Minister: Vodenje UKC Ljubljana izpod kritike, Golobič bi moral odstopiti

Slovenija 23. Avg 202211:54 7 komentarjev

Minister Bešič Loredan je na tiskovni konferenci dejal, da vodstvo UKC Ljubljana nima več podpore ministrstva, zato bi direktor Jože Golobič moral odstopiti. Vodenje največje slovenske bolnišnice je "izpod kritike", je dejal minister ter poudaril zamude pri izvajanju investicij in letošnjo izgubo.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na novinarski konferenci ministrstva med drugim dejal, da zaposleni v UKC Ljubljana dobro delajo, a da je vodenje slabo, na to pa po njegovem mnenju kažejo tudi rezultati. Direktorja Jožeta Golobiča je tako Bešič Loredan pozval k odstopu.

Golobič se bo odzval v prihodnjih dneh, so sporočili iz službe za odnose z javnostmi v UKC Ljubljana. Poudarili so, da je generalni direktor za poziv izvedel iz medijev. Bešič Loredan je na konferenci pojasnil, da so odločitev za poziv sprejeli včeraj in da osebna komunikacija z direktorjem bolnišnice ni v njegovi pristojnosti. Izrazil je pričakovanje, da bo Golobiča o pozivu osebno obvestila predsednica sveta zavoda Irma Gubanec.

Ministrstvo Golobiču očita slabe poslovne rezultate in številne zamujene roke. “Podatki so izjemno slabi. Upravljanje in vodenje največje zdravstvene ustanove je po moji oceni in tudi po oceni predsednika vlade izpod kritike. Naša odgovornost je, da tukaj na tem mestu odreagiramo,” je na današnji novinarski konferenci poudaril minister.

Jože Golobič
Žiga Živulović jr./Bobo

Golobiču napovedali največ dva tedna

Na potezi je svet UKC Ljubljana. Minister meni, da bo v naslednjih 14 dneh “potegnjena poteza, taka, kot mora biti”.

Minister Bešič Loredan je na novinarsko vprašanje N1, ali ima ime naslednika za generalnega direktorja, odgovoril, da ga nima. “Človeka, ki bi ga postavili na čelo UKC Ljubljana, še nimamo,” je o morebitni zamenjavi Golobiča odgovoril zdravstveni minister.

Vlada je sicer soglasje k imenovanju Golobiča za direktorja UKC Ljubljana za mandatno dobo štirih let dala decembra lani. Člani sveta osrednje slovenske bolnišnice so Golobiča, ki je UKC do decembra vodil kot v. d. direktorja, imenovali 27. septembra.

“Potencialno koruptiven razpis”

Po ministrovih besedah je bila energetska sanacija glavne stavbe UKC Ljubljana včeraj začeta na silo. Potem ko so se v javnosti pojavili sumi o nepravilnosti pri izbiri izvajalca za ta dela, je minister v začetku avgusta zatrdil, da so sprožili vse alarme, da ne bi na ta projekt padel sum korupcije. Danes je razpis opisal kot “potencialno koruptiven”.

Foto Bobo

POP TV je v nedeljo poročal, da bo UKC Ljubljana izgubil 12 milijonov evrov evropskega denarja, ker energetska sanacija ne bo končana do prihodnjega leta. Za projekt je na voljo 50 milijonov evrov evropskih kohezijskih sredstev in danes je Bešič Loredan dejal, da obstaja tveganje, da ta znesek ne bo počrpan in da ta “zadeva propade”.

Golobič je včeraj v odgovoru na novinarsko vprašanje o izgubljenih 12 milijonih evrov evropskega denarja odgovoril takole: “Vsi smo pravzaprav odgovorni. Je pa v tej Sloveniji, da ni nihče odgovoren po funkciji zadev, je direktor UKC edini, ki je odgovoren za vse, tudi če se nekdo spotakne čez preprogo, ki ni ravna po tleh. Moram reči, da smo ves čas projekt peljali v dinamiki in z vsemi sredstvi kot smo jih imeli na razpolago.”

“Druga stvar je, da imamo edinstveno, zgodovinsko priložnost, da za 90 milijonov evrov prenovimo cel UKC predvidoma do leta 2025,” je dejal, “odgovornost ministrstva je, da te zadeve ustrezno oceni in prevzame odgovornost tudi za vodenje UKC Ljubljana.”

“Vodstvo ne obvladuje stroškov”

Razloge za poziv h Golobičevemu odstopu, ki po mnenju ministrstva izhajajo iz letošnjega poslovanja, je predstavil vršilec dolžnosti urada za nadzor in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder. Odhodki UKC Ljubljana so v prvega pol leta za 28 milijonov evrov presegli prihodke. “Trend se iz meseca v mesec poslabšuje,” je dejal Šabeder. Če se bo trend nadaljeval, bi imel UKC Ljubljana v celotnem letošnjem letu 60 milijonov evrov “izgube”, so po njegovih besedah pokazale simulacije. Poleg tega ima največja slovenska bolnišnica težave z likvidnostjo, saj ne pokriva svojih obveznosti. Največ dolguje medicinski fakulteti, sta povedala Šabeder in Bešič Loredan.

Šabeder je sicer nekdanji generalni direktor UKC Ljubljana. V času, ko je bil Šabeder na položaju, je bil zdajšnji direktor Golobič vodja sveta UKC.

Vodstvo ne obvladuje stroškov, je poudaril Šabeder. Rasli naj bi tako stroški delovne sile kot materialni stroški. Letošnje veliko povečanje števila nadur se zdi ministrstvu “nelogično”, saj je število zaposlenih ostalo približno enako, prav tako razlog ne morejo biti bolniške odsotnosti. Pojasnil za to še nimajo, je dodal Šabeder. Po vprašanju N1 pa je zanikal, da bi lahko šlo pri nadurah za “mahinacije”. Razlog za naraščajoče stroške so v vseh bolnišnicah sicer tudi višje cene energentov. Vendar je Šabeder zatrdil, da so ti stroški v celotni “izgubi” UKC Ljubljana prispevali manj kot dva milijona evrov in tako niso glavni razlog zanjo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje