Minister Šarec pojasnil protokol ob sprejemu predsednice računskega sodišča

Slovenija 14. Sep 202219:33 > 19:34 2 komentarja
Šarec Ahčin
Twitter: Ministrstvo za obrambo

Minister za obrambo Marjan Šarec je danes pojasnil protokol ob torkovem sprejemu predsednice Računskega sodišča Jane Ahčin. Sprejel jo je namreč ob prisotnosti častne čete Slovenske vojske, kar je na družbenih omrežjih sprožilo nekaj začudenja. Šarec je pojasnil, da je bil sprejem izveden v skladu z direktivo Slovenske vojske iz leta 2020.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, področje vojaškega protokola ureja direktiva za izvajanje gardnih in vojaških protokolarnih nalog v Slovenski vojski z začetka marca 2020. S to direktivo so opredeljene gardne in vojaške protokolarne naloge, zmogljivosti, ki jih ima Slovenska vojska za izvajanje teh nalog ter organiziranost za njihovo izvajanje. Gardne naloge, ki jih izvaja garda Slovenske vojske, so tudi sprejemi z vojaškimi častmi, častni kordoni in častne straže ob uradnih obiskih predsednikov republike, vlade, DZ in DS ter ustavnega sodišča, vrhovnega sodišča in računskega sodišča, pa tudi varuha človekovih pravic na ministrstvu za obrambo ali Generalštabu Slovenske vojske.

Šarec pa je na današnji novinarski konferenci, sicer namenjeni podpisu pogodbe s podjetjem Timtec Defense dodal, da pravil ni določil on, pač pa je bila direktiva sprejeta v času prejšnje načelnice generalštaba Slovenske vojske, in sicer z namenom, da se protokol, ki ga določa direktiva, poenoti z državnim protokolom, ki zajema tudi omenjene funkcije.

Meni, da očitki o nepotrebnosti častne straže prihajajo zlasti iz kroga “nekdanjih vladajočih”, za katere pa verjame, “da jih moti, ker bi oni te institucije radi ukinili”. Po navedbah ministrstva je sicer tudi skladno s sklepom vlade o določitvi protokolarnih pravil iz aprila 2020 uradni, delovni ali zasebni obisk predsednika oziroma predsednice računskega sodišča protokolarni dogodek, so navedli.

Minister Marjan Šarec je predsednico Računskega sodišča Jano Ahčin sprejel v torek. V pogovoru sta izmenjala stališča do aktualnih vprašanj, pomembnosti delovanja neodvisnih institucij in sodelovanja v prihodnje, so ob tem na Twitterju zapisali na ministrstvu za obrambo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje