Za generalnega direktorja UKC Ljubljana potrjen Jože Golobič

Slovenija 27. Sep 202116:12 > 17:33 0 komentarjev
Jože Golobič
Žiga Živulovič jr./Bobo

Svet ljubljanskega kliničnega centra je za novega generalnega direktorja bolnišnice potrdil dosedanjega v. d. direktorja Jožeta Golobiča, za strokovno direktorico pa Jadranko Buturović Ponikvar, ki torej ostaja na tej funkciji.

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je danes odločal o kandidatih za generalnega direktorja. Svet kliničnega centra je za to mesto potrdil dosedanjega v. d. generalnega direktorja, pravnika Jožeta Golobiča.

Potrdili so ga soglasno, prav tako je soglasno podporo prejela tudi strokovna direktorica Jadranka Buturović Ponikvar, ki torej ostaja na tej funkciji. Golobič sicer za formalni prevzem mandata s polnimi pooblastili potrebuje še soglasje vlade.

Pred UKC so izzivi povezani s covidom-19, hkrati pa mora ohranjati stik s sodobno medicino, je povedal predsednik sveta Matjaž Trontelj. Novo vodstvo mora biti kos tudi investicijskim izzivom.

“To je največji izziv v mojem življenju,” je povedal Golobič. V četrtem valu epidemije koronavirusa pričakuje še bolj zaostrene razmere, a meni, da se jo da s cepljenjem obvladati. Na jutrišnjem sestanku z ministrstvom za zdravje bodo odločili, ali je potrebno covidnim bolnikom nameniti več postelj. Opozoril je, da narašča tudi število pediatričnih bolnikov, več je predvsem respiratornih obolenj. Zaradi večje potrebe na pediatričnih oddelkih bo v prihodnjih dneh treba razporediti razpoložljive kadre, pravi Golobič.

V prvo vrsto bo nov generalni direktor postavil bolnike, za kvalitetno oskrbo pa UKC potrebuje infrastrukturo, znanje in usposobljen kader ter ustrezna finančna sredstva.

Na seji so pregledali tudi finančno poslovanje UKC. Realizacijo programa ocenjujejo kot uspešno, realizacija pa dosega predvidevanja. Obravnavali so poročilo glede epidemije koronavirusa. Stanje ocenjujejo kot resno, v svetu pa pričakujejo, da bo sistem vzdržal.

Svetu se je danes predstavil še Nikolić

Kandidata za generalnega direktorja Golobič in Gordana Živčec Kalan sta se članom sveta predstavila že prejšnji teden, danes pa se je predstavil še en kandidat, katerega prijavo so v UKC prejeli prejšnji teden, a je bila oddana pravočasno.

Razpisa za generalnega in strokovnega direktorja UKC sta bila objavljena 30. avgusta, rok za prijavo se je iztekel 14. septembra. Iz UKC so dva dni po izteku roka sporočili, da sta na razpis za generalnega direktorja prispeli dve prijavi, na razpis za strokovnega direktorja pa ena.

Na UKC je prejšnji teden sicer pripela še ena prijava, ki je bila oddana v tujini, a je bila oddana pravočasno. Šlo je za kandidata Marka Nikolića, ki je v preteklosti deloval v farmacevtski industriji.

Golobič je vodenje UKC kot v. d. generalnega direktorja prevzel po odhodu predhodnika Janeza Poklukarja na mesto ministra za zdravje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!