Tisoči še od nočnega neurja brez elektrike, veter odkrival strehe

Slovenija 13. Jul 202306:51 > 17:28 1 komentar
Uničena hiša, Lomanoše
Lomanoše, Gornja Radgona. (Neurje.si/Aleš Domajnko/Facebook)

Proti jutru so se nad državo razbesnela neurja. Močan veter je podiral drevesa, ponekod je padala tudi toča. Center za obveščanje je obravnaval kar 362 dogodkov. Veliko je bilo tudi izpadov elektrike, v četrtek popoldan je bilo brez električne energije še vedno več kot 10 tisoč odjemalcev. Agencija za okolje je izdala oranžno opozorilo, saj bodo krajevna neurja tudi danes lahko spremljali močnejši sunki vetra, pojavljali se bodo tudi nalivi in toča.

Če vas neurje danes ni zbudilo, imate precej trden spanec. Za Slovenijo je namreč vremensko izredno pestra noč.

Silovita neurja so se razbesnela predvsem nad severno polovico države, ponekod je padala tudi toča. Fronta je prišla državo od severozahoda proti severovzhodu. O vetrolomu med drugim poročajo iz Maribora, Kungote, Apač, Radencev, Dravograda, Velenja, Celja in Bovca, poroča Radio Slovenija.

Sunki vetra, ki so spremljali prehod dveh nevihtnih sistemov preko države, so bili zelo močni. Tudi po nižinah je marsikje zapihalo s hitrostjo več kot 70 kilometrov na uro. Najmočnejša sunka po nižinah sta bila izmerjena na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana in v Murski Soboti na postaji Rakičan, kar 103 km/h.

Center za obveščanje je skupaj obravnaval 362 dogodkov, največ na območju Murske Sobote, Maribora, Celja, Kranja in Slovenj Gradca. Na terenu je bilo ob 6. uri zjutraj 157 gasilskih enot, ki so med drugim odstranjevale podrta drevesa z vozil, objektov in elektrodistribucijskih vodov. Odkrilo in poškodovalo je več ostrešij objektov.

Radio Slovenija poroča, da je na območju Bohinja drevo padlo na vozilo družine, ki je kampirala. Dva človeka sta poškodovana.

Toča je med drugim padala v Kranju, Biljah pri Novi Gorici, pa tudi v Velenju in Sveti Ani v Slovenskih goricah.

Hudo v Pomurju, več cest neprevoznih

Iz Pomurja poročajo o neurju, kot ga ne pomnijo. Portal Vestnik poroča, da je več cest v Pomurju neprevoznih, med drugim tudi središče Murske Sobote. Najhuje je bilo v krajih ob reki Muri. Odkritih je bilo več streh na stanovanjskih in poslovnih objektih, podrta so drevesa, poškodovana je tudi infrastruktura, so sporočili s PU Murska Sobota.

Trampolin na avtu Trampolin na avtu
Bralec
Neurje v Murski Soboti Neurje v Murski Soboti
Jure Zauneker/Vestnik.si
Neurje v Murski Soboti Neurje v Murski Soboti
Jure Zauneker/Vestnik.si
Neurje v Murski Soboti Neurje v Murski Soboti
Jure Zauneker/Vestnik.si
Neurje v Murski Soboti Neurje v Murski Soboti
Jure Zauneker/Vestnik.si
Neurje v Murski Soboti Neurje v Murski Soboti
Jure Zauneker/Vestnik.si

Na Koroškem veter podiral in ruval drevesa

Pristojne službe na Koroškem so na terenu že več ur in odstranjujejo posledice, je za STA povedala vodja slovenjgraškega regijskega centra za obveščanje Nada Jeseničnik Krajnc. Pričakuje, da bodo čez dan dobili še več podatkov o posledicah ujme v regiji.

Aktivirani so gasilci, delavci podjetja Voc Celje in komunalnih služb, elektro podjetja in druge službe ter prostovoljci, v občini Muta so aktivirali tudi štab civilne zaščite.

Tam je med drugim orkanski veter podrl veliko drevja na območju industrijske cone, kjer že več ur poteka odstranjevanje velikih dreves, ki so se podrla na ceste. V industrijski coni je na gospodarskem objektu tudi odkrilo streho, odkrilo je tudi nekaj drugih streh na objektih, je za STA povedala županja občine Muta Angelca Mrak. 

Orkanski veter je veliko škode povzročil tudi v drugih delih občine, trenutno je zaprta tudi cesta na Sv. Primož. V občini Muta v petek pričakujejo študente delovne brigade, za katere imajo po besedah županje sicer že določena delovišča, pričakuje pa, da jim bodo pomagali tudi pri odstranjevanju posledic neurja.

Na območju Mestne občine Slovenj Gradec so sunki vetra podirali drevesa in odkrili nekaj streh ter poškodovali več objektov in vozil. Najhuje je bilo območju Pameč, Trobelj, Rahtela, Gmajne, Raduš in Gradišča.

Že od zgodnjih jutranjih ur so na delu sodelavci Komunale Slovenj Gradec. Pri odstranjevanju posledic neurja sodelujejo vsa gasilska društva v občini z operativnim štabom v gasilskem domu v Pamečah, na pomoč so jim priskočili tudi gasilci iz sosednje občine Mislinja ter slovenjgraški gozdarji z vso razpoložljivo opremo, so na svoji spletni strani zapisali pri slovenjgraški občini.

Na Ravnah na Koroškem pa je med drugim močan veter izruval in podrl več dreves v Grajskem parku, zato z občine pozivajo ljudi, naj v park ne zahajajo, dokler pristojni ne odstranijo poškodovanega drevja in sporočijo, da je park varen za obiskovalce.

Tudi v tej občini so gasilci javnega zavoda in člani prostovoljnih gasilskih društev, gozdarji ter zaposleni na JKP Ravne že od zgodnjih jutranjih ur na terenu, je objavila občina.

Orkanski veter je pihal tudi na območju občine Radlje ob Dravi. Tam je po poročanju spletnega Večera na Dobravi na območju prostora, kjer je bilo več tabornikov, veter podrl in polomil najmanj 15 dreves, med drugim so ta padla tudi na zunanje tuše in štiri avtomobile.

Po zadnjih podatkih prometnoinformacijskega centra za državne ceste je zaradi posledic neurja popolnoma zaprta še državna cesta Dravograd-Bukovje-Trbonje, medtem ko so na ostalih prej zaprtih cestah posledice ujme že odstranili.

Škoda tudi na Celjskem in v Šaleški dolini

Meteorna voda je zalila kleti stanovanjskih objektov na območju Velenja, veter pa je odkril nekaj stanovanjskih hiš in kmetijskih objektov. Posledice neurja na 35 lokacijah odstranjujejo gasilci iz več gasilskih društev, je poročal center za obveščanje.

Iz Mestne občine Velenje so medtem sporočili, da so intervencijske ekipe že zagotovile prevoznost cest in sanirale najbolj prizadeta območja. Škodo si je na terenu ogledal tudi velenjski župan Peter Dermol s sodelavci.

Zaradi neurja je bilo na območju velenjske občine po doslej zbranih podatkih odkritih 15 streh gospodarskih in stanovanjskih objektov ter podrtih veliko dreves, kar nekaj je škode tudi zaradi poplavljenih kletnih površin.

Posledice neurij v Velenju
Mestna občina Velenje

Že od zgodnjih jutranjih ur je na terenu več kot 100 gasilcev, prav tako so na terenu predstavniki civilne zaščite in koncesionarja za vzdrževanje mestnih zelenic ter pogodbena podjetja civilne zaščite. Sanacija posledic se nadaljuje, škodo bodo ocenjevali naknadno, so zapisali pri občini.

Podobne posledice je po podatkih centra za obveščanje ujma povzročila tudi na območju občin Celje, Vojnik, Žalec, Braslovče, Dobrna, Podčetrtek, Polzela, Rečica ob Savinji, Šmartno ob Paki in Šoštanj, kjer so povsod posredovali gasilci, na delu pa so tudi druge službe.

Na območje občine Žalec je neurje med drugim odkrilo streho senika, v občini Braslovče je zalilo klet stanovanjskega objekta in podrlo drevesa na cestišče. Na območju občine Celje je zalilo podvoz, podrlo nekaj dreves in odkrilo strehe stanovanjskih hiš.

V Dobrni so sunki vetra drevesa podrli na osebna vozila in stanovanjske objekte, v občini Šentjur pa je veter odkril strehe stanovanjskih hiš in podiral drevesa, med drugim še navaja center za obveščanje, kjer podatke že zbirajo.

Veter je drevesa podiral tudi na območju kranjske mestne občine, kjer je odkritih nekaj streh na objektih. Na območju Šenčurja je veter odkril streho na gospodarskem objektu, zalilo pa je tudi podvoz pod avtocesto. Nekaj težav je neurje na Gorenjskem povzročilo tudi pri oskrbi z električno energijo.

Izpadi elektrike

Po podatkih Elektra Maribor je bilo ob 9. uri na območju, ki ga pokriva to podjetje, brez napajanja še 32.000 odjemalcev, potem ko je bilo zgodaj zjutraj brez elektrike 50.000 odjemalcev na njihovem območju. Največ odjemalcev je bilo brez elektrike na območju Ptuja, Dornave, Grada, Murske Sobote, Presike, Gaberja, Sela, Puconcev, Radencev, Apač, Črncev, Zamarkove, Limbuša, Selnice, Kamnice, Lovrenca na Pohorju in Kungote, so na spletni strani zapisali pri Elektru Maribor.

Ob 13. uri je bilo na tem območju brez elektrike še devet tisoč odjemalcev, največ na širšem območju Lenarta, Radencev in Ruš, so zapisali. Ob 14.30 je bilo brez napajanja še 7.500 odjemalcev, največ na širšem območju Radencev in Ruš.

Podobne težave so tudi na območju, ki ga pokriva Elektro Celje. Ob 9. uri je bilo brez električne energije nekaj več kot 4.150 odjemalcev, od tega približno polovica na območju distribucijske enote Celje, na območju velenjske enote pa nekaj manj kot 300.

Ob 12. uri je bilo brez električne energije še 2.391 odjemalcev, največ na območju distribucijske enote Slovenj Gradec, in sicer kar 1.734 odjemalcev; 472 na območju distribucijske enote Celje in 185 na območju velenjske distribucijske enote. Ob 14.30 je bilo skupno število odjemalcev brez električne energije na celotnem omrežju Elektra Celje 2.314.

V obeh družbah odjemalce prosijo za razumevanje, saj je pri odpravljanju okvar varnost zaposlenih na prvem mestu, odjemalci pa naj ravnajo z napravami z ustrezno previdnostjo, in kot da so pod napetostjo, opozarjajo.

Na območju Elektro Primorska pa je bilo okrog 13. ure brez električne energije še 970 odjemalcev, in sicer na Bovškem (Plužna, Kanin, Trenta) ter na delu Breginjskega kota ter Liveka, medtem ko se Kneške Ravne napajajo preko agregata. “Večinoma gre za podrta drevesa na daljnovodih in potrgane žice. Ekipe so na terenu in se trudijo vzpostaviti normalno stanje, vendar delo otežuje trenutna nevihta,” so še zapisali v Elektro Primorska.

Ob 17. uri so iz Elektra Primorska sporočili, da je ekipam čez cel dan uspelo odpraviti skoraj vse napake in večini odjemalcem zagotoviti napajanje z električno energijo. “Trenutno je brez električne energije samo še 23 odjemalcev v vaši Robič, predvidoma pa bo do 17.30 tudi tam vzpostavljeno normalno napajanje z električno energijo,” so dodali.

Oranžno opozorilo za neurja

Tudi danes bodo možna krajevna neurja po celotni državi. Čez dan se bodo plohe in nevihte postopno razširile nad vso Slovenijo, Agencija RS za okolje (Arso) pa je izdala oranžno opozorilo. Za južni del države pa je oranžno opozorilo razglašeno tudi zaradi toplotne obremenitve.

Najnižje jutranje temperature bodo sicer od 16 do 22 stopinj Celzija, najvišje dnevne od 23 do 28 stopinj, na jugovzhodu ter na Primorskem pa do 32 stopinj.

Oranžno opozorilo
Arso

V primeru, da nas preseneti slabo vreme, na Arsu svetujejo, da počakamo na varnem mestu v zgradbi oziroma na prostem poiščemo zavetje v zgradbah ali v vozilu. Odsvetujejo zadrževanje v bližini hudourniških vodotokov in parkiranje pod drevesi. Poudarjajo, da se med nevihto ni priporočljivo zadrževati pod drevesi ali daljnovodi zaradi udara strele, ki je lahko smrtno nevaren.

V noči na petek se bo vremensko dogajanje umirilo, nato nas čaka več stabilnih in sončnih dni. Vročina se bo ob koncu tedna ponovno stopnjevala, še napovedujejo na agenciji za okolje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje