Minister po srečanju s Fidesom: Pogajanja bodo trda, a je kompromis možen

N1 video 07. Okt 202214:51

Po pogajanjih vlade s sindikati javnega sektorja so se vladni predstavniki sestali tudi z zdravniškim sindikatom Fides. Vladna stran je sindikatu predstavila svoj predlog dogovora, zdaj pa bodo na sindikalni strani pripravili odgovor. O podrobnostih vladnega predloga ne na sindikalni ne na vladni strani danes niso želeli govoriti. Oboji pravijo le, da so se pripravljeni pogovarjati. Na vprašanje, ali stavke zdravnikov torej ne bo, je predsednik Fidesa Konrad Kuštrin odgovoril: "Mislim, da sva vse povedala."

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so danes usklajevali spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Nato so se vladni pogajalci ločeno sestali tudi z zdravniških sindikatom Fides, ki je za 19. oktober napovedal začetek stavke.

O podrobnostih dogovora po pogajanjih ne na vladni ne na sindikalni strani niso želeli govoriti. “Vlada je postavila svoja izhodišča, mi smo se z njimi seznanili. Do ponedeljka bomo pripravili svoj predlog,” je povedal vodja Fidesa Konrad Kuštrin. Pogajanja bodo nadaljevali v ponedeljek, ko se bodo sestali na sedežu Fidesa. Dodal je še: “Če se ne bi bili pripravljeni pogajati, ne bi bili tu.”

Za vladno stran izstop katere od skupin zaposlenih iz enotnega plačnega sistema ni sprejemljiv. “Vlada zdravstvo vidi kot celoto in v zdravstvu je treba urediti plače. O tem, kako jih bomo uredili, se pogajamo s Fidesom. Pogajanja ne bodo nič kaj prijetna. Kompromis je možen,” pa je povedal zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. “Vlada si želi, da se pogajamo brez stavke, da je za paciente poskrbljeno in da se kot sistem dela v ozadju trdo pogajamo,” je dodal. Po njegovih besedah so se dogovorili, da se v javnosti ne bodo blatili.

Glede predloga je minister povedal, da so sindikatom dali izhodišča: “Dali smo nekaj plačnih razredov, kar pač zmoremo.” Zvišanje so ponudili vsem zdravnikom, na vseh delovnih mestih.

S predlogom so seznanjeni vsi sindikati, pogajanja z njimi bodo nadaljevali v sredo.

Na vprašanje, ali stavke zdravnikov torej ne bo, je Kuštrin odgovoril: “Mislim, da sva vse povedala.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.