Ministrstvo in visokošolski sindikat na dobri poti k uskladitvi zahtev

Slovenija 25. Nov 202218:54 0 komentarjev
Medicinska fakulteta
Ziga Zivulovic jr./BOBO

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so se danes nadaljevala pogajanja za razrešitev stavkovnih zahtev Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS). Ukvarjali so se z detajli pedagoških normativov, pa tudi z delodajalčevim kritjem sobotnega leta. "Smo na dobri poti, da se uskladimo," je za STA ocenil predsednik VSS Gorazd Kovačič.

“Pogajanja o tem so zelo konkretna, strokovna in vsebinska. Nasprotna stran se je izkazala za zelo natančno znalko naših predlogov in poznavalko razmer tako, da smo kar na dobri poti, da se uskladimo o zadevah, ki so s sindikalnega stališča bistvene za zagotovitev normalnih pogojev za delo,” je poudaril Gorazd Kovačič.

Kot je dodal, se trenutno pogovarjajo o tem, kako bolj opredeliti pravice zaposlenih glede na zakonski okvir in probleme, ki so se v praksi z leti pokazali.

Na današnjem sestanku so se ukvarjali tudi s pogoji za sobotno leto. “To je institut, ki obstaja v akademskem svetu povsod po svetu, ampak pri nas obstaja samo na papirju. Visokošolski učitelj ima v šestih letih opravljanja dela pravico do poglobljenega raziskovanja kjerkoli, tudi v tujini. Problem pa je v tem, da moramo pred odhodom ali po odhodu sami sebi nadomeščati pedagoške ure, pri čemer prihaja do dvojnega obsega dela. Tudi materialne stroške si moramo zagotoviti sami,” je pojasnil Kovačič.

Kot pravi, v sindikatu sobotno delo razumejo kot redno obliko dela in menijo, da mora delodajalec kriti stroške in jih pedagoško razbremeniti, kar pomeni zagotoviti druge izvajalce in jih plačati.

Proti koncu seje pa so se dotaknili tudi sredstev za individualno raziskovalno delo, ki so tudi povezana s sobotnim letom. “Se pravi, da ima visokošolski učitelj zagotovljeno neko vsoto na leto in mu teh sredstev ni treba pridobivati prek različnih razpisov,” je še dodal Kovačič.

Pogajalski strani sta se na današnjem drugem sestanku sestali po tem, ko je vlada nedavno potrdila nova pogajalska izhodišča za razrešitev stavkovnih zahtev visokošolskega sindikata.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!