Ministrica Asta Vrečko: Vodstvo RTV pozivamo, da spoštuje stavkovne zahteve

Slovenija 20. Jun 202211:05 > 11:45 0 komentarjev
Asta Vrečko
Foto:Borut Živulović/BOBO

Po napovedi Koordinacije novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bodo novinarji danes nadaljevali stavko, ki so jo začeli 23. maja, saj so nezadovoljni, ker pogajanja o stavkovnih zahtevah z vodstvom niso prinesla napredka. Ob 14. uri se bodo stavkajoči zbrali pred stavbo televizije na Kolodvorski ulici, na Trgu republike pa bodo ob 19. uri na javnem shodu k ukrepanju pri ohranitvi javnega servisa pozvali tudi državni zbor. Pred začetkom stavke se je odzvala tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je povedala, da stavko zaposlenih na ministrstvu podpirajo, vodstvo RTVS pa pozvala, da mora upoštevati stavkovne zahteve zaposlenih.

Ministrstvo za kulturo z zaskrbljenostjo spremlja razmere na RTV Slovenija, je na novinarski konferenci sporočila ministrica Asta Vrečko, ki je povedala še, da napovedano stavko podpirajo. Prav tako jih skrbi napoved generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha, ki je pred dnevi napovedal krčenje dopisniške mreže v tujini. “Nedavno je prišla tudi napoved ukinjanja dopisniške mreže, zaradi tega smo lahko zaskrbljeni. V globaliziranem svetu, ko je treba imeti čim več informacij, ko se je treba mednarodno povezovati, v času konfliktov po svetu, je jasno, da je v javnem interesu imeti na voljo čim več verodostojnih in kakovostnih informacij,” je dejala Vrečko.

Dotaknila se je tudi kadrovske problematike in povedala, da so na ministrstvu seznanjeni z razmerami, da Televizijo Slovenija zapuščajo številni kakovostni novinarji in novinarke, ki si po njenih besedah zaslužijo “avtonomijo, prav tako pa uredniško politiko, ki ni odvisna od vpletanja vsakokratne politike”.

Ob tem je ministrica povedala še, da RTVS ni zgolj informativni program, ampak so del tega še kulturno-umetniški program, otroški, dokumentarni, izobraževalni, športni program, pomembno vlogo pa ima tudi arhiv, ki ga ureja RTVS. Zato se na ministrstvu tudi niso pogovarjali o možni ukinitvi RTV-prispevka, prav tako zaradi vsesplošne draginje ni smiselno tega prispevka povečevati: “V situaciji splošne draginje menimo, da to ni prvo politično vprašanje. Prvo vprašanje o RTV je, kako umakniti odločilen vpliv politike iz organov odločanja.”

Na ministrstvu se pospešeno pripravljajo na to, da bi bila čim prej sprememba zakonodaje o RTVS, s katero bi dali večjo moč civilni družbi in zaposlenim. A natančne časovnice, kdaj bi se ta sprememba lahko zgodila, ministrica danes ni razkrila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!