Kljub koalicijski zavezi ne bo prenosa nepremičnin z DUTB na stanovanjski sklad

Slovenija 17. Okt 202206:05 14 komentarjev
Robert Golob in Luka Mesec
Borut Živulovič/BOBO

Vlada kljub zavezi v koalicijski pogodbi nepremičnin s tako imenovane slabe banke ne bo prenesla na stanovanjski sklad. Koordinator Levice in minister za delo Luka Mesec jih je želel nameniti javnemu stanovanjskemu fondu, a dobil jih bo Slovenski državni holding, ki še ne more povedati, kaj bo z njimi.

Čeprav koalicijska pogodba napoveduje prenos nepremičnin Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) oziroma tako imenovane slabe banke na stanovanjski sklad, bodo te nepremičnine prenesene na Slovenski državni holding (SDH). Ministrstvo za finance je namreč pripravilo uredbo o pravnem nasledstvu DUTB, s katero se DUTB ukine tako, da se konec letošnjega leta z vsem svojim premoženjem pripoji Slovenskemu državnemu holdingu.

Zemljišče DUTB v Izoli
Zemljišče DUTB v Izoli (vir fotografije: DUTB)

Zavezo o prenosu nepremičnin s slabe banke na sklad so v koalicijsko pogodbo vnesli na zahtevo Levice, ki si za tak prenos prizadeva že več let. Koalicijska pogodba obljublja, da bodo do leta 2030 zagotovili skupno 20.000 javnih najemnih stanovanj, za to pa je v prvi vrsti odgovoren koordinator Levice in minister za delo Luka Mesec. Po zadnjih podatkih si želi ministrstvo na stanovanjski sklad prenesti 25 zemljišč DUTB, ki so zdaj v lasti DUTB in so skupaj vredna več kot 50 milijonov evrov.

Čeprav so v Levici in na ministrstvu za delo po naših neuradnih informacijah nezadovoljni zaradi prenosa nepremičnin na SDH, še vedno upajo, da bodo te nepremičnine vseeno končale na republiškem stanovanjskem skladu oziroma na občinskih stanovanjskih skladih. “Prenos zemljišč na že obstoječe izvajalce stanovanjske preskrbe je smotrn, racionalen in je del politike oblikovanja enotnega sistema stanovanjske preskrbe,” so nam odgovorili z ministrstva. “Zato ostajamo zvesti koalicijski zavezi prenosa primernih zemljišč na stanovanjski sklad.”

SDH ne komentira svojih načrtov

Zagotovil, da se bo to nekoč res zgodilo, nam na ministrstvu za finance in SDH niso dali. “SDH bo izdelal premišljeno strategijo upravljanja nepremičnin,” so nam odgovorili s finančnega ministrstva, ki ga vodi Klemen Boštjančič. Dodali so, da bo strategija upravljanja nepremičnin del letnega načrta upravljanja SDH, h kateremu vlada poda soglasje.

“Prihodnjih odločitev v zvezi z upravljanjem premoženja DUTB ne moremo komentirati,” pa so dejali na SDH, ki ga vodi Žiga Debeljak. S kabineta predsednika vlade Roberta Goloba pa na naše vprašanje o uresničevanju koalicijske pogodbe do objave članka niso odgovorili.

Zemljišče kamnolom DUTB
Zemljišče DUTB na območju nekdanjega kamnoloma v Podutiku v Ljubljani (vir fotografije: DUTB)

Stanovanjski sklad je sicer leta 2019 kupil nekaj nepremičnin od DUTB. V Ljubljani za 8,9 milijona evrov brez davka zemljišče Podutik Glince, kjer bo okoli 400 stanovanj, v Novem mestu za 820.000 evrov zemljišče Brod-Drage, kjer je predvidenih okoli 200 stanovanj, v Novi Gorici pa za 440.000 evrov brez davka zemljišča v Rožni dolini, kjer je predvidenih 37 stanovanj in 25 vrstnih hiš. Potem je vlada dokapitalizirala stanovanjski sklad z 12,28 milijona evrov.

Tak način pridobivanja nepremičnin je nesmotrn, saj so takšne transakcije denarja in dogovarjanja nepotrebni, so nam v neuradnih pogovorih povedali na ministrstvu za delo. Če pa bi bil to edini način, da se vse preostale nepremičnine DUTB, ki so primerne za stanovanja, prenesejo na stanovanjski sklad, bi bilo to zanje sprejemljivo, so dodali. Vendar vsaj za zdaj ni signalov, da bi bili drugi v vladi ter vodstvo SDH pripravljeni ponoviti scenarij iz leta 2019.

Dva neuspešna poskusa Levice

Na ministrstvu za finance so poudarili, da z uredbo ne morejo prenesti nepremičnin z DUTB na stanovanjski sklad, ampak bi bilo to mogoče storiti samo z zakonom.

Levica je v času obeh prejšnjih vlad predlagala zakonske spremembe, ki naj bi omogočile odplačni prenos nepremičnin z DUTB na stanovanjski sklad. Obakrat je imel njen predlog dejansko samo en člen in obakrat je v državnem zboru padel zaradi glasov koalicije.

Leta 2019, ko je bila Levica zunajkoalicijski partner vlade pod vodstvom Marjana Šarca, je predlagala enostaven neodplačen prenos določenih nepremičnin neposredno na Stanovanjski sklad. Takrat je ministrstvo za finance predlogu nasprotovalo, ker ima DUTB dolgove. “Neodplačen prenos pušča določene posledice in te posledice je treba sanirati. Dolg do bank je treba vrniti,” je dejal takratni državni sekretar na finančnem ministrstvu Alojz Stana.

Naslednje leto, ko je vlado vodil Janez Janša in je bila Levica prava opozicijska stranka, je predlagala bolj zapleten prenos. Najprej bi DUTB nepremičnine neodplačno prenesla na državo, ta pa bi prevzela obveznosti do upnikov DUTB oziroma bank v višini vrednosti prenesenih nepremičnin. Nato bi država nepremičnine prepustila skladu tako, da bi jih vplačala kot njegovo dodatno namensko premoženje.

Vlada ne more spet reševati situacije v DUTB, so v šest strani dolgem mnenju sporočili z ministrstva za finance. Predlog Levice je padel zaradi nasprotovanja poslank in poslancev takratne koalicije, pri tem pa so se poslanke in poslanci SD, ki so zdaj koalicijski partner Levice, večinoma vzdržali.

Obakrat je Levica predlagala prenos nepremičnin DUTB, ki jih je stanovanjski sklad ocenil kot vsaj pogojno primerne. Poleg treh, ki jih je sklad kupil jeseni 2019, so bile na seznamih Levice v preteklosti nepremičnine, ki so predstavljene v spodnji tabeli. Ministrstvo za delo pa zdaj po neuradnih podatkih želi prenos še nekaterih drugih zemljišč, med katerimi so takšna, kjer DUTB ni edini lastnik.

Slaba volja zaradi ideje o predčasni redni uskladitvi pokojnin

Na ministrstvu za delo in v Levici je po naših neuradnih informacijah nekaj slabe volje tudi zaradi neformalne ideje nekaterih v vladi, da se izvede predčasna redna uskladitev pokojnin.

Mesec je večkrat napovedal, da bo vlada še letos uskladila pokojnine, in po veljavnem zakonu se to lahko izvede samo z izredno uskladitvijo pokojnin. Zakon namreč določa, da se mora redna uskladitev pokojnin izvesti februarja.

Ideja o predčasni redni uskladitvi pokojnin kaže, da želijo nekateri v vladi pokojnine dvigniti letos, ne pa tudi februarja naslednje leto. Ker zakon tega ne dopušča, po naših neuradnih informacijah zdaj na ministrstvu za delo pripravljajo spremembo zakona.

Vlada je prejšnji mesec od skupščine zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) prejela poziv, naj izvede izredno uskladitev pokojnin v skladu z javno finančnimi zmožnostmi. Pred tem je Zpiz izračunal, da bi se morale pokojnine izredno uskladiti za 4,4 odstotka, vendar skupščina Zpiza številke ni vključila v poziv vladi.

Februarska redna uskladitev pokojnin pa bo predvidoma 5-odstotna, so nam nedavno sporočili z Zpiza.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje