V Mariboru bo dražji prevoz z avtobusom, voda, odvoz odpadkov

Slovenija 22. Jun 202322:13 > 22:43 1 komentar
Gondola na Pohorje
Milos Vujinovič/BOBO

Mariborski mestni svetniki so na današnji seji kljub nekaterim pomislekom večinsko podprli podražitev voženj z mestnim avtobusom, vodarine, odvoza odpadkov in pogrebnih storitev. Niso pa soglašali z izvzetjem Pohorske vzpenjače iz gospodarske javne službe, da bi lahko javno podjetje Marprom samo določalo cene.

Glede podražitve mestnih avtobusov je direktor javnega podjetja Marprom Ranko Šmigoc ponovil, da so poskušali čim bolj prizanesti socialnim kategorijam, zato ne povišujejo cene kart za otroke, ostajajo pa tudi pri podaljšanju veljavnosti karte s 60 na 75 minut in vozovnicah, vezanih na uporabo parkirišč. Cena vožnje z mestnim avtobusom, kupljene vnaprej, se zvišuje z enega evra na 1,3 evra. So pa pri najnovejšem predlogu cenika upoštevali nekatere predloge mestnih svetnikov z majske seje, kot je uvedba vozovnice za vožnjo v času izven prometne konice.

Namesto podražitve vozovnic za Pohorsko vzpenjačo je Marprom predlagal njeno izvzetje iz gospodarske javne službe, da bi jo lahko upravljal kot tržno dejavnost in sam določal cene. Ob tem naj bi povratna vožnja za osebo po napovedih stala 14 evrov namesto sedanjih šest, enosmerna pa devet namesto štiri evre.

Predstavnik svetniške skupine SDS Franc Kangler je znova odločno nasprotoval tej spremembi, ker po njihovi oceni škoduje mariborskemu turizmu. Proti so bili med drugim tudi v Gibanju Svoboda, medtem ko je župan vztrajal, da subvencioniranje teh prevozov ni naloga občinskega proračuna. “To je vendar luksuz, doživetje, na Pohorje se da priti tudi na druge načine,” je dejal. Po dolgi razpravi je bil ta predlog z enim glasom razlike zavrnjen.

Pohorje
Miloš Vujinovič/BOBO

Glede ostalih predlaganih podražitev so bili mestni svetniki manj kritični. Položnica za vodarino se bo tako pri povprečni porabi v gospodinjstvu zvišala za 68 centov na mesec. Cena odvoza 120-litrske posode komunalnih odpadkov se bo v mesecih do konca letošnjega leta zvišala za 15 centov in prihodnje leto še za dober evro. Pri bioloških odpadkih pa se dviguje z 2,90 na 5,27 evra. Grobnina za enojni grob se na letni ravni zvišuje z 22,80 na 30,42 evra, za 16 odstotkov bodo dražje pogrebne storitve.

Na predlog posameznih svetniških skupin SDS, Gibanja Svoboda, Liste kolesarjev in pešcev ter Levice so mestni svetniki izglasovali zahtevo za takojšno izdajo končnih odločb za sofinanciranje programov na področju športa, kulture, mladine in sociale v zneskih, kot so potrjeni v letošnjem občinskem proračunu.

“Ko smo sprejeli proračun, smo se vsi skupaj zavezali, da bo šport financiran v takšni obliki, kot ga zahteva letni program športa in kot je v skladu z razpisom,” je povedal vodja svetniške skupine SDS Milan Mikl. “Gre za izjemno pomembne družbene podsisteme, ki delajo to mesto živo,” je dodal Marko Slavič iz Gibanja Svoboda.

“S sofinanciranjem dejavnosti v višini, kot jih predvideva proračun, bomo zagotovili nadaljevanje nujnih programov, med katerimi nekateri brez občinskega sofinanciranja ne bi preživeli,” je dejala predstavnica Levice Tatjana Frangež. “Ne smemo dopustiti, da nam bodo mladi ljudje, ki v tem mestu nekaj proaktivno počnejo, odhajali drugam,” pa je povedal Josip Rotar iz Liste kolesarjev in pešcev.

Direktor mestne uprave Srečko Đurov je poudaril, da je predvideno zmanjšanje občinskega sofinanciranja omenjenih programov le začasen ukrep. “Vsi se strinjamo, da je treba na vseh teh področjih čim prej izdati odločbe v višini, kot je bila načrtovana v proračunu. Žal nam trenutna finančna situacija tega ne dopušča, zato smo sprejeli začasno odločitev. Začasna odločba pomeni, da končna odločba še sledi. In če bo finančna situacija to dopuščala, bomo izdali končne odločbe v znesku, kot so trenutno predvideni v proračunu,” je dejal.

Maribor, Drava, Lent, Štajerska
PROFIMEDIA

Mestni svetniki so na današnji seji sicer podali soglasje k zadolževanju občine v višini 14,6 milijona evrov, ki je bilo predvideno že v aprila sprejetem občinskem proračunu. Po besedah župana Saše Arsenoviča se bo ta denar porabil za projekte, ki so že v teku, med drugim izgradnjo atletske ogrevalne dvorane, sanacijo OŠ Tabor 1, gradnjo zdravstvene postaje Magdalena in zahodne obvoznice. “Skušali smo iskati čim daljšo dobo, zato da bi si pustili še nekaj prostora za zadolževanje za prihodnje projekte,” je dejal.

Obenem je mestni svet soglašal z rebalansom letošnjega občinskega proračuna, po katerem se je vanj vključil denar, ki ga je za organizacijo Olimpijskega festivala evropske mladine (Ofem) zagotovila država. Na prihodkovni strani se proračun zvišuje za 2,8 milijona evrov in se za enak znesek zvišuje tudi na odhodkovni strani, saj so to namenska sredstva, je pojasnila vodja občinskega urada za finance in proračun Mateja Cekić. Z rebalansom je proračun za leto 2023 načrtovan v višini 194,6 milijona evrov.

 Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje