Mesec o zaposlitvenih praksah inšpektorata za delo: “Popolnoma nedopustno”

Slovenija 25. Mar 202414:11 2 komentarja
Luka Mesec
Foto: Žiga Živulović /BOBO

Minister za delo Luka Mesec je poudaril, da je delovanje inšpektorata za delo, ki je z vodjo kadrovske službe sklenil pogodbo prek popoldanskega s. p., "popolnoma nedopustno", saj da bi inšpektorat moral biti za zgled ostalim institucijam. Povedal je, da je ministrstvo že odreagiralo.

Delovanje inšpektorata za delo, ki je z vodjo kadrovske službe sklenil pogodbo prek popoldanskega s. p., je “popolnoma nedopustno”, je danes ob robu redne seje parlamenta povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec.

Po poročanju časnika Dnevnik je v zadnjih mesecih več zaposlenih odšlo z inšpektorata za delo, na čelu katerega je Katja Čoh Kragolnik. Med tistimi, ki so dali odpoved, je bila tudi vodja kadrovske službe. Namesto da bi za to delovno mesto objavili javni razpis, so na inšpektoratu za opravljanje kadrovskih storitev najeli zunanjega izvajalca. Kot je poročal Dnevnik, gre za nekdanjo zaposleno na inšpektoratu za delo, ki je zamenjala službo in je zdaj redno zaposlena v drugem javnem organu, delo za inšpektorat pa opravlja prek popoldanskega s. p.

“To smo tudi sami zaznali pred kratkim. To je popolnima nedopustno, ker inšpektorat za delo mora biti zgled vsem ostalim institucijam,” je dogajanje komentiral minister Luka Mesec. Poudaril je, da je ministrstvo inšpektoratu že dalo navodila in usmeritve, da so take prakse nedopustne.

Na novinarsko vprašanje, kako se je to lahko zgodilo, glede na stališča stranke Levica, ki močno nasprotujejo prekarnemu delu, je odgovoril, da je inšpektorat neodvisen organ v sestavi ministrstva. “Zdaj, ko smo to prakso zaznali, bomo tudi odreagirali,” je dodal.

Programska izhodišča inšpektorata sicer poudarjajo nadzor nad prekarnimi oblikami zaposlovanja v vseh dejavnostih. Pri najemanju zunanjih sodelavcev v kadrovski službi pa se postavlja tudi vprašanje dostopa do občutljivih informacij o kadrih, je še poročal Dnevnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje