Med gorenjskimi maturanti potrdili prvi primer okužbe

Koronavirus 09. Jul 202116:15 > 20:39 1 komentar
Maturanti: Lloret de Mar
Profimedia

Z NIJZ so sporočili, da so med skupino gorenjskih maturantov, ki so se v četrtek vrnili z maturantskega izleta v Španiji, potrdili prvo okužbo s covidom-19.

Iz Španije se je včeraj vrnila še skupina gorenjskih maturantov. Med njimi jih je 231 v torek zvečer opravilo test – vsi rezultati so bili negativni – 87 pa se jih za to ni odločilo. Kot so včeraj pojasnili v agenciji Collegium Mondial Travel, ki je organizirala maturantski izlet, se je teh 87 dijakov odločilo za prostovoljno karanteno.

Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so danes sporočili, da je bila njihova epidemiološka služba obveščena o potrjeni okužbi pri enemu izmed maturantov, ki so se včeraj vrnili. Vse udeležence maturantskega izleta so ob tem prosili, da upoštevajo navodila za osebe v karanteni na domu.

Okužbe tudi med dolenjskimi dijaki

Med dijaki z novomeškega območja, ki so se udeležili maturantskega izleta v Lloret de Mar v Španiji, so po zadnjih podatkih do vključno četrtka potrdili 89 okužb. Epidemiologi so ocenili, da so vsi udeleženci tega maturantskega izleta – gre za 334 dijakov – visokorizični stiki. Napotili so jih v karanteno. Ta velja zgolj za dijake, njihovi družinski člani niso v karanteni.

Kot je včeraj povedala zdravnica Eva Grilc z NIJZ, je mogoče pričakovati, da bo zbolel še kateri od maturantov. Ob tem je pozvala, naj gredo na test v primeru simptomov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje