Mariborski mestni park je zaradi izruvanih in polomljenih dreves neprehoden

Slovenija 13. Jul 202308:39 > 13:22 0 komentarjev
Mestna občina Maribor
Mestna občina Maribor

Za Slovenijo je nemirna noč, saj so se v zgodnjih jutranjih urah razbesnela huda neurja. Močan veter je drevesa podiral tudi v Mariboru, kjer je mestni park zaradi izruvanih in polomljenih dreves neprehoden, so sporočili z Mestne občine Maribor. Odkrilo je tudi streho ginekološke klinike. Doslej so našteli 98 intervencij pristojnih služb, eden od gasilcev je bil lažje poškodovan.

Močno neurje, ki je v zgodnjih jutranjih urah zajelo tudi Maribor, je marsikje povzročilo precejšnjo škodo. Kot so sporočili iz kabineta mariborskega župana, so posledice neurja vidne tudi v Mestnem parku.

“Po prvih ocenah je zaradi neurja izruvanih najmanj osem dreves, veliko dreves in vej pa je polomljenih,” so sporočili. Dodali so, da je zaradi nastale situacije park trenutno neprehoden.

Vse dokler posledice neurja ne bodo odpravljene, pa občane pozivajo, da se obisku parka izognejo.

Mestna občina Maribor
Mestna občina Maribor

Vodja vzdrževanja mestnih parkovnih površin pri Nigradu Karin Bejo je povedala, da bodo morali odstraniti 14 dreves, ker je vrtinčenje pri nekaterih povzročilo tudi pokanje v deblu ali pa je bila škoda na krošnjah tako huda, da jo je nemogoče sanirati ali ustaviti propad drevesa.

Še več je sicer manjših odlomov, ki jih bodo sanirali naslednji teden in s tem skušali preprečiti dodaten razkroj v drevesih ter ohraniti preostali drevesni fond. Park bo zato po njenih besedah varno prehoden naslednji teden, občane pa opozarja, da je park star, zato naj ga v času neurij in močnejšega vetra zapustijo.

Kar nekaj odlomov je bilo tudi v Tomšičevem drevoredu, tudi tam bo verjetno treba odstraniti eno od dreves. Vseeno je to območje že normalno prehodno.

Mestna občina Maribor
Mestna občina Maribor

Škoda na tržnici, Pohorska vzpenjača nekaj časa ni delovala

Veter v Mariboru je odkril tudi streho ginekološke klinike. Kar nekaj škode je po besedah podžupana Sama Petra Medveda tudi na tržnici, kjer je razmetalo stojnice, precej nevšečnosti imajo tudi na kopališču Mariborski otok, zaradi težav z elektriko pa nekaj časa niso delovale niti Marpromove polnilnice za električne avtobuse in Pohorska vzpenjača.

Vodja mariborske civilne zaščite Primož Osojnik je pojasnil, da so v 98 intervencijah morali v 26 primerih sanirati odkrite strehe, med drugim tudi na ginekološki kliniki UKC Maribor, ostalo pa so predvsem padci dreves na različne vrste infrastrukturo. Po njegovih informacijah je bil pri posredovanjih eden od gasilcev lažje poškodovan.

Intervencije so začeli ob štirih zjutraj, dopoldne pa se nekaterih sploh še niso lotili, saj vsega niso zmogli naenkrat, čeprav je na terenu 108 gasilcev s 23 vozili, tako iz poklicne brigade kot iz 11 okoliških prostovoljnih gasilskih društev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!