Mariborski Stari most naj bi še letos zaprli za osebna vozila

Slovenija 26. Maj 202221:19 > 23:12 1 komentar
Stari most v Mariboru
PROFIMEDIA

Mariborski Stari oziroma Glavni most naj bi še letos zaprli za osebna motorna vozila in ga tako prepustili predvsem pešcem, kolesarjem, avtobusom, taksijem in dostavnim vozilom. Mariborski mestni svetniki so danes potrdili tudi drugi rebalans letošnjega proračuna občine, ki se zvišuje za 1,5 milijona evrov na 189,1 milijona.

Podžupan Mestne občine Maribor Samo Peter Medved je na današnji seji mestnega sveta napovedal, da nameravajo še letos zapreti Stari most za osebna motorna vozila. “Tako bo namenjen predvsem pešcem, kolesarjem, avtobusom, taksijem in dostavi. V načrtu je realizacija še letos,” je dejal.

Tako je odgovoril na opozorilo Liste kolesarjev in pešcev, da je na Starem mostu v času jutranjih in popoldanskih prometnih konic zelo veliko kolesarjev in pešcev, ki se na ozkem pločniku vzdolž mostu težko izogibajo drug drugemu, kar je lahko ob avtomobilih in avtobusih na voznem pasu zelo nevarno.

Z zaprtjem Starega mostu bi se zapora za osebna motorna vozila podaljšala s predlani prenovljene in zaprte Koroške ceste in Glavnega trga na levem bregu Drave vse do Trga revolucije na desnem bregu. Na slednjem občina prav tako napoveduje spremembo prometnega režima, z ureditvijo neke vrste avtobusnega vozlišča na tem mestu.

Samostojna mestna svetnica Jelka Kolmanič je predstavila opažanja predvsem starejših prebivalcev mesta zaradi številnih kolesarjev, skuterjev in dostavnih vozil v območju za pešce v starem mestnem jedru. “Vedno bolj nadležno je tam tudi beračenje,” je dejala. Župan Saša Arsenovič je v odgovoru povedal, da bo treba najbolj obiskane dele starega mestnega jedra verjetno zapreti tudi za kolesarje. So pa na občini že sprožili akcijo osveščanja, s katero želijo na mehek način pregnati skuterje iz območja za pešce.

Kmalu se bo odprl tudi muzej najstarejše trte

Na začetku seje je župan napovedal skorajšnje odprtje Muzeja najstarejše trte na svetu, ki so ga uredili v objektu nekdanje hladilnice na Lentu. Vrednost projekta, ki je vključeval tudi obnovo Vojašniškega trga in Sodnega stolpa, je 6,8 milijona evrov, od tega je 4,8 evropskih sredstev.

V okviru občinskega razpisa bo po besedah Arsenoviča kmalu obnovljenih še 12 zasebnih fasad v mestu, zaključuje se obnova fasade na gradu, Čeligijevega stolpa, Sinagoge Maribor in izgradnja dvigala v Narodnem domu Maribor. Do sredine junija naj bi bila končana obnova mostu na Mariborski otok, jeseni pa naj bi sledila obnova kopališča na njem.

Mestni svetniki so se danes seznanili tudi z zagonom novega cikla participativnega proračuna občine ter podelili še en mandat direktorici Pokrajinskega muzeja Maribor Mirjani Koren in direktorju Narodnega doma Maribor Vladimirju Rukavini. Tadeji Batagelj pa so podali soglasje za imenovanje za direktorico Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Maribor.

Maribor bo priskočil na pomoč pobratenemu ukrajinskemu mestu Harkov. Arsenovič je povedal, da bodo na prošnjo tamkajšnjega župana poslali tja avtobus. Še prej ga bodo napolnili s humanitarno pomočjo, zato poziva javnost, da prispeva po svojih zmožnostih.

Potrdili tudi drugi rebalans proračuna

Mariborski mestni svetniki so potrdili tudi drugi rebalans letošnjega proračuna občine. Ta se zvišuje za 1,5 milijona evrov na 189,1 milijona. V prvem branju so dali zeleno luč nastanku soseske Novo Pobrežje in strategiji za preoblikovanje Maribora v pametno mesto.

Vodja urada za finance in proračun Mateja Cekić je pred glasovanjem o rebalansu pojasnila, da je zvišanje občinskega proračuna posledica dodatnih prilivov, med drugim s strani najemnin za infrastrukturo za izvajanje gospodarske javne službe, večjega presežka Mariborskih lekarn in prodaje družbe Dimnikarstvo Maribor. Dodatna sredstva se bodo med drugim namenila za vrtce, gasilce, preplastitve cest, sanacijo plazu v Perkovi Grabi, investicijsko vzdrževanje športnih objektov in kanalizacije, izgradnjo postaj sistema souporabe koles Mbajk in sanacijo dvorane mestne četrti Pobrežje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje