Luka Mesec bo ponudil odstop

Slovenija 24. Apr 202219:38 > 25. Apr 2022 01:05 0 komentarjev

Levica se je uvrstila v parlament, a komajda: po trenutno preštetih glasovih Državne volilne komisije jih je do sedaj prejela 4,38 odstotka. To je za več kot polovico manj kot pred štirimi leti. Izid Levice na državnozborskih volitvah je po besedah koordinatorja stranke Luke Mesca bistveno pod pričakovanji in je slab. V luči tega bo v ponedeljek svetu stranke ponudil odstop. Je pa Mesec v prvem odzivu pozdravil splošen rezultat volitev, saj da je "madžarski eksperiment v Sloveniji končan."

Koordinator Levice Luka Mesec bo po slabem rezultatu na državnozborskih volitvah svetu stranke ponudil svoj odstop. V ponedeljek bo odstop ponudil celoten izvršni odbor, je napovedal.

Rezultat Levice je po Meščevih besedah “poraz”, “bistveno pod pričakovanji”, za kar so, kot je poudaril, pripravljeni sprejeti odgovornost. “V imenu izvršnega odbora Levice napovedujem, da bomo jutri svetu stranke ponudili svoj odstop. Ponudili, kar pomeni, da se bomo pogovorili o tem, kaj je šlo narobe. Je pa dejstvo, da rezultat ni tak, kot smo ga pričakovali,” je dejal Mesec.

Ob tem je izrazil tudi razočaranje, da sta iz parlamenta izpadli dve stranki koalicije ustavnega loka, LMŠ in SAB. Na novinarsko vprašanje o tem, ali je Levica ubrala napačno taktiko, je Mesec menil, da se je na obeh polih, desnem in levosredinskem, ustvaril sentiment, da se podpre stranko, ki si je lahko obetala zmago na volitvah. “Ostali smo postali kolateralna škoda tega trenda,” je še dejal.

Največja težava, ki jo je imela Slovenija, je po besedah koordinatorja stranke Levica poskus demontaže demokracije s strani Janeza Janše, ki pa je pa je po Meščevi oceni v tej točki končan. “Madžarski eksperiment v Sloveniji” se je zaključil, je povedal in dodal, da je bila “bitka težka”.

Luka Mesec
Žiga Živulovič jr./ Bobo

Vse bo odvisno od tega, kdo bo vodil Levico

“Čeprav je Levica z okrnjeno ekipo, napovedujemo, da se bomo, tako kot doslej, borili za stvari, ki smo jih napovedali v kampanji – za stanovanja, podnebje, ekonomsko demokracijo, proti draginji in za ohranitev javnega zdravstva,” je sklenil. Je pa povedal, da bo prihodnost stranke oziroma njeno sodelovanje z drugimi odvisno od tega, kdo bo stranko vodil.

Stranka Levica se je od začetka štetja glasovnic borila za prestop parlamentarnega praga, in to ji je sedaj, ko je bilo preštetih okrog 98 odstotkov glasovnic, le uspelo. S 4,38 odstotka glasov si je priborila pet sedežev v državnem zboru.

Levica se je doslej v parlament uvrstila dvakrat. Leta 2014 kot koalicija več strank, ko so imeli šest poslancev, štiri leta pozneje pa je stranka Levica na volitvah prejela 9,3 odstotka glasov, s čimer je zasedla devet poslanskih mest. Mandat sicer Levica končuje s šestimi poslanci. Poslansko skupino Levice sta za SD v tem mandatu zamenjala Željko Cigler in Franc Trček, iz stranke je izstopila tudi Violeta Tomič, ki pa je mandat končuje kot nepovezana poslanka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!