Mariborski kulturniki: Sponzorska in donatorska sredstva ne smejo biti rešitev

Slovenija 04. Jul 202320:38 0 komentarjev
Maribor, Drava, Lent, Štajerska
PROFIMEDIA

Predstavniki mariborskih kulturnih društev in zavodov so v javnem pismu mestnim svetnikom opozorili na nespoštovanje sicer dobrodošlih sklepov junijske seje s strani vodstva mestne občine. Glede dodatnega denarja ministrstva za kulturo pa pravijo, da gre le za kratkotrajno gašenje požara, nikakor pa ne za rešitev, ki bila vzdržna na dolgi rok.

Mestni svet je na junijski seji na predlog svetniških skupin SDS, Gibanja Svoboda, Liste kolesarjev in pešcev ter Levice izglasoval zahtevo za takojšno izdajo končnih odločb za sofinanciranje programov na področju športa, kulture, mladine in sociale v zneskih, kot so potrjeni v letošnjem občinskem proračunu.

Mariborski kulturniki so se svetnikom zahvalili za predlagane amandmaje in posledično sprejete sklepe, s katerimi so po njihovem pokazali razumevanje za pomen socialnih, mladinskih, kulturnih in športnih vsebin za prebivalce Maribora, pa tudi, da se zavedajo velike odgovornosti, ki jo imajo.

Hkrati so jih obvestili, da se je vodstvo občine v nasprotju z njihovimi sklepi odločilo za izdajo začasnih odločb z znižanimi sredstvi za mladinske programe. Organizacije morajo anekse z navedenimi znižanimi zneski podpisati v roku osmih dni, če sploh želijo prejeti kakšna sredstva.

Kot poudarjajo prejemniki sredstev, to dejanje terja odziv, morda tudi pravni, saj je po njihovem nedopustno, da izvršna veja oblasti ignorira odločitve mestnega sveta kot vrhovnega odločevalskega organa občine. Take poteze župana postajajo grožnja razmejitvi vej oblasti in morda celo demokraciji kot taki, so dodali v pismu.

Po njihovem v negotovosti ostajajo tudi organizacije s področja sociale in športa, ki se še zmeraj soočajo z znižanjem sredstev, ne glede na sklepe, ki jih je sprejel in potrdil mestni svet, ter zneske, ki ostajajo v proračunu, sprejetem konec aprila.

Ob tem še opozarjajo, da sponzorska in donatorska sredstva nikakor ne smejo biti rešitev za omenjene vsebine, saj te ne morejo biti odvisne od dobre volje premožnih ljudi ali podjetij, še posebej zato ne, ker gre za področja občega dobrega. Prav tako po njihovem ni sprejemljivo, da bi sponzorji in donatorji, ki nimajo nobenih strokovnih kompetenc in znanja, presojali kakovost omenjenih vsebin.

Svetnike so zato pozvali, da kljub prihajajočim dopustom budno spremljajo razvoj razmer v letošnjem letu in naredijo vse, da v proračunu za leto 2024 sredstva na omenjenih postavkah ne bodo znižana in da bodo upoštevani temeljni postulati demokracije.

Da so finančne razmere v štajerski prestolnici zelo resne, gre sklepati tudi iz dogovora ministrice za kulturo Aste Vrečko in mariborskega župana Saše Arsenovič za izredno financiranje javnih zavodov v višini 290.000 evrov, s čimer so zagotovili nadaljnje stoodstotno financiranje vseh projektov in ne zgolj 80-odstotnega, kot so na mestni občini napovedovali.

Kljub odločitvi ministrstva, da sofinancira javne zavode na področju kulture pod pogojem, da občina sofinancira kulturne programe in projekte nevladnih organizacij v višini, kot je bilo to določeno v pogodbah in razpisih, pa podpisniki javnega pisma opozarjajo, da gre zgolj za kratkotrajno gašenje požara in nikakor ne za rešitev, ki bila vzdržna na dolgi rok.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!