“Minimalna urna postavka na študentsko napotnico, preostali del pa na roke”

Slovenija 14. Sep 202208:20 3 komentarji
škisova tržnica
Borut Živulović/Bobo

Gibanje za dostojno delo in socialno družbo je opozorilo na zgodbo dveh študentk, ki sta na letošnji izvedbi Škisove tržnice opravljali študentsko delo v strežbi, a se je zapletlo pri plačilu. Kot navajajo v gibanju, je bila dekletoma ponujena možnost, da prek študentske napotnice prejmeta izplačilo minimalne urne postavke, preostanek pa na roke. Študentki, ki nista želeli biti del netransparentnega ravnanja z denarjem, sta takšno plačilo zavrnili in zahtevali celotno izplačilo prek študentske napotnice. Izplačilo sta prejeli, a sta ga čakali skoraj en mesec, na Zvezi Škis pa so zanikali poskus plačila na črno. V gibanju so podali prijavo na inšpektorat za delo in o omenjenem primeru obvestili tudi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Kot je za N1 povedala ena od vpletenih študentk, ki ne želi biti imenovana, sta s kolegico maja na Škisovi tržnici delali v strežbi, za 12 ur opravljenega dela pa sta Zvezi Škis izstavili študentsko napotnico. Že pred dogodkom sta bili z Zvezo Škis dogovorjeni o neto izplačilu opravljenega dela, ki bo nakazano prek študentske napotnice. “Približno en teden po dogodku so kolegico vprašali, ali lahko, ker se z nekaterimi ljudmi iz zveze poznava, prek študentske napotnice dobiva nakazano minimalno izplačilo, preostanek denarja pa na roko,” je zgodbo razlagala ena od študentk.

Ker sta se odločili, da denarja ne želita prejeti na takšen način, sta Zvezo Škis pozvali, naj ju iz tega izključi, in jo obvestili, da pričakujeta izplačilo celotnega zneska prek izdane študentske napotnice. Čez približno dva tedna sta na svoja transakcijska računa prejeli vsoto denarja, ki pa se ni skladala z opravljenim delom in dogovorom o izplačilu. Najprej sta se obrnili na študentski servis Mjob, od koder so ju napotili na Zvezo Škis, kjer o zadevi niso vedeli ničesar. Študentki sta nato prek lastnih zvez vzpostavili kontakt z vodjo gostinstva na Škisovi tržnici.

“Vodja gostinstva nama je dejala, da je menila, da sva se prek prijatelja dogovorili, da bi del izplačila prejeli na roke, kar pa ne drži, saj smo bili dogovorjeni, da je vse izplačano prek študentske napotnice. Ponovila sem, da ne želiva biti del tega in da pričakujeva izplačilo prek napotnice,” nam je povedala študentka in dodala, da je dobila zagotovilo, da bo denar v kratkem v celoti nakazan prek študentske napotnice. Preden sta dogovorjeni znesek v celoti prejeli, sta minila še skoraj dva tedna, celotna saga izplačila opravljenega dela pa je trajala več kot en mesec.

Zaradi spornega načina izplačila sta se študentki po pomoč obrnili na Gibanje za dostojno delo in socialno družbo. Tam so jima svetovali, naj shranita vse dokaze o opravljenem delu in komunikaciji z Zvezo Škis in vodjo gostinskih storitev na dogodku. “Ko smo iz gibanja kontaktirali s predstavniki Zveze Škis v povezavi s tem, so zanikali, da bi se poskus plačevanja na črno zgodil, prav tako se niso želeli zaradi zapleta opravičiti,” so v sporočilu za javnost zapisali v Gibanju za dostojno delo in socialno družbo.

Čeprav sta študentki po težavni poti vendarle prejeli dogovorjeno izplačilo, so se v gibanju zaradi nekonstruktivne drže Zveze Škis odločili, da primer prijavijo na inšpektorat za delo, o sporni praksi so obvestili tudi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Zveza Škis: Obtožbe o delu na črno nimajo nobene podlage

Za pojasnila o tem primeru smo se obrnili tudi na Zvezo Škis, pri kateri so nam povedali, da so se o zadevi z Gibanjem za dostojno delo in socialno družbo že pogovarjali. Pravijo, da obtožbe o delu na črno nimajo nobene podlage. “Študentki sta bili namreč prijavljeni za opravljanje dela na Škisovi tržnici 2022 prek študentske napotnice in sta tudi prejeli celotno plačilo na ta način. Vodstvo zveze venomer skrbi, da ni nepoštenih dogovarjanj. Oseba, ki je ponujala dekletoma plačilo ‘na roke’, nima nikakršnega pooblastila za dogovarjanja o kakršnemkoli plačilu za delo na kakršenkoli način,” so primer komentirali v Zvezi Škis.

Ob tem so dodali, da ves čas delujejo transparentno, tega so se držali tudi pri organizaciji Škisove tržnice: “Podobno kot Gibanje za dostojno delo in socialno družbo nedopustne prakse pri izplačevanju študentskega dela obsojamo in jih ne prakticiramo.”

Škisova tržnica
Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo

O izplačilu prvotne vsote na transakcijska računa študentk, ki se ni skladala z dogovorjenim zneskom, pa na Zvezi Škis odgovarjajo, da čeprav pri organizaciji Škisove tržnice sodeluje veliko število ljudi, vedno pazijo in natančno pregledajo vse vsote, vendar se včasih vseeno zgodi, da nastane napaka pri nakazilu.

“Če se to zgodi, takoj ob javljeni napaki ponovno pregledamo nakazilo in razliko nakažemo nemudoma. Tako smo po letošnji Škisovi tržnici plačila nakazali 24. maja, ugotovljene napake pri urah pa izplačali takoj 17. junija. Torej nikakor v tem primeru ne govorimo o izplačilu, na katerega bi bilo treba čakati dva meseca,” so še zapisali v svojem odgovoru.

Študentka, vpletena v zgodbo, nam je razložila, da se skupaj z Gibanjem najprej niso želeli obrniti na inšpektorat za delo, zato so sprva pozvali Zvezo Škis, naj dotični primer razrešijo znotraj. “Naša ideja je bila, da bi organizirali kampanjo glede dela in izplačil na črno, ki bi opozarjala, da se tako ne dela,” je za N1 povedala študentka. Po njenih besedah so se v Zvezi Škis na ponudbo odzvali precej grobo in dodali, da se ne strinjajo z navedbami in obtožbami.

Inšpektorat za delo je o dotičnem primeru prejel prijavo

Z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so nam odgovorili, da so bili od inšpektorata za delo obveščeni, da so prijavo o primeru prejeli v ponedeljek. Kot so v svojem odgovoru poudarili, imajo študentski servisi v primeru suma izplačila na roko možnost opozoriti vse deležnike na njihove pravice in obveznosti ter podati prijavo na Inšpektorat Republike Slovenije in prenehati sodelovati z delodajalcem.

V Gibanju za dostojno delo in socialno družbo so za N1 povedali, da so v preteklosti že zaznali in bili obveščeni o podobnih primerih, ko je bilo študentom za opravljeno delo ponujeno izplačilo na roke. “To je sicer precej razširjena praksa. V tem primeru pa nas je zmotilo, da gre za študentsko organizacijo, ki naj bi zastopala študente, nato pa jih spravljajo v takšne prakse. To se nam je zdelo zares sporno. Zato smo tudi inšpektorat in ministrstvo pozvali, da na naslednji izvedbi Škisove tržnice izvajajo še bolj poostren nadzor nad izplačili prek študentskih napotnic,” nam je povedala Hana Radilovič iz Gibanja za dostojno delo in socialno družbo.

Na ministrstvu za delo so o prihodnjih ukrepih na tem področju poudarili, da je v koalicijskem sporazumu zaveza, da se bodo na podlagi evalvacije negativnih učinkov študentskega dela pripravili ustrezni korekcijski ukrepi, po potrebi pa se bodo ciljno usmerili tudi inšpekcijski ukrepi. “Preučile se bodo tudi možnost in praktične posledice redefinicije delovnega razmerja v zakonu o delovnih razmerjih, in sicer tako, da se dlje časa trajajoča ekonomska odvisnost od enega delodajalca določi kot opredelilni element delovnega razmerja,” so še zapisali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Leta 2018 je po Škisovi tržnici izginilo 70.000 evrov študentskega denarja

Zveza Škis se je pred tremi leti znašla v središču zgodbe, ko je med prevozom denarja po Škisovi tržnici izginilo nekaj več kot 70.000 evrov študentskega denarja. Med štetjem naj bi se zaradi napake na neki točki prenosa denarja izgubila vsa njegova sledljivost.

škisova tržnica
Borut Živulović/Bobo

Predstavniki Zveze Škis so zadevo prijavili policiji, odgovornosti pa ni prevzel nihče. Zadeva še nekoliko bolj bode v oči, saj so namreč potrebovali celo leto, da so izginotje 70.000 evrov predstavili tudi svetu Zveze Škis in svojim članom. Takratna predsednica zveze Patricija Premrov je sicer zaradi dogodka ponudila svoj odstop, ki pa ni bil sprejet.

Kot so na Zvezi Škis takrat pojasnili, je bil denar na študentskem dogodku sledljiv od vseh štirih blagajn. Neodvisno sta ga prešteli dve osebi – natakar in varnostnik, ga zapečatili v bančni vreči, predali zaupniku, ta ga je odnesel do avtomobila, s katerim so denar nato prepeljali na varno lokacijo in predali blagajničarki. Nato so pri končnem štetju po informacijah spletnega portala Svet24 pogrešili celo bančno vrečo.

Izginotja denarja po poročanju medijev vodilni v Škisu niso omenili v finančnem poročilu Škisove tržnice 2018, so ga pa omenili v poročilu Ajpesu. Na Policijski upravi Ljubljana so za spletni portal 24ur potrdili, da so konec avgusta 2018 zoper neznanega storilca podali kazensko ovadbo za kaznivo dejanje tatvine na okrožno tožilstvo v Ljubljani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje