Upravno sodišče: vladna rošada v nadzornem svetu RTV nezakonita

Slovenija 01. Okt 202117:06 > 20:05 1 komentar
RTV Slovenija
SrdjanŽivulović/BOBO

Upravno sodišče je razveljavilo razrešitev nadzornikov RTV Slovenija Matjaža Medveda in Petre Majer. Vladni sklep je imel take pomanjkljivost, da sploh ni mogoče presoditi o njegovi zakonitosti, je navedlo. Poraja se dvom o zakonitosti imenovanja novega predsednika nadzornega sveta Janeza Čadeža.

Vlada je Matjaža Medveda in Petro Majer z mesta v nadzornem svetu RTV Slovenija razrešila v torek, 28. septembra, in na njuni mesti imenovala  Antona Tomažiča (NSi) in Milenka Ziherla (SDS).

Tri dni kasneje pa je upravno sodišče vladni sklep razveljavilo. Kot je navedlo, sme sodišče po 37. členu zakona o upravnem sporu upravni akt, ki ima take pomanjkljivosti, da  ni mogoče presoditi njegove zakonitosti, s sodbo odpraviti, ne da bi tožbo poslalo v odgovor. Pritožba zoper sodbo ni dovoljena.

Sklepa brez kakršnekoli obrazložitve

Sodišče  ugotavlja, da sta sklepa vlade  o razrešitvi, ki  sta ju izpodbijala Medved in Majer, “popolnoma brez kakršnekoli obrazložitve” in brez navedb dejanskega stanja, čeprav bi bile te za presojo njune zakonitosti nujne.

Po mnenju sodišča gre torej za očitno absolutno bistveno pomanjkljivost obeh izpodbijanih upravnih aktov. “Njuna pomanjkljivost je tako očitna, spoznavna na prvi pogled, brez podrobne analize,” ugotavlja sodišče.

RTV Slovenija
Borut Živulovič jr./BOBO

Razrešena že aprila lani

Medved in Majer sta že takoj po razrešitvi  napovedala, da bosta uporabila vsa pravna sredstva. Poudarila sta, da sta sklepa, ki ju je sprejela vlada, nezakonita, ker za njuno izdajo ni nikakršne pravne podlage, pač pa ustava in zakon o RTV vladi celo izrecno prepovedujeta naknadno poseganje v sestavo nadzornega sveta.

Spomnimo, da je Janševa vlada Medveda in Majer razrešila že lani aprila, vendar je upravno sodišče z začasno odredbo vladni sklep do končne odločitve sodišča zadržalo, to zadržanje pa je novembra lani potrdilo tudi vrhovno sodišče. Kljub temu, da sodišče končne odločitve do torkove vladne seje še ni sprejelo, pa je ministrski zbor Medveda in Majer ponovno razrešil. Vlada je tokratno predčasno razrešitev poskušala utemeljiti z njunimi domnevnimi kršitvami poslovnika nadzornega sveta pri sklicu seje v avgustu, kar pa samo po sebi ni ne podlaga niti razlog za sporno razrešitev, sta opozorila tožnika.

Kot smo poročali, je vladnemu predlogu za razrešitev dveh nadzornikov  oporekala celo vladna služba za zakonodajo. Izpostavila je, da je v skladu s sodno prakso “razrešitev s funkcije člana nadzornega sveta možna zgolj z aktom, zoper katerega je z zakonom vzpostavljeno sodno varstvo”. Ob tem je dodala, da sklep vlade ni akt, zoper katerega je vzpostavljeno sodno varstvo, in predlagala, da se člana sveta razreši z odločbo.

Vladna zakonodajna služba je še opozorila, da mora vlada v izogib morebitnim kasnejšim zapletom v obrazložitvi odločbe navesti, katere konkretne kršitve določb poslovnika nadzornega sveta RTVS očitajo članoma nadzornega sveta, in svoje navedbe podkrepiti z ustreznimi dokazili.

Janez Čadež
Tina Kosec/BOBO

Dvom o zakonitosti imenovanja Janeza Čadeža

Odločitev upravnega sodišča pa sproža tudi dvom o zakonitosti imenovanja Janeza Čadeža za novega predsednika nadzornega sveta RTV Slovenija. Nadzorniki so ga namreč na to mesto imenovali v sredo, torej dan po vladni razrešitvi Medveda in Majer,  s pomočjo glasov Tomažiča in Ziherla. Svetnik Danilo Tomšič ocenjuje,  da je bilo Čadeževo imenovanje nezakonito.  Poudarja, da  je upravno sodišče odpravilo vladni sklep, kar pomeni, da  Majer in Medved z mest nadzornikov sploh nista bila razrešena in ju torej Tomažič in Ziherl nista mogla naslediti.  “Vse, kar se  je dogajalo na sredini seji nadzornega sveta, je bilo nezakonito, saj sta bili na njej navzoči dve osebi, ki nista svetnika, sodelovanje pa je bilo onemogočeno dvema, ki sta člana nadzornega sveta,” pravi Tomšič, ki tako meni, da je predsednik nadzornega sveta še vedno on.

Spomnimo, da ga je večina nadzornikov na to mesto imenovala na avgustovski seji, ki so jo vladajoči ocenili kot nezakonito in zato, ker sta na njej sodelovala,  razrešili Medveda in Majer. Tomšič napoveduje, da bo kot predsednik nadzornega sveta RTV Slovenija v kratkem sklical nadaljevanje redne seje, ki je bila predvidena v sredo in ki so jo na zahtevo štirih svetnikov zaradi nezakonitega dogajanja prekinili.

 

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje