Mineva četrt stoletja od najhujše nesreče v zgodovini gorskega reševanja

Slovenija 11. Jun 202213:19 > 13:27 0 komentarjev
Gorska reševalna zveza Slovenije
GRZS/FACEBOOK (slika je simbolična)

Dopoldne je pri spominskem obeležju na Okrešlju potekala spominska slovesnost v spomin na največjo nesrečo med slovenskimi gorskimi reševalci. Pred 25 leti se je med usposabljanjem na grebenu Turske gore smrtno ponesrečilo pet reševalcev.

Letos mineva 25 let od največje nesreče med slovenskimi gorskimi reševalci, ko se je 10. junija 1997 na usposabljanju na grebenu Turske gore smrtno ponesrečilo pet reševalcev. Dopoldne so se nanje spomnili pri spominskem obeležju na Okrešlju, so sporočili iz Gorske reševalne službe Koroška.

Gorski reševalci Mitja Brajnik, Jani Kokalj, Luka Karničar, Rado Markič in Boris Mlekuž so umrli v nesreči, ki se je zgodila med usposabljanjem dviganja reševalca letalca in ponesrečenca v reševalni vreči z jeklenico in vitlom v helikopter.

Pri vaji je do nesreče prišlo ob dvigovanju reševalcev iz stene. Ko so se ti z domnevnim poškodovancem pripeli na helikopter, je eden izmed njih dal znak, da se helikopter lahko dvigne. Eden od članov skupine je bil še vedno pripet z varnostno žico v sidrišče v steni, zato je sila helikopterja odtrgala del skale, okoli katerega je bilo urejeno sidrišče. Vseh pet izkušenih gorskih reševalcev članov je omahnilo 300 metrov v globino.

Nesreča je gorske reševalce zaznamovala, zato so aprila 1988 ustanovili Sklad Okrešelj, ki nudi dobrodelno oz. finančno pomoč otrokom reševalcev, ki so se smrtno ponesrečili pri delu. Tragična nesreča pa je postala tudi priložnost za prenovo in napredek tehnike gorskega reševanja, predvsem z vidika zagotavljanja večje varnosti ponesrečencev in reševalcev samih.

Na gorski reševalni zvezi poudarjajo, da so gorski reševalci prostovoljci in humanitarci, ki za svoje delo ne prejemajo plačila, ampak pomagajo, ker je to njihovo poslanstvo in način življenja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!