Ministrica s štirimi sodelavkami za dobrih 33 tisočakov na forum v New York

Slovenija 21. Sep 202322:33 16 komentarjev
Sanja Ajanović Hovnik o plačnem sistemu
Žiga Živulovič jr./BOBO

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik se je v začetku julija s štirimi sodelavkami na ministrstvu odpravila v New York na Visoki politični forum o trajnostnem razvoju. Celotna petnajstdnevna pot na sicer desetdnevni forum, ki je omogočal udeležbo tudi prek videopovezave, je po poročanju Televizije Slovenija davkoplačevalce stala nekaj več kot 33 tisoč evrov.

Po poročanju Televizije Slovenija se je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik s štirimi uradnicami ministrstva v začetku julija odpravila v New York na Visoki politični forum o trajnostnem razvoju.

Kot poroča medij, so se z ministrico na forum odpravile vodja direktorata za javno upravo Mateja Mahkovec, strokovnjakinja za odnose z javnostmi v vladi Marjana Šarca, ki deluje v ministričinem kabinetu, Nika Benedik, namestnica generalnega sekretarja Maja Dimitrovski ter vodja sektorja za analize in razvojno načrtovanje Simona Hočevar. Medtem ko so Mahkovec, Benedik in Hočevar, kot so za javni servis navedli na omenjenem ministrstvu, na izobraževanjih, predavanjih in stranskih dogodkih foruma sodelovale kot udeleženke, je Dimitrovski na vseh dogodkih kot članica njene delegacije spremljala ministrico Ajanović Hovnik.

Celotna petnajstdnevna pot na sicer desetdnevni forum v New York – na katerem je bila udeležba po poročanju medija sicer mogoča tudi prek videopovezave – je davkoplačevalce stala nekaj več kot 33 tisoč evrov. Od tega so po poročanju Televizije Slovenija potovalni stroški znašali 13.412 evrov, stroški nastanitve v hotelu 16.589 evrov, stroški dnevnic udeleženk pa 3 tisoč evrov.

Na ministrstvu za javno upravo so za Televizijo Slovenija zagotovili, da je delegacija ravnala varčno, saj je imela možnost leteti v poslovnem razredu, prenočila pa je v hotelu s tremi zvezdicami. Pojasnili so, da so “delovna področja visoko usposobljenih uslužbenk, ki opravljajo najzahtevnejša dela, povezana s tematiko zasedanja”. Na forumu so sicer razpravljali o dostopu do vode, čisti energiji, industriji, inovacijah, infrastrukturi in trajnostnih mestih. Na ministrstvu so še dodali, da si ministrica sama izbere delegacijo za poti v tujino, sodelavke, ki so z njo šle na pot, pa da so “vpete tudi v druge naloge” in je bila njihova udeležba “potrebna”.

Do poti je bil kritičen tudi glavni tajnik Sindikata vzgoje in izobraževanja Branimir Štrukelj, ki je za Televizijo Slovenija dejal, da si težko predstavlja, kako bo ministrica “s tem bremenom zagovarjala odložitev odprave plačnih nesorazmerij, čeprav se je to potovanje zgodilo pred poplavami”. Po njegovih besedah gre za “tipičen primer dvojne morale, ki jo srečujemo v slovenski politiki”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje