Trije sklopi ukrepov ministrstva za delo: stanovanja, delovna mesta in obnova

Slovenija 31. Avg 202310:54 > 11:29 3 komentarji
Gospodarstveniki zaostujejo pogovore z vlado
Denis Sadiković/N1

Minister za delo Luka Mesec je predstavil interventne ukrepe, ki jih je pripravilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Gre za tri sklope hitrih ukrepov, vezane na tiste, ki jim je poplavilo stanovanje, zaščito delovnih mest ter čimprejšnjo popoplavno obnovo.

Minister za delo Luka Mesec je na novinarski konferenci predstavil interventne ukrepe, ki jih je po katastrofalnih poplavah v začetku avgusta pripravilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Kot je povedal, gre za tri sklope hitrih ukrepov, in sicer ukrepe za tiste, ki jim je poplavilo stanovanje, ukrepe za zaščito delovnih mest in ukrepe za čimprejšnjo popoplavno obnovo.

Prvi sklop: ukrepi za tiste, ki jim je poplavilo stanovanje

V prvem sklopu ukrepov – gre za ukrepe namenjene tistim, ki jim je poplavilo stanovanje – gre za pomoč v obliki izredne solidarne pomoči. Po besedah ministra se bo vsako gospodinjstvo, ki je v svojem stanovanju utrpelo resno škodo, lahko zglasilo na centru za socialno delo in predvidoma do konca septembra prejelo izplačilo v maksimalnem znesku 3.500 evrov za samsko osebo v gospodinjstvu oziroma 11.600 za štiričlansko družino v enem gospodinjstvu.

Minister je poudaril, da v tem primeru še ne govorimo o poplačilu škode, ki bo prišlo kasneje v sanacijskem sklopu ukrepov.

Drugi sklop: ukrepi za zaščito delovnih mest

Drugi sklop ukrepov – gre za ukrepe za zaščito delovnih mest – je razdeljen na tri podukrepe.

Prvi je vezan na čiščenje po poplavah. Po besedah ministra Mesca bodo vsi zaposleni, ki so avgusta čistili svoja podjetja, dobili 100-odstotno plačano plačo, vseh 100 odstotkov plače za mesec avgust bo pokrila država.

Drugi ukrep je vezan na čakanje na delo. Vsi, ki zaradi poplavljenih podjetij ne morejo delati in so jih delodajalci napotili na čakanje na delo, bodo dobili 80 odstotkov plače, vseh 80 odstotkov bo pokrila država.

Tretji ukrep je vezan na višjo silo. Minister Mesec je napovedal, da lahko vsi, ki zaradi višje sile (denimo ni ustrezne infrastrukture, imajo poplavljena stanovanja ali pa svojih otrok ne morejo poslati v vrtec) ne morejo na delo, ob dogovoru z delodajalcem do konca oktobra uporabijo instrument višje sile, za kar bodo prejeli 80 odstotkov plače, ki jih bo izplačala država.

Tretji sklop: čimprejšnja popoplavna obnova

Tretji sklop ukrepov so pripravili zlasti v sodelovanju z zavodom za zaposlovanje, saj so namenjeni temu, da bo država lahko za popoplavno obnovo Slovenije mobilizirala čim več ljudi.

Po besedah ministra za delo Luke Mesca so prvi brezposelni, ki bodo vsi napoteni na javna dela. “Temu ustrezno povečujemo tudi nagrado,” je napovedal in dejal, da brezposleni, ki bodo napoteni na javna dela na popoplavna območja, ne bodo prejeli 80 odstotkov minimalne plače, ampak 100 odstotkov, če imajo 5. stopnjo izobrazbe, 110 odstotkov minimalne plače, če imajo 6 stopnjo izobrazbe, in 120 odstotkov minimalne plače, če imajo 7. stopnjo izobrazbe ali več.

Sledijo upokojenci – minister Mesec je napovedal, da bodo zvišali limite glede možnosti opravljanja začasnega in občasnega dela. Zdaj lahko upokojenci po njegovih besedah delajo 60 ur na mesec, po novem bodo lahko delali 90 ur na mesec. Ob tem je upokojence pozval, naj se v čim večji meri vključijo na delo na poplavljenih območjih.

Kot zadnjo skupino je Mesec navedel še tuje delavce iz nevizumskih držav. Poudaril je, da govorimo o državah, ki so nam blizu, denimo državah Balkana, iz katerih lahko v Slovenijo prideš kot turist za tri mesece brez vize (ne pa denimo o Nepalu, Bangladešu oziroma Filipinih). Ti posamezniki se bodo lahko v Sloveniji (ob soglasju zavoda za zaposlovanje) zaposlili v 10 dneh in v teh 10 dneh tudi začeli delati.

“Na ta način želimo poskrbeti, da bo čim več ljudi v čim krajšem času lahko obnovilo kraje, kjer je življenje zaradi poplav zastalo,” je zaključil minister Mesec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje