S ponedeljkom konec z maskami v šolah

Koronavirus 03. Mar 202212:56 > 14:48 2 komentarja

Učencem, dijakom, študentom in učiteljem od ponedeljka dalje ne bo treba več nositi mask, je odločila vlada. Nositi jih bodo morali le tisti, ki so vključeni v izobraževalni proces v zdravstvenem zavodu. Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ pa je odobrila možnost cepljenja otrok od 12 leta s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19.

Število potrjenih okužb s koronavirusom se še naprej znižuje. Včeraj smo v Sloveniji potrdili 1.823 primerov, kar je manj kot v sredo prejšnji teden. V zadnjem mesecu se je število okuženih zelo zmanjšalo. V začetku februarja jih je bilo v tedenskem povprečju več kot 15 tisoč na dan, danes pa okoli 1.600. Minister za zdravje Janez Poklukar je epidemiološke razmere označil za razmeroma ugodne. Število pacientov na intenzivni terapiji je padlo pod 100, zato so zaprli dve enoti intenzivne terapije v SB Izola in SB Slovenj Gradec.

Na vladi so tako sprejeli dodatna sproščanja ukrepov, ki jih je predlagala stroka. Učenci, dijaki, študenti in učitelji ne bodo več potrebovali mask. Nositi jih bodo morali še tisti, ki so vključeni v izobraževalni proces v zdravstvenem zavodu. Ukinitev nošnje zaščitnih mask začne veljati s ponedeljkom. Za preprečevanje okužb v šolstvu pa še vedno veljajo priporočila NIJZ.

Sprejeti odlok po besedah ministra Poklukarja jasno določa tudi način izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT), ki ga je vlada v večini dejavnosti ukinila, še vedno pa je obvezen pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti in socialnovarstvenih storitev, pa tudi v zaporih in prevzgojnih domovih. Testiranje s hitrimi testi za izpolnjevanje pogoja PCT v omenjenih dejavnostih je tako krito iz državnega proračun, je poudaril. Če pa izvajalec testiranje obiskovalcev nadomesti s samotestiranjem, pa sredstva za samotestiranje zagotovi sam, je pojasnil. V navedenih institucijah pa pogoja PCT pri zagotavljanju javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujnih zdravstvenih storitev, nujnih postopkov socialne in družinske problematike, zaščite in reševanja ter individualne verske duhovne oskrbe ni treba izpolnjevati.

Pomembna novost je tudi ta, da smo včeraj v Slovenijo prejeli cepivo Novavax. Gre za proteinsko cepivo, ki je registrirano za uporabo pri osebah, starejših od 18 let. Za učinkovito zaščito sta potrebna dva odmerka cepiva, ki se data v presledku najmanj treh tednov. Cepivo je že bilo razdeljeno cepilnim centrom.

Posvetovalna skupina za cepljenje je posodobila priporočila in omogočila, da v starostni skupini 12 do 17 let začnemo cepiti s poživitvenim odmerkom, v starostni skupini 6 do 11 let pa se lahko začne cepljenje s cepivom Moderna.

Minister Poklukar se je dotaknil tudi vojne v Ukrajini in dejal, da so se v zdravstvu že začeli pripravljati na morebitno krizo in prihod beguncev. Državljani Ukrajine, ki bodo vstopili v Slovenijo, so upravičeni do nujnih medicinskih storitev, zdravstveno varstvo žensk pa vključuje tudi oskrbo med nosečnostjo. Aktivirali so tudi pripravo na izredne dogodke, ki se lahko zgodijo v zdravstvu zaradi kibernetskih napadov. “Skupaj z ministrstvom za obrambo, uradom za zaščito in reševanje in civilno zaščito preverjamo možne oblike pomoči Ukrajini in njenim prebivalcem,” je povedal Poklukar, ki je dejal, da ves svet težko razume tamkajšnje dogajanje. “Ostro obsojam napade agresorja. V zdravstvu morda še težje kot kje drugje razumemo vojne grozote. Zavedamo se, da je življenje slehernika sveto. Nasilje se vedno lahko ustavi, če nas vodi humanost in spoštovanje človekovih pravic.”

Vlada je sicer pred dobrim tednom dni že ukinila večino ukrepov, med drugim tudi pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) v večini dejavnosti, pa tudi obvezno samotestiranje šolarjev in dijakov. Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je sicer že včeraj za N1 povedala, da bo skupina vladi predlagala ukinitev mask v šolah. Maske v trgovinah še vedno ostajajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje