Mariborski nevladniki pozivajo mestni svet k prevzemanju odgovornosti

Slovenija 12. Jun 202319:13 1 komentar
ARHITEKTURA MOM
Mariborka občina. (Foto: Miloš Vujinović/BOBO)

Nevladne organizacije s področja kulture so danes na mariborske mestne svetnike in svetnice naslovile javno pismo, v katerem jih ob napovedanem zmanjšanju občinskega financiranja pozivajo k prevzemanju odgovornosti. "Ne moremo pristajati na izjave, da denarja ni. Denar je, ampak je usmerjen v napačne stvari," so zapisali.

“Nevladne organizacije s področja kulture z nejevero spremljamo neaktivnost in neangažiranost mestnega sveta vsled izjav vodstva Mestne občine Maribor, da se je le mesec in pol po sprejetju občinskega proračuna v njem ‘nenadoma’ pojavila luknja in da so zaradi tega nujno potrebni rezi v področje kulture, mladine, sociale in športa,” so zapisali v javnem pismu med drugim Pekarna Magdalenske mreže, Center plesa, društva Coda, Nagib, Moment, IndiJanez in Hiša!, Zavod Mars in Ustanova Fundacija Sonda.

“S krčenjem sredstev bodo že tako podhranjene vsebine, ki so primarno namenjene prebivalkam in prebivalcem mesta ter okolice, skoraj povsem izginile iz Maribora. Opustošenje bo veliko, saj bo mesto ostalo brez veziva, ki je v času vedno večje atomizacije in individualizacije družbe nujno za vzdrževanje socialnega in duševnega zdravja skupnosti,” so opozorili.

Z napovedanimi rezi se mesto po njihovih navedbah odpoveduje med drugim filmskim festivalom, koncertom nekomercialne glasbe, neodvisnemu radiu in gledališču, sodobnemu plesu, festivalu sprehodov, razstavam sodobne umetnosti in mednarodnim rezidenčnim programom.

“Z rezi bo prekinjena kontinuiteta, ki je izjemnega pomena pri razvijanju kulturno-umetniških vsebin, nagovarjanju občinstva in vzpostavljanju družabnostnega trenutka, prekinjena bo interakcija z občinstvom, ki jo je izjemno težko ponovno vzpostaviti, kot je pokazala pandemija, ustvarjalci, umetniki in kulturni producenti bodo odšli v druga slovenska in evropska mesta, kjer okolje bolje razume pomen omenjenih vsebin, in mesto bo izgubilo velik dotok državnega in evropskega denarja, ki ga v občino prinašajo nevladne organizacije,” so še navedli v javnem pismu.

Maribor
Profimedia

Mestne svetnice in svetnike opominjajo, da je mestni svet najvišji organ občine, ki mora ukrepati. “Zahtevamo, da natančno raziščete, kako je do luknje v proračunu prišlo, in da sredstva v celoti preusmerite nazaj v vsebine s področja kulture, mladine, sociale in športa. Dodatno zahtevamo, da župana Sašo Arsenoviča pozovete k prevzemu odgovornosti. V kolikor župan ne bo pripravljen in sposoben poiskati ustreznih rešitev, ga pozovite k odstopu,” so navedli.

Izpostavili so še, da nevladne organizacije večino prihodkov preko opravljenih storitev vrnejo skupnosti in da občina že sicer namenja kulturi na programskih in projektnih razpisih le 0,69 odstotka svojega proračuna.

Točnih podatkov o rezih v proračune nevladnih organizacij s področja kulture sicer še nimajo. S predstavniki občine imajo po besedah Urške Breznik iz Pekarne Magdalenske mreže napovedan sestanek v torek, pričakujejo pa, da bodo tako kot javni zavodi s področja kulture soočeni z zmanjšanjem sredstev.

“Ne glede na to, ali bodo ti rezi manjši ali veliki, nas zelo prizadenejo, ker to pomeni, da bomo morali bistveno manjšati naš program. Zdaj smo junija in vse organizacije, s katerimi smo se pogovarjali, smo 50 do 60 odstotkov programa že izvedle. Torej lahko zdaj kar zapremo vrata,” je ponazorila.

Opozorila je, da so z zmanjšanjem občinskih sredstev ogrožena tudi sredstva, ki jih dobivajo iz drugih virov. “Konec koncev bodo vsi ti financerji prepoznavali, da si mestna občina očitno ne želi teh vsebin, in ne bodo več namenjali tega denarja zanje,” je dejala.

Nevladne organizacije sta podprla tudi antropolog Andrej Naterer in etnolog Rajko Muršič. “Kultura predstavlja ključno prvino mesta in mesto kot občinska infrastruktura mora za to skrbeti,” izpostavlja Naterer. “Odrekanje podpore mestnim družbenim, umetniškim in kulturnim dejavnostim je barbarsko in povsem nepotrebno. Krivda za nastali kaos ni sistemska, ampak subjektivna, politična,” dodaja Muršič.

Zaradi napovedanih občinskih rezov v kulturne programe je pod velikim vprašajem tudi Letni kino Minoriti. Organizatorji so zato zagnali donatorsko akcijo, s katero zbirajo denar za letošnjo izvedbo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje