Ministra Boštjančič in Mesec se intenzivno pogovarjata o nepremičninah DUTB

Slovenija 18. Okt 202210:47 > 13:25 1 komentar
Zemljišče kamnolom DUTB
Zemljišče DUTB na območju nekdanjega kamnoloma v Podutiku v Ljubljani (vir fotografije: DUTB)

S finančnega ministrstva so sporočili, da bodo nepremičnine DUTB uporabili za reševanje stanovanjskega vprašanja. Čeprav nepremičnin s t. i. slabe banke ne bodo prenesli na stanovanjski sklad, kot je želela Levica, Luka Mesec in finančni minister Klemen Boštjančič poudarjata, da se s tem ne krši koalicijski dogovor.

Kljub zapisu v koalicijski pogodbi, da bodo nepremičnine z Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) oziroma slabe banke prenesli na stanovanjski sklad, se to ne bo zgodilo. Kot smo pisali, bodo te nepremičnine prenesene na Slovenski državni holding (SDH). Zaradi tega so bili po naših neuradnih informacijah nezadovoljni v Levici, saj so zavezo o prenosu nepremičnin s slabe banke na sklad v koalicijsko pogodbo vnesli ravno na njihovo zahtevo.

Zdaj so s finančnega ministrstva sporočili, da tako minister Klemen Boštjančič kot tudi koordinator Levice Luka Mesec poudarjata, da se s tem prenosom ne krši koalicijska pogodba. “Nasprotno, koalicijska zaveza o zagotavljanju neprofitnih stanovanj se pospešeno uresničuje. Nepremičnine, s katerimi trenutno še razpolaga Družba za upravljanje terjatev bank, se bo uporabilo za reševanje stanovanjskega vprašanja. Med ministroma prav v teh dneh potekajo intenzivni pogovori o načinu čim bolj učinkovite uporabe teh nepremičnin. Obe ministrstvi tako pospešeno uresničujeta koalicijsko zavezo o zagotavljanju neprofitnih stanovanj,” so zapisali v pojasnilu.

Po naših neuradnih informacijah naj bi se ti pogovori začeli šele po objavi našega članka.

Kot smo že pisali, na ministrstvu za finance poudarjajo, da z uredbo ne morejo prenesti nepremičnin z DUTB na stanovanjski sklad, ampak bi bilo to mogoče storiti samo z zakonom.

Zemljišče DUTB v Izoli
Zemljišče DUTB v Izoli (vir fotografije: DUTB)

Nevladniki od vlade zahtevajo prenos nepremičnin DUTB na stanovanjski sklad

Nevladne organizacije od vlade zahtevajo, da spremeni predlagani ukrep, ki predvideva prepis nepremičnin, ki jih ima Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), na Slovenski državni holding (SDH). Opozarjajo, da gre za kršenje koalicijske pogodbe, vlado pa pozivajo, da primerna zemljišča neodplačano prenese na Stanovanjski sklad RS.

Predstavniki nevladnih organizacij so na današnji novinarski konferenci pred poslopjem vlade v Ljubljani opozorili, da je vlada prejšnji teden zelo potiho in netrasparentno dala na mizo predlog uredbe o pravnem nasledstvu DUTB, ki predvideva prenos premoženja DUTB na SDH. Vir: STA

Protest, kje bomo jutri spalli
Borut Živulović/BOBO

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje