Nino Krajnik podpira Jambrek, svetuje ji Jeretič, podpise bo zbiral Kovačič

Slovenija 27. Jun 202210:54 > 21:38 22 komentarjev
Nina Krajnik
BOBO

V boj za mesto predsednice republike se podaja tudi psihoanalitičarka in doktorica filozofije Nina Krajnik. Napovedala je, da bo kandidirala s podporo volivk in volivcev, bo pa vesela podpore katere od političnih strank, ki bi njene ideje prepoznale kot svoje. Predstavila je skupino podpornikov kandidature, med katerimi je tudi pravnik in eden od očetov slovenske ustave Peter Jambrek.

“Uradno in javno sporočam, da bom na jesenskih predsedniških volitvah kandidirala za predsednico republike”, je sporočila psihoanalitičarka in doktorica Nina Krajnik in dodala, da se v predsedniško bitko podaja s podpisi ljudi. “Nisem članica nobene stranke, bom pa vesela, če se bo kakšna stranka pravzaprav identificirala z mojimi idejami in jih prepoznala kot svoje,” je odločitev za kandidaturo komentirala Krajnik. Kot je za N1 povedal predsednik Nove socialdemokracije Andrej Magajna, je izvršni odbor njegove stranke Krajnik že podprl kot kandidatko za predsednico republike, v prihodnje pa naj bi to storil še svet stranke. Krajnik pa je razkrila, da bo njen svetovalec Sebastjan Jeretič, ki je bil pred meseci svetovalec takratnega ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. Med zbranimi na novinarski konferenci je bil tudi Vili Kovačič, ki se je med drugim tudi oglasil, da bo Krajnik pomagal zbirati podpise za njeno kandidaturo.

Kdo so podporniki kandidature Nine Krajnik?

Nina Krajnik je ob najavi kandidature za predsednico republike predstavila tudi skupino podpornikov. To so: pravnik Peter Jambrek, sodnik in profesor Tone Jerovšek, smučarski skakalec Lovro Kos, astronom in fizik Bojan Kambič, Nataša Elvira Jelenc iz Društva onkoloških bolnikov, pisateljica Gabriela Babnik Outtara, podjetnik in glasbenik Pavle Okorn in akademski slikar Matej Metlikovič.

Krajnik o svoji politiki pravi, da je drugačna, saj odpira prostor resnici in želji vsakogar. O svojih volivcih pa pravi, da se ne delijo na leve in desne, ampak so to tisti ljudje, “ki znajo odpreti oči za družbeno stvarnost”. Ob tem je še dodala, da gre za ljudi, “ki so odprtega duha in bistrih umov, ki so načelni in se znajo boriti v najtežjih okoliščinah, predvsem pa ne nasedajo mnogoterim poizkusom pranja možganov”. Napovedala je še, da bo kampanjo na začetku financirala sama, finančno konstrukcijo kampanje, pa bo predstavila kasneje.

NIna Krajnik
BOBO

Kot glavni cilj svoje kandidature za predsednico republike je Krajnik navedla željo povezati Slovenke in Slovence. “Če nismo skupaj v časih krize, nismo skupaj nikjer. Trenja na geopolitični ravni, vojna v Ukrajini, energetska in prehranska kriza, pandemija covida-19 predstavljajo izrazito težke izzive. Le ti pred nas postavljajo nujnost povezovalnosti in skupnega delovanje brez nepotrebnih delitev. Vloga predsednika republike je v mojih očeh natanko v tem,” je dejala Krajnik.

Ob koncu predstavitve kandidature pa se je nekoliko obregnila ob najavo kandidature Nataše Pirc Musar: “Ne želim kritizirati ali komentirati kandidature drugih kandidatov, a če se nekdo zavzema za pravno državo in človekove pravice, potem pa takoj nekoga napada, vidimo, kje v Sloveniji imamo problem. Ne na družbeni, ampak na osebni ravni. In tukaj je treba stvari spremeniti. Samo, če bomo znali upoštevati razlike, potem bomo gradili skupnost, kjer `one` ne bodo razlog razdora.”

Že pred dnevi je Krajnik na Twitterju ostro kritizirala svoji protikandidatki na predsedniških volitvah Pirc Musar in Marto Kos. Prvo je označila kot kandidatko stare generacije levih privatizerjev, drugo pa kot kandidatko mlajše generacije levih privatizerjev. Obema pa je skupna Partija, je poudarila. Ali je torej ta zapis v skladu z njenim zavzemanjem, da se ne sme nikogar etiketirati in postavljati v kot, smo povprašali Krajnik. “Pri mojem zapisu je šlo za strukturno analizo in ne za etiketiranje. Če ima kdo protiargument na moje navedbe o levih privatizerjih družbene lastnine iz časa 90 let, mi bo oporekal, jaz pa se že veselim javne razprave o tem,” je odgovorila Nina Krajnik.

Peter Jambrek, eden od njenih glavnih podpornikov, je na novinarski konferenci povedal, da  Krajnik sicer že poznane stvari pove “na svež in prepričljiv način”. Ob tem je okrcal poročanje nekaterih medijev, ki da o njej ustvarjajo povsem napačno sliko, saj jo predstavljajo kot “kandidatko, ki v Sloveniji zastopa alternativno desnico, uvoženo iz ZDA, ki zastopa belske, šovinistične, rasistične, nacionalistične in levici sovražne moške”. Natašo Pirc Musar in Marto Kos pa je označil za kandidatki liberalne sredine, ki “sta si zelo narcisoidno blizu”.

Kandidaturo Nine Krajnik podpira tudi njen partner Milan Balažic, sicer župan Moravč. Kot je povedal za N1, ji bo v času kampanje stal ob strani in ji tudi svetoval, a da veliko časa ne bo imel, saj se namerava na lokalnih volitvah ponovno potegovati za županski stolček. Pred leti so sicer v javnost prišle informacije, da naj bi v njuni družini prišlo tudi do fizičnega nasilja, a tega Krajnik danes ni želela komentirati.

Čeprav je bila širši javnosti Nina Krajnik do nedavnega neznana, je z nastopom v povolilni oddaji na TV Slovenija in kasneje še v oddaji intervju z Jožetom Možino, pritegnila kar nekaj pozornosti, predvsem na desnem političnem polu. 

“To, kar je politično, je to, kar je osebno. Zato je moja politika politika singularnega. Ne izhaja iz delitev ali dispozitivov moči enih proti drugim, ampak daje prostor resnici in želji vsakogar. Zato je edina, ki je za vse. Samo če imamo to pravico, lahko delujemo kot skupnost,”  je ob potrditvi informacije, da bo kandidirala za predsednico republike, tvitnila Nina Krajnik.

Nina Krajnik se torej namerava v tekmo za predsednico republike podati s podporo volivk in volivcev, za zdaj pa še ni jasno, ali jo bo podprla katera od parlamentarnih strank. Kot pravijo naši viri v NSi, možnosti, da bi jo podprli krščanski demokrati, tako rekoč ni. Veliko se sicer govori, da bi lahko NSi v boj za predsednico republike poslala nekdanjo predsednico stranke Ljudmilo Novak, a ta za zdaj uradno svoje odločitve še ni predstavila. V največji opozicijski stranki SDS se po informacijah N1 za zdaj o tem, ali bi stranka na predsedniških volitvah podprla Nino Krajnik, še niso pogovarjali.

Kdo je Nina Krajnik?

Kot piše na njeni uradni spletni strani, je ustanoviteljica in predsednica Slovenskega društva za lacanovsko psihoanalizo, je tudi glavna in odgovorna urednica revije Objekt Želje in knjižne zbirke Juno.

Izobraževala se je na oddelku za lacanovsko psihoanalizo na Univerzi Pariz VIII – Vincennes-Saint Denis, klinično formacijo pa je okviru L’École de la Cause freudienne. Doktorirala je iz filozofije z disertacijo Znanost in psihoanaliza: razmerje diskurzov ob vprašanju subjekta. Med drugim je delovala tudi v organizaciji za preprečevanje širjenja virusa HIV in zdravljenje odvisnosti od drug. Zelo je dejavna tudi na področju Zahodnega Balkana, kjer je leta 2019 ustanovila gibanje Lacan Balkan. Psihoanalitično prakso pa opravlja tako v Ljubljani kot v Beogradu.

Nina Krajnik je tudi življenjska sopotnica župana Moravč Milana Balažica. Balažic je na listi Povežimo Slovenijo kandidiral tudi na državnozborskih volitvah v okraju Domžale 1 in dosegel le 2,26 odstotka glasov.

Kdo vse je že napovedal kandidaturo?

Kot smo že poročali, je v četrtek svojo kandidaturo za predsednico republike napovedala Nataša Pirc Musar, nekdanja informacijska pooblaščenka in odvetnica. V predsedniško bitko se bo podala s podporo volivk in volivcev, na novinarski konferenci pa je predstavila številna znana imena, ki so ji izrazila podporo pri kandidaturi. Med njimi  sta tudi nekdanja predsednika republike Milan Kučan in Danilo Türk. Poleg nje se v predsedniško tekmo podaja tudi Marta Kos, sicer podpredsednica stranke Gibanje Svoboda in nekdanja veleposlanica.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje