Minister Bešič Loredan meni, da je Fidesova stavka nepotrebna

Slovenija 09. Dec 202217:47 2 komentarja
Danijel Bešič Loredan
Žiga Živulović jr./BOBO

Za januar s strani sindikata Fides napovedana stavka zdravnikov in zobozdravnikov je nepotrebna, je ob robu zasedanja ministrov EU za zdravje v Bruslju dejal minister Danijel Bešič Loredan. Sam sicer pričakuje, da bodo sindikati podpisali parafiran dogovor o odpravi plačnih nesorazmerij v zdravstvu in socialnem varstvu, ki vključuje tudi zdravnike.

S stavkovno napovedjo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se bo minister za zdravje Danijel Bešič Loredan v celoti seznanil v ponedeljek.

Vlada se bo na poteze sindikata in njihove stavkovne zahteve odzvala pravočasno, je poudaril. “Mi menimo, da je stavka nepotrebna, plače smo dvignili, ničesar nismo vzeli z mize in si želimo čimprejšnjega oblikovanja skupnega stebra,” je dejal.

Na vprašanje, kdaj se bodo torej začela pogajanja o novem plačnem stebru za zdravstvo, je odgovoril, da takoj po novem letu.

Sprejem izhodišč za napovedana pogajanja je bil sicer predviden za začetek decembra, a se to še ni zgodilo. Na ministrstvu za javno upravo so pojasnili, da bo vlada izhodišča za prenovo plačnega sistema javnega sektorja obravnavala in sprejela na eni prvih sej v novem letu. Zatem jih bo predstavila sindikatom, v januarju načrtuje tudi več javnih posvetov na to temo.

Glavni odbor Fidesa je na četrtkovi seji sprejel odločitev, da se bo zdravniška stavka začela v januarju. Odločitev so sprejeli po anketi med članstvom, ki je izrazilo nezadovoljstvo z vladnim predlogom o odpravi plačnih nesorazmerij oziroma dvigu zdravniških in zobozdravniških plač. Ta po oceni sindikata ustvarja dodatne anomalije in plačna nesorazmerja.

Datum začetka in druge podrobnosti napovedane stavke bodo v Fidesu sprejeli v prihodnjem tednu, prav tako stavkovne zahteve. Že sedaj pa je jasno, da zdravniki in zobozdravniki zahtevajo enak dvig plač za vse.

Podporo in pridružitev stavki so ob tem napovedali tudi v Sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktik.um in Sindikatu zobozdravnikov Slovenije Dens, če vlada ne bo izpolnila obljube o pogajanjih o plačnem stebru za zdravstvo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje