodo izkoristili degradirane površine na opuščenem odlagališče ob Puhovi ulici v mestni četrti Pobrežje, ki zaradi svoje lege in velikosti nudi dobre pogoje za postavitev velike sončne elektrarne in pripadajoče energetske infrastrukture. Na 17 hektarih v glavnem občinskega zemljišča nameravajo postaviti 10-megavatno sončno elektrarno, katere četrtina zmogljivosti bo namenjenih gospodinjskim odjemalcem na območju lokalne skupnosti. Sončna elektrarna bo vključena v center vodenja DEM, s čimer bodo izkoristili sinergijske učinke z omenjenim največjim proizvajalcem električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji.

Ob tem bo lokacija primerna tudi za ostale aktualne energetske rešitve, saj bo moč načrtovati infrastrukturo hitrih polnilnic za električna vozila, ki je zaradi bližine avtocestnega priključka po mnenju predstavnikov podjetja prav tako smiselna. Kot odgovor na negotovost trga fosilnih goriv, predvsem plina, ki trenutno predstavlja večinski vir energije za proizvodnjo toplote v sistemu daljinskega ogrevanja Maribora, pa se v Energetiki trenutno ukvarjajo tudi s projektom visokotemperaturne toplotne črpalke (VTČ) in sončne elektrarne Pristan, pri čemer bodo v prvi kot vir toplote uporabili toploto Drave, zajeta voda pa bo po oddaji toplote vrnjena nazaj v reko. Z omenjenim virom bodo v poletnem obdobju v celoti nadomestili v plinskih kotlih proizvedeno toploto.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.