Med sanacijskimi deli v Črni se je zastrupilo več vojakov in gasilcev

Slovenija 16. Avg 202322:04 1 komentar
Črna na Koroškem po poplavah
Foto: Črna na Koroškem (Aljaž Uršej/N1)

Med čiščenjem kletnih prostorov kulturnega doma v Črni na Koroškem so se z ogljikovim monoksidom zastrupilo več vojakov in gasilcev. Nihče ni v smrtni nevarnosti.

Med sanacijskimi deli po poplavah v Črni na Koroškem se je okoli 18. ure z ogljikovim monoksidom zastrupilo več vojakov in gasilcev. Do zastrupitve je prišlo med prečrpavanjem vode iz kletnih prostorov tamkajšnjega kulturnega doma, kjer je kegljišče, prostori pa so brez oken. Ob tem so med delom uporabljali tudi agregat, saj je objekt brez elektrike, poroča Večer.

Nevarnim plinom naj bi bilo izpostavljenih čez 32 oseb na delovišču, od tega 18 pripadnikov makedonske vojske, osem gasilcev in šest pripadnikov Slovenske vojske. Da se v prostorih najverjetneje sproščajo strupeni plini, so ugotovili po tem, ko so se zunaj delovišča onesvestile tri osebe, ki so bile pred tem v prostorih. Prisotni so jim takoj nudili prvo pomoč ter poklicali reševalce.

Vse izpostavljene je na samem kraju dogodka pregledal in oskrbel zdravnik Vojaške zdravstvene enote Slovenske vojske dr. Robert Carotta. Ocenil je, da so vsi izven življenjske ogroženosti, ob tem je 5 pripadnikov Slovenske vojske, 2 pripadnika makedonske vojske in enega gasilca preventivno poslal v nadaljnjo obravnavo v bližnje bolnišnice.

“Ob našem prihodu je bil na mestu s kisikom s strani gasilcev že oskrbljen njihov pripadnik. Malo za tem je prišla informacija, da je tistih, ki se onesveščajo, še več. Takoj ob prvem pregledu je bil postavljen sum na zastrupitev z monoksidom,” je dejal in dodal, da so gasilci z detektorjem potrdili, da je šlo za ta plin.

Nihče ni v smrtni nevarnosti

Nato so osem zastrupljenih oseb, med njimi pet pripadnikov Slovenske vojske, dva pripadnika makedonske vojske in enega gasilca prepeljali v UKC Maribor, UKC Ljubljana, Splošno bolnišnico Slovenj Gradec in Bolnišnico Topolšica. Po besedah Carotte naj bi se zvečer stanje, v smislu glavobola, poslabšalo še dvema gasilcema, ki jih bodo prav tako prepeljali v slovenjgraško bolnišnico.

Pri prevozu so sodelovali helikopterji nujne medicinske pomoči Maribor in Ljubljana ter helikopter Gorske reševalne službe. Pri prevozu ponesrečencev so sodelovala tudi reševalna vozila Gorsko reševalnega centra Koroška, NPM Velenje in Slovenske vojske.

Ponesrečeni naj ne bi bili v smrtni nevarnosti, nekatere so iz bolnišnice že odpustili. Dogodek preiskuje tudi policija, ki bo ugotovitve predstavila po koncu preiskave.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje