Ministrica za zdravje razkrila imena svojih bodočih državnih sekretarjev

Slovenija 13. Okt 202318:25 2 komentarja

Po zeleni luči poslancev sta pred kamere stopila nova ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel in premier Robert Golob. Nova ministrica je v prvi izjavi za medije ponovila, da so njeni cilji večja dostopnost zdravstvenih storitev, zagotavljanje njihove kakovosti in varnosti. Razkrila je tudi svojo ekipo bodočih državnih sekretarjev, premier Golob pa je zatrdil, da zdravstvo ostaja glavna prioriteta vlade.

V prvi izjavi za medije se je nova ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel zahvalila poslancem za podporo, premierju Robertu Golobu pa za priložnost. Znova je poudarila, da si bo kot ministrica prizadevala za večjo dostopnost zdravstvenih storitev, njihovo kakovost in varnost. “Morali bomo nasloviti tudi košarico pravic,” povedala Prevolnik Rupel.

Ministrica je razkrila tudi imena svojih državnih sekretarjev. Na ministrstvu tako ostaja dosedanji državni sekretar Marjan Pintar, na novo pa bosta prišla še specialistka družinske medicine Eva Vodnik in Denis Kordež, ki je do sedaj zasedal mesto pomočnika direktorja v Zdravstvenem domu Litija. Z vlade so zvečer sporočili, da so vse tri državne sekretarje že imenovali na položaj.

V izjavi se je dotaknila tudi preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in primanjkljaja na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Tam so po četrtkovi seji skupščine sporočili, da bodo imeli zaradi preoblikovanja dopolnilnega zavarovanja prihodnje leto po projekcijah 140-milijonsko luknjo. Prevolnik Rupel je povedala, da vprašanje glede obveznega zdravstvenega prispevka še ni razčiščeno in se ga bodo “res lotili, ker ni več veliko časa, da uredijo zadevo”. Dela se bodo lotili skupaj z ministrstvom za finance, primanjkljaj ZZZS pa bo v naslednjem letu pokril proračun.

O interventnem zakonu, o katerem je govorila na torkovi predstavitvi pred parlamentarnim odborom za zdravstvo, je povedala, da bo rešitev v njem kar precej, bo pa novi interventni zakon posegel tudi v obstoječi zakon o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema in nekatere druge zakone.

Ministrico je pred kamere pospremil predsednik vlade Robert Golob, ki je zatrdil, da zdravstvo ostaja glavna prioriteta vlade. Kot je dodal, ga dejstvo da je Prevolnik Rupel “celo poklicno pot delovala na področju financiranja javnega zdravstva in kakovosti v javnem zdravstvu”, navdaja z zaupanjem, da bo nova ministrica kos izzivom. “Naredili bomo vse, da bomo v tem mandatu vse napovedane spremembe in reformo izpeljali,” je sklenil Golob.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje