Ministrstvo odgovarja ZZZS: Svoje funkcije ne opravljate dovolj učinkovito

Slovenija 09. Mar 202316:49 2 komentarja
ministrstvo za zdravje
Žiga Živulović jr./BOBO

Na ministrstvu za zdravje, ki ga vodi Danijel Bešič Loredan, so se odzvali na besede generalne direktorice Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Tatjane Mlakar, ki je dejala, da gre pri klicnem centru ministrstva za podvajanje storitev. Na ministrstvu se ob tem sprašujejo, zakaj so na ZZZS večjo ažurnost podatkov napovedali šele zdaj.

Odkar je ministrstvo za zdravje zagnalo klicni center za pomoč uporabnikom zdravstvenih storitev, je med ministrstvom in Zavodom za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) prišlo že do več kratkih stikov.

Klicni center ministrstva za zdravje je s pomočjo Telekoma Slovenije začel delovati preteklo sredo, delovanje pa so zaznamovale številne težave.

Največ jih je bilo povezanih z netočnimi podatki o prostih osebnih zdravnikih oziroma zdravnikih, ki še sprejemajo nove paciente. Na ministrstvu za zdravje so odgovornost za netočne podatke pripisali ZZZS, kjer pa so včeraj žogico vrnili nazaj na ministrsko stran.

Kot je dejala generalna direktorica Tatjana Mlakar, je ZZZS podatke posodabljal trikrat na mesec, od 24. marca naprej pa jih bo vsakodnevno. Dodala je, da operaterji v klicnem centru ministrstva tudi nimajo ustreznega znanja za iskanje po bazah in da gre pri novem klicnem centru v “določeni meri za podvajanje obstoječih klicnih sistemov”.

Preberite še: ZZZS: Podatke smo ažurirali trikrat mesečno, kmalu jih bomo dnevno

Ministrstvo: Očitno so imeli orodja, da bi izboljšali odzivnost

Na ministrstvu na zadnje navedbe direktorice ZZZS odgovarjajo, da pozdravljajo njihov angažma, vendar se ob tem sprašujejo, zakaj so se za vsakodnevno posodabljanje podatkov odločili “šele ob vzpostavitvi klicnega centra”.

“Z včerajšnje novinarske konference ZZZS gre razbrati, da bi ZZZS očitno že veliko prej preko svojih OE (območnih enot) lahko aktivno in ažurneje posodabljal podatke na svoji spletni strani. Kot kaže, so že imeli na voljo orodja, da bi izboljšali svojo odzivnost in se približali uporabnikom zdravstvenih storitev, tudi s prečiščenjem nepregledne spletne strani o razpoložljivosti zdravnikov, saj je trenutno največja težava pri delovanju klicnega centra očitno prav neažurnost podatkov,” menijo na ministrstvu.

Ob tem na ministrstvu na podlagi besed Mlakar še dodatno ugotavljajo, “da ZZZS svoje funkcije ne opravlja dovolj učinkovito v korist zavarovancev”.

Vzpostavitev klicnega centra je bila nujno potrebna

Po mnenju ministrstva je bila vzpostavitev klicnega centra nujno potrebna, “saj so želeli uporabnikom omogočiti takojšnji dostop do sogovornika, enotno vodenje skozi sistem ter do razpoložljivih informacij o prostih zdravnikih, ki opredeljujejo paciente”.

V sredo so vsem klicnim centrom poslali kontaktne številne OE ZZZS, tako da lahko uporabnike ob klicu neposredno prevežejo na ustrezno številko ZZZS.

Zveza pacientov: Kritika ZZZS do novega klicnega centra za pomoč pacientom je nerazumljiva

V Zvezi organizacij pacientov Slovenije ne razumejo kritike Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) glede novega klicnega centra za pomoč uporabnikom zdravstvenega sistema. Poudarjajo, da od vseh profesionalnih organizacij v slovenskem zdravstvu pričakujejo, da bodo na prvo mesto postavile paciente namesto prelaganja odgovornosti.

“Še posebej, ker smo pogrešali njihov odziv ob hudih problemih z dostopnostjo pacientov tako neposredno do izvajalcev v zdravstvu in še posebej z neodzivnostjo na telefonskih številkah oz. elektronski pošti,” so zapisali.

Vir: STA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje