Ministrica Stojmenova Duh o digitalni preobrazbi na Zahodnem Balkanu

Digitalno 16. Jun 202319:16 1 komentar
Emilija Stojmenova Duh
Emilija Stojmenova Duh (Foto: ministrstvo za digitalno preobrazbo/TWITTER)

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh se je v Severni Makedoniji udeležila razprave o potencialih digitalizacije za Zahodni Balkan.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh se je v okviru Forumskega dialoga Prespa 2023, ki se danes zaključuje v Strugi v Severni Makedoniji, med drugim udeležila posveta o potencialih digitalizacije za razvoj Zahodnega Balkana. Poudarila je pomen čim širše vključenosti v digitalno preobrazbo.

Udeleženci posveta Digitalna preobrazba povezuje: Perspektive za oblikovanje partnerstev na Zahodnem Balkanu so se strinjali, da so za digitalno preobrazbo ključni zaupanje državljanov v tehnologijo, povečanje investicij, izboljšanje digitalnih veščin vseh starostnih skupin, sodelovanje vlade s civilno družbo ter oblikovanje digitalnega ekosistema, v katerega so vključeni vsi deležniki tako na nacionalni kot tudi na regionalni ravni, so v današnjem sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu.

“Digitalna preobrazba ni samo stvar vlade, ampak morajo v njej sodelovati in vanjo biti vključeni vsi. Vlada mora zagotoviti potrebna sredstva, nevladne organizacije morajo delati z ljudmi na terenu, raziskovalci in akademska sfera morajo pripravljati sodobne programe in usposabljanja, podjetja pa vlagati v svoje zaposlene,” je poudarila ministrica Stojmenova Duh. Vsi deležniki se morajo po njenih besedah zavedati, da je vseživljenjsko učenje ključnega pomena. “Vsi se moramo nenehno učiti.”

Ob robu zasedanja Prespa 2023, na katerem je zastopala Slovenijo, se je ministrica tudi srečala z generalno sekretarko Sveta za regionalno sodelovanje Majlindo Bregu in generalnim sekretarjem Regionalnega urada za mladinsko sodelovanje Albertom Hanijem. S sekretarko Bregu sta govorili o digitalizaciji javne uprave in gospodarstva ter digitalnih storitvah v državah Zahodnega Balkana, s sekretarjem Hanijem pa o krepitvi sodelovanja na področju vključujoče digitalizacije, spodbujanja deklet za poklice v sektorju informacijsko-komunikacijskih tehnologij, sovražnega govora, dezinformacij in spletnega nasilja med mladimi.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje