Direktorica Varstveno-delovnega centra Saša razrešena. Je bila tarča mobinga?

Slovenija 23. Nov 202310:47 0 komentarjev
oseba na invalidskem vozičku
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Ministrstvo za solidarno prihodnost je v torek razrešilo direktorico Varstveno-delovnega centra (VDC) Saša Velenje Darjo Fišer. Člani sveta zavoda so namreč pri obravnavi predloga programa za leto 2023 ugotovili, da predlog ne vsebuje vseh relevantnih podatkov za odločanje, zato ga niso sprejeli in so ga s sklepom zavrnili.

Kot so povedali na ministrstvu, so direktorico razrešili, ker program ni bil sprejet. O imenovanju vršilca dolžnosti direktorja VDC Saša bodo člani sveta zavoda odločali na petkovi seji. Člani sveta zavoda so sicer Darji Fišer očitali tudi aroganten odnos. Zdaj že nekdanja direktorica pa je v odzivu dejala, da je bila tarča mobinga.

Že februarja letos svet zavoda zaradi netransparentnega prikaza porabe javnih sredstev in sredstev uporabnikov ni potrdil poslovnega poročila zavoda za leto 2022. Pristojno ministrstvo se na to ni odzvalo. Prav tako se ni odzvalo na številne nepravilnosti pri vodenju zavoda na vseh področjih dela, s katerimi so člani zavoda seznanili ministrstvo za socialno prihodnost, je v sporočilu za javnost zapisala predsednica sveta zavoda VDC Saša Janja Rednjak.

“Vsi člani smo vestni in sočutni ljudje, ki smo si prizadevali po najboljših močeh in kar je bilo v okviru naših pristojnosti, da bi se razmere uredile. Vseskozi so nam bili na prvem mestu uporabniki, posamezniki, ki si zaslužijo kakovosten vsakdan v življenju. Zaradi njih in zaposlenih smo tudi sprejeli to poslanstvo člana v svetu zavoda,” je zapisala Rednjak.

Po njenih besedah je direktorica, ki je angažirala tudi odvetnico, označila trpinčenje s strani predsednice sveta in članov zavoda Saša vsako njihovo upravičeno in zakonito postavljeno vprašanje ali prošnjo za pojasnitev razmer, financ ali česar koli.

Rednjak je še dodala, da je Fišer ignorira delo sveta zavoda, grozila in javno žalila člane sveta, tako da je bilo nadaljnje sodelovanje nemogoče in neproduktivno. Prikrivala naj bi tudi dejansko poslovanje zavoda, člani sveta zavoda pa so izgubili vsakršno zaupanje do pravilnih in pravih odločitev vodstva VDC Saša.

Nezakoniti in netransparentni postopki

Zaradi domnevne kraje zdravstvenih kartotek so VDC Saša obiskali kriminalisti. Decembra 2021 so tako obravnavali okoliščine domnevnega pogrešanja zdravstvenih kartonov in marca letos okoliščine domnevne odtujitve zdravil v zavodu.

“V obeh primerih policisti na podlagi zbranih obvestil niso ugotovili elementov kaznivega dejanja. O domnevnih nepravilnostih glede pogrešanih zdravil je bila pisno obveščena pristojna enota Zdravstvenega inšpektorata RS. Policisti bodo na podlagi zbranih ugotovitev o tem obvestili pristojno Okrožno državno tožilstvo v Celju,” so ugotovitve povzeli na Policijski upravi (PU) Celje.

Kot trdi Fišer, pa je svet zavoda je v več postopkih ravnal nezakonito in netransparentno, vmes so najeli celo odvetnika, ki jih je zastopal, plačnik pa da je bil VDC Saša. Letos so imeli tudi izjemno veliko inšpekcijskih nadzorov, kjer pa se je izkazalo, da so zadeve urejene, ni bilo prekrškov, je opozorila. Kar je bilo zahtevanih ukrepov, pa so jih izvedli pred rokom inšpekcijskega postopka, je zatrdila.

“Večkrat sem svet zavoda opozorila na neprimernost ravnanja. Ko so julija letos začeli postopek moje razrešitve, so začetek postopka vzeli, kot da sem že razrešena in so začeli voditi zavod, čeprav sem imela še vedno polna pooblastila, in s tem dejanjem povzročili kar nekaj škode. Zaradi tega in načina ter odnosa predsednice in članov sveta sem podala prijavo za mobing, prav tako sem iskala pomoč in zaščito pri varuhu človekovih pravic, saj so mi bila kršene vse človekove pravice, in na inšpektorat za delo za varstvo pravic delavca,” je dejala Fišer.

VDC Saša izvaja socialnovarstveno storitev vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji ter storitev institucionalnega varstva za odrasle osebe z motnjo v duševnem in telesnem razvoju. Pokriva območje treh upravnih enot, in sicer Velenja, Žalca in Mozirja, ima pa okoli 110 varovancev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!