Pirc Musar kandidira za predsednico, med podporniki tudi Kučan in Türk

Slovenija 23. Jun 202210:47 > 13:39
Nataša Pirc Musar
N1

Nataša Pirc Musar, odvetnica, nekdanja informacijska pooblaščenka, novinarka in voditeljica je na novinarski konferenci sporočila, da se podaja v tekmo za predsednico republike. Predstavila je tudi štirinajst podpornikov in podpornic, med katerimi sta oba nekdanja predsednika republike Milan Kučan in Danilo Türk.

“Moja odločitev je, da kandidiram za predsednico Republike Slovenije.” Tako je na začetku novinarske konference sporočila Nataša Pirc Musar. Ob tem je dodala, da so jo že velikokrat prepričevali, naj vstopi v politiko. Zdaj je ocenila, da je napočil pravi trenutek. “Že nekaj let v meni tli želja, da bi v slovenskem družbenem in političnem prostoru lahko kaj naredila in vloga predsednice republike je takšna, da mi je pisana na kožo. Ugotovila sem, da sem v življenju storila veliko in sem trenutno na vrhuncu življenjske moči. Stara sem 54 let, tako da lahko storim še kaj za Slovenijo,” je poudarila Pirc Musar.

Ob tem je izpostavila, da nikoli v življenju ni bila članica nobene politične stranke. “Nisem želela vstopiti v stranko, da bi dobila kakšno pozicijo. V kandidaturo za predsednico republike se bom podala kot neodvisna kandidatka z zbiranjem podpisov volivcev,” je svojo odločitev razložila Pirc Musar. Na to, da bi postala strankarska kandidatka, torej ne bo pristala, dopušča pa možnost, da bi jo katera od strank podprla. Da bi to storila katera od desnih strank, ni mogoče pričakovati, prav tako pa si ne želi, da bi jo podprla Levica. Njena stališča so namreč precej odmaknjena od stališč te stranke. Razkrila je še, da je dobila povabilo za sodelovanje v Golobovi vladi pa tudi za članstvo v Gibanju Svoboda, vendar povabila ni sprejela. Kot razlog, da jo izvršna veja oblasti ne zanima, je navedla, da je tam treba sprejemati tudi “gnile kompromise”.

“Celo življenje se ukvarjam s temeljnimi človekovimi pravicami in pravno državo: 10 let na poziciji informacijske pooblaščenke in tudi kot odvetnica. Na funkciji predsednika oziroma predsednice države je treba boj za temeljne človekove pravice in pravno državo še posebej poudarjati,” je na današnji novinarski konferenci izpostavila Pirc Musar. Po njeni oceni je pozicija predsednika republike tista, na kateri je treba v najbolj kritičnih časih mnenje jasno in glasno povedati. “V zadnjih dveh letih, ko je bila naša demokracija na stresnem testu, sem se večkrat oglasila. In ni mi žal, da sem se izpostavila,” je poudarila.

“Če bom izvoljena na mesto predsednice republike, ne bom tiho. Človekove pravice so nekaj, v kar iskreno verjamem in iskreno verjamem, da je država lahko močna, da se lahko razvija in da lahko ponudi vsem vsaj približno enake možnosti le takrat, ko deluje pravna država,” je obrazložila Pirc Musar in dodala, da se z drugimi predsedniškimi kandidati ne bo ukvarjala. Želi pa si, da bi bila predsedniška tekma pravična. O financiranju predsedniške kampanje je povedala, da zakon o volilni kampanji omejuje donacije fizičnih oseb. Zato bo sama v kampanjo vložila 19 tisoč evrov, kar je tudi zgornja meja, ki jo za fizične osebe dovoljuje zakonodaja. Vodja njenega volilnega štaba bo njen soprog Aleš Musar. “Ker mu najbolj zaupam in je na to vlogo tudi takoj pristal,” nam je pojasnila svojo odločitev.

Nataša Pirc Musar je še povedala, da se je po njeni oceni trenutni predsednik republike Borut Pahor premalokrat oglasil, da pa se v notranjepolitične boje tudi sama ne namerava vpletati. “Oglasila se bom takrat, ko bodo na udaru človekove pravice in pravna država. Ne bom se bala povedati svojega mnenja.” Na vprašanje N1, ali mora biti predsednik republike moralna avtoriteta – predsednik Pahor je namreč pred časom dejal, da to ni potrebno – pa je odgovorila: “Da, mora biti.” Po tiskovni konferenci nam je še dejala, da je napočil čas, da Slovenija dobi prvo predsednico republike, in da je prepričana, da bo na predsedniških volitvah zmagala ženska.

Kdo so podporniki Nataše Pirc Musar?

Nataša Pirc Musar je ob najavi kandidature za predsednico republike predstavila tudi skupino podpornikov. Teh je štirinajst, med njimi pa je sedem žensk in sedem moških. To so: igralka Milena Zupančič, igralka Nataša Barbara Gračner, pevka Alenka Godec, pisatelj Tadej Golob, pravnica Alenka Šelih, novinar in voditelj Slavko Bobovnik, košarkar Boštjan Nachbar, mariborska zdravnica in humanitarka Ninna Kozorog, sociologinja Biserka Marolt Meden, humanitarka in prostovoljka Anita Ogulin, pravnik in kriminolog Dragan Petrovec, nekdanji predsednik državnega zbora Pavel Gantar ter nekdanja predsednika republike Milan Kučan in Danilo Türk.

O kandidaturi Marte Kos in združenju Ona ve

Na vprašanje, kako bo napoved njene kandidature vplivala na odnos z Marto Kos, s katero sta skupaj v združenju Ona ve in prav tako kandidira za predsednico republike, je Pirc Musar odgovorila, da to na njun zelo dober odnos ne bo vplivalo. “Združenje Ona ve je eden lepših projektov, pri katerih sodelujem. Ko mi ga je Marta predstavila, sem se mu z veseljem pridružila. Mislim, da ni nič narobe, če bo združenje dalo eno, dve ali celo tri kandidatke, saj je  glavni namen te mreže, da se ženske izpostavimo in povemo, da znamo in zmoremo.” Ob tem je Pirc Musar izpostavila prepričanje, da bosta z Marto Kos vodili pravično predvolilno kampanjo, ki bo primerna ženskemu duhu in združenju Ona ve.

marta kos
Borut Živulović, Bobo

Čeprav datum predsedniških volitev še ni znan, pa se v javnosti v zadnjih tednih pojavlja vse več imen potencialnih kandidatov in kandidatk, ki jih zanima mesto predsednika oziroma predsednice države. Kot smo poročali pred dnevi, je svojo kandidaturo za predsednico države že najavila Marta Kos, sicer podpredsednica stranke Gibanje Svoboda in nekdanja veleposlanica. Kos je za N1 povedala, da si zelo želi, da bi njeno kandidaturo za predsednico republike potrdili tudi na kongresu stranke Gibanje Svoboda, kar naj bi se zgodilo v ponedeljek.  “Pomembno bo, če me bo podprla stranka, s katero zagovarjava enake vrednote: svobodo, spoštovanje, odgovornost, zaupanje … To je bil tudi eden od razlogov, da sem se odločila za kandidaturo na volitvah,” je dejala Marta Kos.

Ker so se uresničila namigovanja in se Nataša Pirc Musar dejansko podaja v predsedniško tekmo, bo zanimivo videti, kako se bodo razdelili levi in sredinski volivci, saj tako ona kot Kos računata na njihove glasove.

Kdo vse še razmišlja o kandidaturi?

Kot smo že poročali, o možnosti kandidature na predsedniških volitvah razmišljajo tudi nekdanji zunanji minister in evropski poslanec Ivo Vajgl, evropska poslanka in nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak, nekdanji premier in zunanji minister Miro Cerar in kočevski župan Vladimir Prebilič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.