Ministrica Fajon začenja tridnevni obisk v Aziji

Slovenija 21. Maj 202307:38 4 komentarji
Tanja Fajon
Žiga Živulovič jr./BOBO

Zunanja ministrica Tanja Fajon danes začenja tridnevni obisk v Vietnamu, od koder bo odpotovala še v Indonezijo. Po navedbah ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) sta prva tovrstna obiska v teh azijskih državah po skoraj 20 letih v prvi vrsti namenjena okrepitvi stikov z Vietnamom in Indonezijo.

Obiska sta tudi izraz želje slovenskega gospodarstva po iskanju novih priložnosti in po sodelovanju z indijsko-pacifiško regijo, še posebej z Jugovzhodno Azijo. To je tudi v skladu s strategijo EU za sodelovanje z indijsko-pacifiško regijo, poudarjajo na MZEZ.

Obisk v Vietnamu in Indoneziji bo priložnost za predstavitev kandidature Slovenije za nestalno članico v Varnostnem svetu Združenih narodov v letih 2024 in 2025. Na glasovanju 6. junija, na katerem se bo poleg Slovenije v t. i. vzhodnoevropske skupine za nestalni sedež v VS ZN potegovala še Belorusija, je za izvolitev potrebna dvotretjinska večina oddanih glasov članic ZN.

Ministrica bo danes in v ponedeljek v spremstvu gospodarske delegacije v poslovnem središču Vietnama, Hošiminhu. Tam bo odprla slovensko-vietnamski poslovni forum in se srečala z županom mesta. Vodja slovenske diplomacije bo tudi gostja na srečanju mladih podjetnic.

Zatem bo Fajon odpotovala v prestolnico Hanoi, kjer bo imela v torek pogovore z gostiteljem, zunanjim ministrom Bui Thanh Sonom, z ministrom za industrijo in trgovino Nguyenom Hongom Dienom, sprejel pa jo bo tudi predsednik vlade Pham Minh Chinh. Tudi v Hanoiu bodo ob obisku ministrice pripravili poslovni dogodek.

Ministrica Fajon bo v sredo obiskala še Indonezijo, kjer se bo v prestolnici Džakarta srečala z gostiteljico, indonezijsko zunanjo ministrico Retno Marsudi, generalnim sekretarjem Zveze držav Jugovzhodne Azije (ASEAN) Kaom Kimom Hournom ter s predsednikom indonezijske gospodarske zbornice Arsjadom Rasjidom. V Džakarti bo Fajon po napovedih MZEZ obiskala tudi tamkajšnji šolski in zdravstveni zavod.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje