V Ljubljani v zadnjih tridesetih dneh le 33 ur sonca

Slovenija 20. Dec 202112:48 > 15:21 0 komentarjev
Vreme: megla v dolini Save Bohinjke
Profimedia

Megla, ki je konec tedna prekrila nižine, se je danes zaradi dotoka nekoliko hladnejšega zraka razkrojila. V torek bo meglo sicer zamenjala oblačnost. Nižine bodo tako spet obsijane z malo sonca, kar smo beležili tudi v zadnjih tridesetih dneh, ko je bila Ljubljana denimo deležna le 33 ur sončnega obsevanja.

Nižine v Sloveniji je konec tedna ponovno prekrila megla. K njenemu nastanku so močno prispevale dolge noči in mirno ozračje v nižinah.

“To pomeni, da se ozračje pri tleh ohlaja, zračna masa pa je bila dovolj vlažna, da je nastajala megla,” je za N1 pojasnil meteorolog Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje (Arso). Po njegovih besedah je k vlažnosti zraka v spodnjih legah dodatno prispevalo tudi taljenje stare snežne odeje.

Je pa pojav megle običajen za osrednjo Slovenijo, kadar ni močnejših vetrov, pravi Gregorčič. Močnejše vetrove smo lahko zaznali le v višjih legah, nekje nad tisoč metri.

V torek bo megla prešla v oblačnost

Se je pa danes megla zaradi dotoka nekoliko hladnejšega zraka v višinah razkrojila. Dotok hladnejšega zraka namreč prispeva k temu, da se ozračje nekoliko premeša. Premešajo se tudi inverzije in vzpostavi se stanje, v katerem temperatura z višino ne narašča, ampak pada, pojasnjuje Gregorčič.

“Ampak tudi v naslednjih dneh čisto brez megle ne bo šlo,” pravi in napoveduje, da bo v torek zjutraj sicer najprej nekaj megle, potem pa se bo od zahoda začelo oblačiti. “Tako bomo tudi v torek čez dan in v sredo imeli sivino. Pri tleh verjetno ne bo goste megle, bo pa prešla v oblačnost,” pojasnjuje.

V prestolnici približno ura sonca na dan

Megla se je ponekod sicer nekoliko razkrojila že v nedeljo popoldan. Kot smo poročali, je dele Slovenije obsijalo močno sonce, ki pa ga v teh dneh močno primanjkuje.

Gregorčič pravi, da je v osrednji Sloveniji decembra pričakovano zelo malo sonca, medtem ko ga je v gorah in na Primorskem znatno več. “Nekateri decembri so bolj megleni in je posledično po nižinah sonca manj. Lahko so velike razlike,” pravi, medtem ko splošnega trenda na agenciji ne opažajo.

Tudi statistični podatki Arso kažejo, da je nižine zadnjih trideset dni zaznamovala trdovratna megla in nizka oblačnost. V Ljubljani so denimo zabeležili le 33 ur sončnega obsevanja, v Portorožu denimo 106 ur, v Mariboru 85 ur, na Kredarici 92 ur in v Celju 73 ur sonca.

Število sončnih dni sicer vsako leto nekoliko narašča, pravi Gregorčič, vendar to ne velja nujno za zimske mesece. Tudi pri temperaturah na letni ravni opažajo trend porasta, dodaja.

Ure sonca v Ljubljani
ARSO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!