Med poslanci tudi Zavec, Vonta in Pašek Šetinc, ne pa tudi Hojs in Židan

Slovenija 24. Apr 202223:17 > 25. Apr 2022 03:21 0 komentarjev
Dejan Zavec
Miloš Vujinović/BOBO

Mnogi sedanji poslanci bodo ostali v državnem zboru, vračajo pa se nekateri stari znanci, na primer Borut Sajovic, Tamara Vonta in Vida Čadonič Špelič. Med številnimi novimi obrazi sta nekdanji boksar Dejan Zavec in novinarka Mojca Pašek Šetinc ter nekatere druge znane osebe. Aleš Hojs, Dejan Židan in še nekaj izkušenih politikov pa na volitvah niso bili uspešni.

Slovenija še ni imela tako “vitkega” državnega zbora, kot bo prihodnji. Parlamentarni prag je namreč prestopilo zgolj pet strank: Gibanje Svoboda, SDS, SD, NSi in Levica.

Vse do 80 odstotkov preštetih glasov je sicer kazalo, da bi utegnile v parlament priti samo štiri stranke in da se Levica vanj ne bo uvrstila. Zunaj državnega zbora je tako ostalo kar pet sedanjih parlamentarnih strank: Lista Marjana Šarca, Konkretno (ki je nastopila v okviru gibanja Povežimo Slovenijo), Stranka Alenke Bratušek, Slovenska nacionalna stranka in Desus.

Veliko novih, a tudi stari obrazi Gibanja Svoboda

Velika zmagovalka volitev je s 41 mandati stranka Gibanje Svoboda, ki je nastala šele v začetku letošnjega leta, zato ni presenetljivo, da bo v novem sklicu državnega zbora veliko novih obrazov.

Gibanju Svoboda sta se pred volitvami pridružila Janja Sluga in Jurij Lep, ki sta poslanca tudi v iztekajočem se mandatu. Sluga je bila leta 2014 izvoljena na listi SMC, Lep pa je bil do marca lani član poslanske skupine Desusa. Oba sta zdaj v poslanski skupini nepovezanih poslancev.

Po zadnjih rezultatih se tako Slugi kot Lepu obeta še en poslanski mandat. V poslanski skupini bodo še nekateri nekdanji poslanci: župan Tržiča Borut Sajovic, ki je bil nekoč poslanec LDS, Darko Kranjc, nekdanji predsednik Stranke mladih Slovenije, Mirjam Bon Klanjšček, ki je bila med letoma 2014 in 2018 poslanka SAB, in Tamara Vonta, ki je v parlamentu zastopala Pozitivno Slovenijo.

Tamara Vonta
Srdjan Živulović/BOBO

Prepričljivo so se v parlament uvrstili tudi prvak Gibanja Svoboda Robert Golob, podpredsednica Urška Klakočar Zupančič in generalni sekretar Matej Arčon. Druga podpredsednica stranke Marta Kos na volitvah ni kandidirala.

Med prihodnjimi poslanci najverjetnejše nove vladajoče stranke najdemo še nekaj znanih imen. Poslanke in poslanci bodo namreč tudi novinarka Mojca Pašek Šetinc, nekdanji predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel, strokovnjak za jedrsko varnost Miroslav Gregorič, direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak, nekdanji boksar Dejan Zavec

Hojsu ni uspelo

SDS, ki bo imela po sedanjih podatkih 27 poslank in poslancev, bodo v državnem zboru zastopali tudi sedanji premier Janez Janša, zunanji minister Anže Logar, minister za razvoj in kohezijo Zvonko Černač in državna sekretarja v Janševem kabinetu Jelka Godec in Žan Mahnič. Nov poslanski mandat pa so dobili Branko Grims, Danijel Krivec, Eva Irgl, Alenka Jeraj, Jože Tanko, Franc Rosec, Anja Bah Žibert, Franci Kepa, Karmen Furman, Tomaž Lisec, Bojan PodkrajšekFranc Breznik, Jožef Lenart, Suzana Lep Šimenko.

V parlament pa ni uspelo priti ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu ter poslankam in poslancem Mojci Škrinjar, Dejanu Kalohu, Marijanu Pojbiču, Lidiji Ivanuša

Aleš Hojs: interpelacija
Armin Durgut/PIXSELL/BOBO

Nova Slovenija pridobila en mandat

Od petih ministrov Nove Slovenije so v državni zbor prišli trije, obrambni minister in predsednik stranke Matej Tonin, minister za delo Janez Cigler Kralj in minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Minister za digitalizacijo Mark Boris Andrijanič in minister za kmetijstvo Jože Podgoršek nista bila uspešna.

V poslanski skupini NSi, ki je v primerjavi s prejšnjimi volitvami pridobila en mandat in jih bo imela osem, bodo tudi sedanji vodja Jožef Horvat, poslanec Aleksander Reberšek in poslanka Iva Dimic. Vrača se podpredsednica stranke Vida Čadonič Špelič.

Gre Nemec v Bruselj?

Tri poslance manj kot na prejšnjih volitvah pa so dobili Socialni demokrati, in sicer sedem. Poleg predsednice stranke Tanje Fajon je bilo izvoljenih pet aktualnih poslancev: vodja poslanske skupine Matjaž Han, Meira Hot, Predrag Baković, Jani Prednik in Bojana Muršič. V parlament po sedanjih rezultatih niso bili izvoljeni nekdanji predsednik stranke in nekdanji predsednik parlamenta Dejan Židan ter podpredsednika SD Matjaž Nemec in Dominika Švarc Pipan. Nemec bi utegnil nadomestiti Tanjo Fajon v Evropskem parlamentu, saj je bil na evropskih volitvah leta 2019 naslednji na listi. Nov obraz v slovenskem državnem zboru pa bo iz vrst SD Damjan Zrim.

Dejan Židan
Saša Despot/BOBO

Levica bo imela pet poslancev

Velika poraženka tokratnih volitev je tudi Levica, ki bo imela v parlamentu samo pet poslancev in poslank. Ena od njih, Ana Černe, bo nova, štirje pa v poslanskih klopeh sedijo že zdaj: koordinator stranke Luka Mesec, vodja poslanske skupine Matej Tašner Vatovec, Miha Kordiš in Nataša Sukič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!