McDonald’s v Sloveniji predstavil kulinarično novost

Slovenija 11. Sep 202316:45 0 komentarjev
McPlant
V Mcdonald'su so predstavili kulinarično novost, burger McPlant. (Foto: MojFokus)

McDonald's je predstavil kulinarično novost. Burger je po okusu in videzu tipičen McDonald'sov burger, le da je narejen brez mesa.

Burger McPlant je McDonald’s razvil skupaj z ameriškim podjetjem Beyond Meat, ki proizvaja t. i. rastlinsko meso.

Rastlinski zrezek novega burgerja je narejen na osnovi grahovih beljakovin in riža. “Zrezek ne vsebuje umetnih barvil in konzervansov, po videzu in okusu pa se skoraj ne razlikuje od zrezka iz mlete govedine, ki ga dobite v klasičnem McDonald’sovem burgerju,” so pojasnili v McDonald’su.

“Čeprav je možnost stika izjemno majhna, želimo 100-odstotno stati za svojimi besedami in ostati taki, kot nas naši gostje poznajo – iskreni,” je pojasnil Maxime Moulin, direktor podjetja Alpe-panon, ki je nosilec franšize McDonald’s v Sloveniji.

McPlant je poleg rastlinskega zrezka sestavljen še iz sira, rezine paradižnika, solate, dveh rezin kisle kumarice, rdeče čebule, izvirne omake, gorčice in kečapa. Sezonska različica burgerja z imenom McPlant Avokado pa je sestavljena izključno iz sestavin rastlinskega izvora. V njem sta poleg omake iz svežega avokada in rastlinskega zrezka še rezina paradižnika in zelena solata.

McPlant bo omejen čas na voljo v vseh restavracijah McDonald’s po Sloveniji od 12. septembra dalje. Predvidoma do konca januarja bo na voljo tudi v sezonski različici s svežo omako iz avokada. V podjetju Alpe-Panon bodo razvoj družine izdelkov, ki temeljijo na mesu rastlinskega izvora, prilagajali odzivom potrošnikov in dinamiki trendov na tržišču.

Industrija t. i. rastlinskega mesa je v zadnjih letih v močnem vzponu. V javnosti je vse več zavedanja, da je dobro zmanjšati porabo mesa, čemur sledi tudi industrija. Vse več podjetij tako proizvaja produkte iz rastlinskih beljakovin, ki so videti kot mesni izdelki, podoben pa je tudi okus.

Eno bolj znanih je slovensko podjetje Juicy Marbles, v katerem so ustvarili celo brezmesni filet mignon, med svoje izdelke pa je dodalo še veganska rebrca. Več o podjetju smo pisali v člankih CNN o slovenskem podjetju: Je to sveti gral brezmesnega zrezka? in Slovensko podjetje razvilo veganska rebrca in vse prodalo v le nekaj minutah. V Sloveniji deluje tudi podjetje Amaze Foods, ki prav tako ponuja rastlinsko meso.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!