Minister Maljevac: Nujna je strategija za preprečevanje nasilja nad starejšimi

Slovenija 09. Okt 202313:45 4 komentarji
starejši
Foto: PROFIMEDIA

Danes poteka drugi posvet ministrstva za solidarno prihodnost o preprečevanju nasilja nad starejšimi. Njihov cilj je oblikovanje krovne strategije proti nasilju nad starejšimi.

Sodelujoči bodo predstavili dosedanje dokumente, gradiva in prakse ter aktualne predloge, ki bodo služili kot osnova za oblikovanje nove krovne strategije.

Po besedah državnega sekretarja Luka Omladiča so na ministrstvu za solidarno prihodnost po prvem posvetu, ki je potekal na začetku septembra, pregledali vso obstoječo zakonodajo, izobraževanja in protokole preprečevanja ravnanja v primeru nasilja.

Na današnjem posvetu želijo skupaj s strokovnjaki izpostaviti tiste naloge, ki se specifično tičejo nasilja nad starejšimi in to oblikovati v strateški dokument, na podlagi katerega bodo lahko začrtali ravnanja in morebiti potrebne ukrepe.

“Potrebna sta izobraževanje in velika občutljivost do potencialnih žrtev”

Pri tem je kot pomembno spoznanje po prvem posvetu izpostavil zavedanje, da je nasilje nad starejšimi delno skrit družbeni problem. Starejši, ki jih je nasilje prizadelo, se pogosto ne odločijo za prijavo. Zavedajo se, da bodo morali v okoljih, kjer bi nasilje prijavili, kasneje še vedno bivati. “Potrebno je izobraževanje tudi uporabnikov v domovih za starejše in velika občutljivost, ki jo moramo tukaj pokazati za potencialne žrtve nasilja,” je prepričan Omladič.

Slovenija potrebuje posebno strategijo, ki bo naslavljala nasilje nad starejšimi, je po koncu prvega posveta izpostavil minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac. Udeleženci prvega posveta, na katerega je ministrstvo povabilo vse ključne deležnike s področja socialnega varstva in dolgotrajne oskrbe, so se strinjali, da je ukrepanje nujno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje