Medicinska sestra zlorabila zaupanje in se dokopala do premoženja bolnice

Slovenija 17. Jun 202422:03 4 komentarji
evtanazija
Foto: PROFIMEDIA

Medicinska sestra je zlorabila zaupanje bolnice in si prilastila njeno premoženje, poroča TV Slovenija. Hudo bolno bolnico je namreč odpeljala iz bolnišnice k notarki, kjer je bolnica podpisala pogodbo o preužitku, kmalu zatem pa umrla. Pravico je na sodišču poiskala njena sestra, sodišče ji je pritrdilo in del premoženja pokojne vrnilo v dedno maso.

Medicinska sestra, ki je bila zaposlena v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, je pridobila zaupanje ene izmed bolnic in ga zlorabila tako, da je bolnica nanjo prepisala vse svoje imetje, poroča RTVS. Medicinska sestra in bolnica sta se prvič spoznali 2008, ko je bila bolnica hospitalizirana v UKC Maribor. Stike sta nato spet vzpostavili 2017, ko je morala bolnica ponovno v mariborski klinični center.

Ker je bolnici zdravje hitro pešalo, je večkrat zamenjala bolnišnice, medicinska sestra pa ji je sledila. Avgusta 2018 sta medicinska sestra in njen mož bolnico prvič vzela iz celjske bolnišnice in jo na neprimeren način odpeljala k notarki, kjer je podpisala pogodbo o preužitku, je za oddajo Tednik pripovedovala sestra bolnice. Celjska bolnišnica je to obravnavala kot pobeg iz bolnišnice, saj za izhod niso pridobili ustreznega dovoljenja.

Oktobra 2018 so bolnico premestili v Bolnišnico Topolšica, kjer je bila sprva na intenzivni negi. Kmalu za tem sta jo zakonca ponovno odpeljala iz bolnišnice k notarki. Zdravnikom sta sicer rekla, da bosta bolnico odpeljala le v park. Ko bolnice zvečer ni bilo nazaj, so sprožili alarm. Zakonca dovoljenja, da bi bolnico odpeljala izven območja bolnišnice, nista imela, so poudarili v Topolšici.

Kmalu za tem je bolnica umrla. Njen zdravnik je pojasnil, da pot k notarki gotovo ni koristila njenemu zdravju. “V bistvu, ko je šla ven, je bila zadnjič boljše, potem pa se je stanje samo še slabšalo,” je razložil na sodišču.

Sodišče pritrdilo sestri

Zakonca sta si tako pridobila več parcel in zlatnino, pokojna bolnica pa je imela na bančnem računu tudi okoli 140.000 evrov. Njena sestra je pravico poiskala na sodišču, ki ji je po petih letih pritrdilo in parcele vrnilo v dedno maso. Pri tem je bilo ključno mnenje izvedenca, da bolnica v času podpisovanja pogodb ni bila prisebna. Kakšna je usoda nakita in denarja, ni jasno.

Ob tem sestra zakoncema očita še, da sta ukradla truplo bolnice. Po njeni smrti je namreč bolnišnica truplo izročila zakoncema, ki sta ga tudi pokopala.

Medicinsko sestro v preteklosti že obsodili

Iz UKC Maribor so za RTVS sporočili, da medicinska sestra že dve leti ni zaposlena pri njih. Mariborsko okrožno državno tožilstvo pa je navedlo, da so to medicinsko sestro že obsodili za tri velike tatvine in zlorabe bančnih kartic.

Zgodbo je obsodila tudi  Zbornica – Zveza zdravstvene in babiške nege. “Ne glede na okoliščine ne smemo zlorabiti medsebojnega zaupanja s pacientom. Naš odnos ne sme biti pogojen z namenom pridobivanja lastnih koristi, na primer možnosti prilastitve lastnine. Peto načelo našega kodeksa natančno določa, da je povezanost v korist pacienta dobra, nikakor pa ne pride v poštev, da bi se kdor koli povezal iz koristoljubja,” je povedala predsednica Monika Ažman.

Zakonca pred kamere RTVS nista stopila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje