Junaškim policistom podelili medalje: “Strah in adrenalin moraš takoj odmisliti”

N1 video 08. Dec 202317:28 1 komentar

"Pogum vseh vas je bil v tistih težkih dneh zares neverjeten in za vse nas navdihujoč," je notranji minister Boštjan Poklukar na slavnostni prireditvi nagovoril junaške policiste, ki so med avgustovskimi poplavami reševali življenja in domove. V zahvalo sta jim policija in ministrstvo za notranje zadeve podelila posebne medalje za požrtvovalnost.

Požrtvovalni policisti, ki so usodnega 4. avgusta skupaj z ostalimi interventnimi službami reševali življenja, domove in živali, so danes prejeli posebne medalje za požrtvovalnost. Policija se je tako za nesebično pomoč zahvalila 56 policistkam in policistom, medaljo pa so prejeli tudi trije občani.

Namestnik generalnega direktorja policije Igor Ciperle je poudaril, da se vloga policije pokaže prav v trenutkih največje nemoči. “Besede, ki sem jih slišal, in sicer ‘najprej smo reševali življenja, to je bila naša glavna naloga’, najiskreneje povzamejo bistvo dogajanja v prvih avgustovskih dneh.”

Policistom in občanom se je zahvalil, ker so “z neprehodnih in neprevoznih območij s helikopterjem reševali ljudi, s čolni pomagali evakuirati ujete občane, z živo verigo čez deročo vodo varno prepeljali prebivalce, izvajali cestne zapore, vzpostavljali telekomunikacijske povezave in storili še vse ostalo, kar je bilo potrebno za varnost ljudi, pa tudi živali in premoženja. Razmere so bile ponekod izjemno hude, a pomoči kljub temu – in prav zato – niso odrekli nikomur. Danes sem upravičeno neizmerno ponosen na vse vas.”

“Strah in adrenalin moraš takoj odmisliti”

Od 59 prejemnikov medalj je bilo 23 pripadnikov letalske policijske enote.

Medalj policijski letalci niso pričakovali. “To je naše delo, naše poslanstvo. Za to se usposabljamo, treniramo in hodimo v službo. Me pa veseli, da ko je treba tudi pokažemo to, za kar se usposabljamo,” je za medije povedal član letalske policijske enote in prejemnik medalje za požrtvovalnost Bojan Kos.

Podelitev medalj za požrtvovalnost policistom, ki so pomagali med avgustovskimi poplavami. (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)
Podelitev medalj za požrtvovalnost policistom, ki so pomagali med avgustovskimi poplavami. (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)
Podelitev medalj za požrtvovalnost policistom, ki so pomagali med avgustovskimi poplavami. (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)
Podelitev medalj za požrtvovalnost policistom, ki so pomagali med avgustovskimi poplavami. (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Dodal je, da se je s posadko helikopterja znašel tudi v okoliščinah, ki jih priročniki ne predvidevajo. “Potrebne je bilo ogromne neke improvizacije. Iz hiše v Črni na Koroškem smo denimo reševali močno poškodovanega starejšega moškega. Zmanjkalo nam je reševalne opreme, zato smo ga položili na večjo desko in ga skozi okno stanovanjske hiše položili na bager, z bagra pa dvignili v helikopter,” je dejal Kos, ki je bil v vlogi reševalca na vitlu.

“Strah in adrenalin moraš takoj odmisliti,” je dodal na vprašanje, kakšni občutki so ga prevevali.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je podelil plakete ministrstva za izjemno strokovno delo, izjemne zasluge in dosežke v času uničujočih poplav v Sloveniji ter za posebne prispevke h krepitvi ugleda ministrstva.

“Kot minister za notranje zadeve sem še posebej ponosen, da ste vsi vi, skupaj s civilno zaščito, gasilci, reševalci in pripadniki Slovenske vojske rešili na desetine življenj ljudi in zavarovali njihovo premoženje, za kar vam iskreno čestitam in se vam tudi osebno zahvaljujem. Pogum vseh vas je bil v tistih težkih dneh zares neverjeten in za vse nas navdihujoč, mnogokrat tudi samoiniciativen,” je dejal.

Plakete ministrstva so prejeli letalska policijska enota, gorska enota policije, policijske uprave Celje, Kranj, Ljubljana in Murska Sobota, direktorat za logistiko, pa tudi direktorat za policijo in druge varnostne naloge.

Obe priznanji pa sta prejela policist Franci Marolt, ker je ponoči obveščal sokrajane Komende, da so pred vodo umaknili svoje avtomobile in premoženje, ter Andrej Uršič iz policijskega urada za informatiko in telekomunikacije, ki je zaznal prekinitve nekaterih telekomunikacij ter omogočil ponovno delovanje zvez. Do lokacije bazne postaje ga niso mogli prepeljati s helikopterjem, zato se je iz avstrijske strani meje do nje peš prebil sam in tam ostal več dni ter skrbel za delovanje agregatov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje