Ministrstvo dovoljenja za pogrebno dejavnost dajalo tudi izvajalcem brez pogojev

Slovenija 27. Jun 202313:14 1 komentar
Pokopališče
Profimedia

Ministrstvo za gospodarstvo je bilo v obdobju od 2017 do sredine 2021 neučinkovito pri vzpostavitvi pogojev za izvajanje pogrebne in pokopališke dejavnosti in nadzoru nad njenim izvajanjem, je z revizijo ugotovilo računsko sodišče.

Računsko sodišče je v reviziji izvajanja pogrebne in pokopališke dejavnosti za obdobje od 2017 do sredine 2021 ugotovilo, da je bilo gospodarsko ministrstvo neučinkovito pri vzpostavitvi pogojev za izvajanje dejavnosti in nadzoru nad njenim izvajanjem. Zahtevalo je izvedbo popravljalnih ukrepov in podalo več priporočil za izboljšanje poslovanja.

Gospodarsko ministrstvo – za čas, ki ga zajema revizija, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, zdaj pa ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport – po ugotovitvah računskega sodišča ni vzpostavilo ustreznih pogojev za izvajanje pogrebne in pokopališke dejavnosti, ker ni predlagalo sprememb in dopolnitev zakona o pokopališki in pogrebni dejavnosti tako, da bi ta celovito, jasno, nedvoumno in sistemsko enotno urejal izvajanje pogrebne in pokopališke dejavnosti.

Dovoljenja tudi izvajalcem brez pogojev

Ministrstvo ni prispevalo k pravočasni uveljavitvi podzakonskih in drugih predpisov za izvajanje pogrebne dejavnosti, dovoljenja za opravljanje pogrebne dejavnosti je podelilo tudi izvajalcem, ki niso izpolnjevali vseh predpisanih pogojev, so danes sporočili z računskega sodišča. Kot so dodali, ministrstvo tudi ni izvajalo nadzora nad skladnostjo predpisov občin in njihovega izvajanja z zakonom.

Zaradi tega v treh letih in pol po zakonskem roku za uskladitev dejavnosti z zakonom skoraj tretjina občin ni sprejela odloka o pokopališkem redu po zakonu, 24-urna dežurna služba pa se je izvajala le v slabi tretjini občin, je še navedlo računsko sodišče.

Izvajanje in nadzor nad pokopališko in pogrebno dejavnostjo ter urejanjem pokopališč je bilo po ugotovitvah računskega sodišča iz leta 2014 neučinkovito že v obdobju med letoma 2009 in 2012. Za to obdobje je namreč sodišče ugotovilo številne neučinkovitosti pri vzpostavitvi pogojev za izvajanje ter pri nadzoru nad izvajanjem dejavnosti.

V tistem obdobju je to področje urejal zakon o pokopališki in pogrebni dejavnosti ter o urejanju pokopališč, ki je bil sprejet leta 1984. Od leta 2016 je v veljavi zakon o pokopališki in pogrebni dejavnosti, ki je izvajanje pokopališke in pogrebne dejavnosti uredil na novo, zato se je računsko sodišče odločilo, da izvede ponovno revizijo tega področja za obdobje od leta 2017 do 30. junija 2021, ki pa je spet pokazalo na neučinkovitost ministrstva.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje