Širjenje delta različice: WHO pozval cepljene, da še naprej nosijo maske

Koronavirus 29. Jun 202110:13 > 10:24 0 komentarjev
Delta: zaščitne maske
BOBO

Svetovna zdravstvena organizacija je pozvala tudi polno cepljene ljudi, da še naprej nosijo zaščitne maske in upoštevajo druge osnovne ukrepe za zajezitev covida-19. Zelo nalezljiva delta različica se namreč hitro širi po svetu.

“Ljudje se ne morejo počutiti varne samo zato, ker so bili že dvakrat cepljeni. Še vedno je pomembno, da se zaščitijo,” je dejala Mariangela Simao iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

“Cepivo samo ne bo ustavilo širjenja virusa. Ljudje morajo vestno uporabljati maske, se zadrževati v prezračevanih prostorih, upoštevati medosebno razdaljo in primerno higieno rok ter se izogibati gnečam. To še naprej ostaja izjemno pomembno, ko virus kroži v populaciji,” je dodala.

WHO je začel poudarjati pomen mask po tem, ko je več držav, vključno z ZDA, na njih in druge ukrepe za zajezitev pandemije praktično pozabilo po tem, ko so cepiva začela zmanjševati število novih okužb, hospitalizacij in smrti.

Večji del sveta še vedno ostaja neprecepljen, hitro pa se širi tudi bolj nalezljiva različica delta, ki povzroča nove izbruhe. Že prejšnji teden so poudarili, da delta postaja prevladujoča varianta virusa.

Wall Street Journal je poročal o tem, da je približna polovica odraslih, ki so se okužili v zadnjem izbruhu koronavirusa v Izraelu, polno cepljena s cepivom Pfizer/BioNTech. To je vodilo v odločitev vlade, da ponovno uvedejo obvezne zaščitne maske v zaprtih javnih prostorih.

Delta različica z drugačnimi simptomi

Strokovnjaki iz WHO so opozorili, da se delta različica širi najhitreje od vseh do zdaj. Obstajajo tudi podatki, da povzroča resnejše in drugačne simptome od drugih variant. Medtem ko so bili “tradicionalni” simptomi koronavirusa kašelj in izguba vonja, so zdaj glavni simptomi glavobol, pa boleče grlo, poln nos in vročina. Predvsem mlajši ljudje okužbo s koronavirusom po novem opisujejo kot hud prehlad.

Pri nas o ukinitvi zaščitnih mask sicer ne bomo razmišljali pred doseženim ciljem 60-odstotne precepljenosti, nam je povedala vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!