Marta Kos s podporo Goloba, o njeni kandidaturi še izvršni odbor in svet stranke

Slovenija 27. Jun 202216:15 > 18:17 0 komentarjev
Marta Kos
Borut Živulović/Bobo

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je na današnjem digitalnem kongresu stranke članom predstavil predlog za kandidatko za predsednico republike. Ocenjuje, da je najboljša kandidatka za to mesto podpredsednica stranke Marta Kos. Končno odločitev o kandidatu stranke bosta sicer sprejela izvršni odbor in svet stranke, je pojasnil Golob.

Izvršni odbor glede na statut stranke Gibanje Svoboda vodi postopke volitev v vse organe na lokalni in državni ravni ter za volitve v Evropski parlament, svet stranke pa na predlog izvršnega odbora določa kandidatke in kandidate za volitve v DZ, Evropski parlament in predsednika republike.

Premier in predsednik stranke Robert Golob je tako danes članom Gibanja Svoboda kot kandidatko predstavil Marto Kos, izvršni odbor in svet stranke pa bosta po njegovih pričakovanjih o kandidatu stranke odločila v kratkem, najverjetneje do začetka naslednjega tedna.

Gibanje Svoboda bo tako, kot kaže, prva parlamentarna stranka, ki bo tudi uradno ponudila svojega kandidata. Notranji kandidacijski procesi sicer tečejo tudi v drugih strankah, a nobena od njih končne odločitve o predsedniškem kandidatu še ni sprejela. Sta pa svojo kandidaturo uradno že naznanili pravnica Nataša Pirc Musar ter psihoanalitičarka in doktorica filozofije Nina Krajnik. Kandidirali bosta s podpisi volivcev.

Na dnevnem redu današnjega kongresa največje parlamentarne stranke bo sicer tudi združitev z LMŠ in SAB. Golob pričakuje, da bo kongres prikimal predlaganim sklepom, septembra pa bi nato stranke izpeljale združitveni kongres.

Članstvo LMŠ in SAB je zeleno luč združitvi z Gibanjem Svoboda že prižgalo. Z današnjo seznanitvijo članov najvišjega organa Golobove stranke pa bodo stekli še zadnji koraki, preden bosta stranki nekdanjih premierjev tudi formalno ugasnili, Gibanje Svoboda pa bo postalo njun pravni naslednik.

Kot taka bo stranka bogatejša za članstvo obeh strank, pripadli ji bodo tudi lokalni odbori. LMŠ in SAB bosta v združeno stranko prispevali tudi proračunska sredstva, ki jih zakonodaja omogoča strankam, ki so na volitvah dosegle najmanj en odstotek glasov. LMŠ pa bo v združeno stranko “prispevala” še svoja evropska poslanca, Klemna Grošlja in Ireno Jovevo.

Izjavo o sklepih digitalnega kongresa in kandidaturi za predsednico države bosta Golob in Kos sicer dala jutri dopoldne, so sporočili iz Gibanja Svoboda.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!