Maske, razdalja, PCT – kaj velja danes in kako bo jutri

Koronavirus 07. Jul 202116:39 > 20:52 0 komentarjev
restavracija hotel
Žiga Živulović, Bobo

Stalno spreminjajoče se omejitve in pogoji povzročajo kar nekaj zmede. Ta teden je za goste v restavracijah obvezno pravilo PCT (prebolel, cepljen, testiran), ni pa jim treba nositi mask. Zaposleni morajo nositi maske in izpolnjevati tudi pogoj PCT. Test je za zaposlene veljaven teden dni, za stranke le 48 ur. Že prihodnji teden se utegnejo pravila znova spremeniti.

Trenutna pravila, ki se nanašajo na gostinstvo, trgovino in storitvene dejavnosti, so zapisana v vladnem odloku, ki velja od ponedeljka, 5. julija, do nedelje, 11. julija.

Nikjer – ne v trgovinah, ne v gostilnah, ne v telovadnicah, ne v diskotekah, ne v storitvenih dejavnostih, denimo v frizerskih in kozmetičnih salonih – ni več omejitve števila strank v prostoru.

V gostinskih lokalih ne velja več, da mora biti med mizami trimetrska razdalja, enako velja za stole v frizerskih salonih. Omejitev števila ljudi, ki se lahko zberejo, velja le še na športnih in drugih prireditvah ter shodih.

Načeloma velja, da so maske obvezne tam, kjer ne velja pogoj PCT, vendar tudi to pravilo ni univerzalno. Če si želite ogledati tekmo v športni dvorani, boste morali izpolnjevati pogoj PCT in tudi nositi masko.

Tedenski testi za zaposlene, 48-urni za stranke

Trgovina, storitve, gostinstvo, nastanitveni obrati, diskoteke, sejmi, kongresi. Za vse te dejavnosti velja, da morajo zaposleni izpolnjevati pogoj PCT. Tisti, ki niso cepljeni in niso preboleli covida v zadnjih šestih mesecih, se morajo s hitrimi testi testirati enkrat na teden.

Ob tem morajo še vedno tudi nositi maske.

Strankam ni treba nositi mask v notranjosti gostinskih lokalov, igralnic, hotelov in drugih nastanitvenih obratov ter diskotek, a morajo izpolnjevati pogoj PCT. Test je zanje veljaven 48 ur.

Kot so nam pojasnili na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pravilo o 48-urni veljavnosti testov ne velja v nastanitvenih obratih. Tam je treba imeti negativen test le ob prijavi. Če greste v hotel za en teden, se morate tako testirati le pred prihodom, ne pa na vsakih 48 ur.

V trgovinah, frizerskih in kozmetičnih salonih, pri svetovanju in izobraževanju za stranke pogoj PCT ni obvezen, morajo pa nositi maske.

Strokovna skupina pod vodstvom dr. Mateje Logar je vladi predlagala, naj znova uvede obvezno razdaljo med mizami v gostinskih lokalih. Spremembe drugih pravil na tem področju ni predlagala. Vlada bo o tem odločala na jutrišnji dopoldanski seji.

Kaj pa mladoletni?

Pogoj PCT v gostilnah in diskotekah ne velja za mlajše od 18 let, ki so tam z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki. Omejitve števila strank ni.

Se torej lahko v notranjosti lokala zbere skupina dvajsetih mladoletnikov in to brez mask, razdalje in drugih omejitev?

Ne, pojasnjujejo pristojni. Mladoletni morajo ali izpolnjevati pogoj PCT ali pa biti v notranjosti teh prostorov s starši ali skrbniki.

V telovadnicah brez omejitev

Rekreativna vadba je dovoljena v vseh oblikah in za vse, so zapisali na pristojnem ministrstvu za izobraževanje. V telovadnicah tako za vadeče ni ne pogoja PCT, ne obveznega nošenja mask. Prav tako ni omejeno število udeležencev vadbe.

Zgolj priporočeno je upoštevanje higienskih priporočil NIJZ.

Pogoj PCT velja le za vaditelje oziroma trenerje, testirati se morajo enkrat na teden.

Na tekmo v dvorano z masko, na stadion brez

Pogoj PCT velja tudi za gledalce na športnih dogodkih, le da je tu test veljaven 72 ur. Za mlajše od 15 let, ki so v spremstvu staršev, pogoj PCT ne velja.

Če ima dvorana ali stadion sedeže, so lahko zasedeni vsi, če jih ni, pa velja omejitev ene osebe na 10 kvadratnih metrov ter meter in pol razdalje med njimi.

Kljub obveznemu pogoju PCT je v notranjih prostorih, torej dvoranah, obvezno tudi nošenje maske. Pravilo ne velja za otroke, mlajše od 6 let.

Če se boste v vročih poletnih dneh odločili za obisk kina, morate izpolnjevati pogoj PCT. Test velja 48 ur. Pogoj ni obvezen za mlajše od 15 let, morajo pa vsi, odrasli in otroci, nositi maske, a le v avli kina, ne pa tudi v dvorani, kjer je dovoljeno uživanje hrane in pijače. Razdalja med sedeži ni več predpisana, tako da so lahko zasedeni vsi sedeži, so nam pojasnili v Koloseju.

Na shodih z manj kot 100 udeleženci brez PCT

Za javne prireditve in shode, tudi proteste, ni obvezen pogoj PCT, če se na njih zbere manj kot sto ljudi in se odvijajo na prostem. Velja pa omejitev enega udeleženca (ali skupine oseb iz istega gospodinjstva) na 10 kvadratnih metrov in 1,5-metrske razdalje med njimi.

Za shode in prireditve, ki se jih udeleži več kot 100 ljudi, velja pogoj PCT. Test velja 48 ur. Ne glede na število udeleženih enako velja tudi za prireditve v notranjih prostorih.

Pogoj PCT ne velja za mladoletne v spremstvu družinskih članov ali če se prireditve oziroma shoda udeležijo v okviru šole ali druge podobne ustanove.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!