Mariborska volilna tekma: kaj kaže anketa?

Slovenija 10. Nov 202204:56 6 komentarjev
Mariborski kandidati
N1/FACEBOOK

Mariborska občina je na tokratnih volitvah najbolj zaželena. Za njeno vodenje se poteguje kar 15 kandidatov, anketa, ki jo je za Večer izvedla Ninamedia, pa kaže, da bodo v ospredju le trije.

Anketo je za Večer Ninamedia izvedla med 5. in 7. novembrom, pokazala pa je, da je javno mnenje močno naklonjeno aktualnemu županu Saši Arsenoviču. Anketa namreč kaže, da bi zanj glasovalo 39,1 odstotka volilcev, medtem ko mu sledita Franc Kangler z 19 odstotki in Vojko Flis z 18,3 odstotka. Sedem odstotkov volilne podpore imata še kandidata Lidija Divjak Mirnik in Dejan Kaloh, medtem ko so ostalim kandidatom izvajalci ankete izmerili manj kot štiri odstotke podpore. Gre sicer za anketo, v kateri so zajeti zgolj opredeljeni volilci, a vsekakor kaže, da bo tekma v Mariboru zanimiva. Gre sicer za občino, v kateri kandidira največje število kandidatov, o tem pa smo pisali v članku 15 županskih kandidatov: zakaj je mariborski županski stolček tako zaželen?

Ko gre za liste, anketa kaže, da bo največjo zastopanost v mesnem svetu imela lista Gibanja Svoboda – obeta se ji 22,4-odstotna podpora. Lista Arsenovič za Maribor bi dobila 16,7 odstotka glasov, medtem ko bi lista stranke SDS imela 14,1-odstotno podporo. Sledijo SD z 12 odstotki, Lista Franca Kanglerja – Nova ljudska stranka Slovenije bi dobila 6,3 odstotka glasov, enako bi dobili tudi Gasilci Maribora neodvisna lista. Levica in Stranka mladih – Zeleni Evrope bi dobili vsaka po 4,7 odstotka. Ostali glasovi bi se porazdelili med preostale liste, od katerih nobena ne bi dobila več kot treh odstotkov podpore.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje