Tujcem iz temnordečih držav, tudi če so cepljeni, prepovedan vstop v Slovenijo

Slovenija 07. Jul 202118:00 > 08. Jul 2021 15:56 0 komentarjev
Reuters

Tujci, ki v Sloveniji nimajo prebivališča in prihajajo iz temnordečih držav, v državo po novem nimajo vstopa. Tako določa vladni odlok o pogojih vstopa, ki je začel veljati minuli konec tedna. Medtem ko strokovna skupina predlaga omilitev vstopnih pogojev za Slovence, ki prihajajo iz rdečih in temnordečih regij, ne kaže, da se bodo pogoji za tujce spremenili. Vlada je podlago za takšen ukrep zagotovila tudi v noveli zakona o nalezljivih boleznih.

Tujci, ki v Sloveniji nimajo prijavljenega prebivališča in prihajajo iz držav na temnordečem seznamu, nimajo vstopa v državo, tudi če so cepljeni ali pa so covid-19 že preboleli. Tako določa zadnji vladni odlok o pogojih vstopa, ki je začel veljati 3. julija. Za državljane Slovenije in tiste, ki imajo v Sloveniji prijavljeno prebivališče, ob prihodu iz temnordečih držav veljajo drugačni pogoji: v državo lahko vstopijo, a morajo ne glede na pogoj PCT v desetdnevno karanteno.

Strokovna skupina, ki jo vodi Mateja Logar, je že pred dnevi napovedala, da bodo ob sprejemanju novega odloka predlagali ukinitev obvezne karantene za cepljene in prebolevnike, danes pa je povedala, da je med njihovimi predlogi tudi izenačitev vstopnih pogojev za tujce z rizičnih območij. Notranji minister Aleš Hojs je ob tem za N1 zagotovil, da se pravila za tujce brez prebivališča tudi v novem odloku ne bodo spremenila. Sogovorniki opozarjajo, da gre za diskriminacijo, ki je posebej v času pandemije lahko nevarna.

Na temnordečem seznamu so od 3. julija med drugim Irska, Velika Britanija, Lihtenštajn, Rusija, Egipt, Argentina, Čile, Indija, Južna Afrika, Kolumbija, Peru in številne druge države.

“Gre za isti mehurček”

Znanstvena komunikatorka Zarja Muršič na lastni koži občuti posledice vladnega odloka. Trenutno je v Veliki Britaniji, kjer živi njena partnerka. Julija sta se želeli skupaj vrniti v Slovenijo. “Partnerkina družina je v zadnjem letu preživela veliko hudega. Zaradi pandemije sva bili kljub temu, da sem ji želela stati ob strani, sedem mesecev ločeni. Zdaj sva skupaj, a ne moreva v Slovenijo, čeprav gre za isto gospodinjstvo, isti mehurček. Tukaj živiva skupaj, a v Slovenijo se lahko vrnem le sama. Ne razumem, zakaj v takšnem primeru tudi zanjo ni predvidena karantena. Tukaj gre za družinskega člana, ki ne potrebuje hotela, v Sloveniji imava dom,” pravi sogovornica. Sama je cepljena z enim odmerkom, njena partnerka pa z dvema.

“Sredi pandemije deliti ljudi na tujce in Slovence je zelo nevarno početje,” opozarja sogovornica. “Tudi Tatjana Avšič Županc z inštituta za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani je na novinarski konferenci dejala, da delta različico vnašajo tujci oziroma ljudje, ki v Sloveniji nimajo stalnega prebivališča. Imejmo malce refleksije ob tako nepremišljenih izjavah brez konteksta,” še poziva Muršič.

Izjeme

V odloku je navedena vrsta izjem, ki tudi tistim, ki prihajajo iz temnordečih območij, dovoljujejo vstop brez karantene in celo brez negativnega testa. Med izjeme tako spadajo denimo osebe, ki dokažejo, da potujejo zaradi poslovnih razlogov in se v 12 urah vrnejo domov, tiste, ki potujejo v tranzitu in nameravajo državo zapustiti najpozneje v 12 urah, osebe, ki dnevno ali občasno prehajajo mejo zaradi izobraževanja ali znanstvenega raziskovanja v Sloveniji ali drugih državah članicah EU, tiste, ki opravljajo kmetijsko-poljedelsko-gozdarska dela in se vrnejo domov v 10 urah in številne druge. Med izjemami, kot rečeno, ni družinskih članov ali izvenzakonskih partnerjev.

Zarja Muršič opozarja, da se z neživljenjskimi pravili izgublja zaupanje v cepljenje in v druge preventivne ukrepe. “Odločili smo se živeti z virusom, zato potrebujemo življenjske pogoje, ki bodo to omogočali. Omenjeni vladni odlok to zagotovo ni.”

Hojs: Naj počakajo na izboljšanje situacije

Notranji minister Aleš Hojs je na vprašanje, zakaj odlok uvaja različno obravnavo tujcev in Slovencev, četudi oboji prihajajo iz temnordeče države, odgovoril: “Našega državljana, ki ima v Sloveniji prebivališče, ne moremo pustiti zunaj, lahko pa preprečimo, da k nam pride tujec, ki prihaja iz epidemiološko kritične države in ki lahko potencialno vnese okužbo.” Družinski člani lahko po njegovih besedah vstopajo v Slovenijo, če imajo državljanstvo ali prijavljeno prebivališče. “Če tega nimajo, bog pomagaj, bodo pač počakali, da pridejo na zeleni ali kateri drug seznam,” je dejal Hojs.

Vodja strokovne skupine Mateja Logar je za N1 povedala, da bodo vladi med drugim predlagali tudi izenačitev vstopnih pogojev za tujce, ki prihajajo z rizičnih območij, a sprememb v novem odloku ni pričakovati. To je potrdil tudi Hojs. “Ta dikcija se ne bo spremenila,” je povedal v pogovoru za N1.

Še več, v noveli zakona o nalezljivih boleznih, ki so jo poslanci v državnem zboru potrdili danes, je v 39. členu zapisano, da vlada po preučitvi mnenja medicinske in epidemiološke stroke lahko za določen čas odredi “delno ali popolno prepoved prihoda iz teh držav (v katerih obstaja možnost okužbe z nevarno nalezljivo boleznijo, op. a.) osebam, ki v Sloveniji nimajo stalnega ali začasnega prebivališča”.

Na policiji omenjeni odlok očitno tolmačijo nekoliko bolj blago. Predstavnik za odnose z javnostmi Drago Menegalija nam je povedal, da policija osebo, ki je prišla iz temnordeče države in ne izpolnjuje pogojev vstopa, takoj napoti iz države. “Je pa glede na individualne okoliščine odvisno, kako tujec vstopa v Republiko Slovenijo. Pogoje vstopa preverja že prevoznik, pri čemer vstop brez izjave sorodnika o tem, da se strinja s prestajanjem karantene pri njih, ne gre.” Menegalija navaja primer, ko v Slovenijo prideta mož in žena iz Velike Britanije, pri čemer ima ona slovensko državljanstvo, mož pa britansko, noben od njiju pa nima prijavljenega bivanja v Sloveniji. Po navodilih policije lahko karanteno – četudi ta v odloku za tujce ni predvidena – prestajata pri njenih sorodnikih, če se slednji s tem strinjajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!