Meduze še vedno vztrajajo v slovenskem morju

Slovenija 28. Mar 202213:56 > 14:37 0 komentarjev
meduze
N1

Pretekli konec tedna so mnogi Slovenci izkoristili visoke temperature in se odpravili na izlet na slovensko obalo. A idiličen pogled na morje so jim kvarile jate meduz, ki v morju in na obali vztrajajo že od začetka marca, dokončno pa naj bi izginile šele do kopalne sezone. Ekipa N1 jih je opazila na obali v Kopru.

Prebivalci Strunjana in Portoroža so se pred slabimi tremi tedni soočali z “invazijo” meduz oziroma velikih klobučnjakov. Ti so v velikem številu preplavili naše morje, mnogo jih je naplavilo tudi na obalo. Novinarka N1 se je med obiskom Žusterne v Kopru prepričala, da so klobučnjaki še vedno tam.

meduze, Koper meduze, Koper
N1
meduze, Koper meduze, Koper
N1
meduze, Koper meduze, Koper
N1
meduze, Koper meduze, Koper
N1

Primerkov je bilo ta vikend vendarle manj kot na začetku marca. Do poletja bodo večinoma že odmrli, saj je to naslednja faza v njihovem razmnoževalnem ciklu. Kopalne sezone nam torej ne bodo uničili, v poletnih mesecih bo mogoče videti le še kakšen osamljen primerek.

Po besedah strokovnjakinje za ožigalkarje z Morske biološke postaje Piran Andreje Ramšak veliki klobučnjaki ob naši obali niso nič nenavadnega, gre za avtohtono vrsto ožigalkarjev pri nas. Odrasli osebki se v velikem številu pojavijo vsako zimo, letos je ljudi morda presenetilo nekoliko večje število primerkov, še posebej tistih, ki jih je naplavilo na obalo.

Največjo težavo veliki klobučnjaki predstavljajo gospodarstvu: turizmu in ribištvu. Velika jata klobučnjakov lahko odvrne marsikoga, ki se bo v morju želel kopati že pred plavalno sezono, prav tako pa je lahko pogled na plaže, polne nasedlih živali, precej neprijeten. Velika količina klobučarjev pa slovenskim in hrvaškim ribičem otežuje ribolov, saj jih pogosto ujamejo poleg rib, njihova teža pa lahko privede do tega, da se jim strgajo ribiške mreže.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!