Ministrica Fajon imenovala še dve posebni odposlanki

Slovenija 16. Sep 202220:36 3 komentarji
Tanja Fajon
PROFIMEDIA

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je po naših informacijah imenovala vseh pet posebnih odposlancev. Trem, ki jih je imenovala že prejšnji teden, sta se pridružili še nekdanja stalna predstavnica Slovenije pri Svetu Evrope v Strasbourgu Eva Tomič in nekdanja veleposlanica v Kairu Tatjana Miškova.

Po naših informacijah je ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon imenovala vseh pet posebnih odposlancev. Nekdanjemu veleposlaniku v Bolgariji Anžeju Frangešu, nekdanjemu veleposlaniku v Rimu in Londonu Iztoku Mirošiču ter nekdanjemu veleposlaniku v Pragi, Beogradu in Berlinu Franciju Butu se na mestih posebnih odposlancev po naših informacijah pridružujeta še nekdanja stalna predstavnica Slovenije pri Svetu Evrope v Strasbourgu Eva Tomič in nekdanja veleposlanica v Kairu Tatjana Miškova.

Tomič po naših informacijah postaja posebna odposlanka zunanje ministrice za podnebno diplomacijo, Miškova pa ministričina posebna odposlanka za vode.

Kot smo poročali, je ministrica Fajon že prejšnji teden imenovala Frangeša na mesto posebnega odposlanca za Zahodni Balkan, Mirošiča na mesto posebnega odposlanca za prihodnost Evrope, Buta pa na mesto posebnega odposlanca za Varnostni svet OZN.

Zunanji ministri se za imenovanje posebnih odposlancev v preteklosti sicer niso pogosto odločali, kot kaže pa se je Fajon odločila od dosedanje prakse nekoliko odstopiti. Množica posebnih odposlancev je v diplomatskih krogih sicer sprožila različne odzive: od mnenja, da bodo imenovanja pomembno prispevala k doseganju slovenskih zunanjepolitičnih ciljev, do mnenja, da jih je za nekatera področja smotrno postaviti, za nekatera pa ne.

Na MZZ so že prejšnji teden poudarili, da so posebni odposlanci ministrice za zunanje zadeve strokovnjaki za posamezna prednostna področja slovenske zunanje politike, ki pomagajo pri oblikovanju stališč in pridobivanju informacij za boljše in bolj učinkovito izvajanje slovenske zunanje politike. “Med njihovimi glavnimi nalogami so vzpostavljanje in vzdrževanje rednih stikov s ključnimi mednarodnimi partnerji, akterji na političnem in gospodarskem področju ter s civilno družbo, priprava obiskov in srečanj predstavnikov vlade s predstavniki tujih držav in mednarodnih organizacij ter oblikovanje predlogov slovenskih stališč do ključnih zunanjepolitičnih vprašanj z namenom krepitve vloge Slovenije v mednarodnem prostoru,” so zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje