Ministrstvo za izobraževanje in sindikat uskladila del stavkovnih zahtev

Slovenija 16. Dec 202220:47 0 komentarjev
Šola učilnica
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so se danes nadaljevala pogajanja za razrešitev stavkovnih zahtev Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS). "Danes smo zaprli dva pomembna člena za kolektivno pogodbo. Gre za delovne in pedagoške obveznosti visokošolskih učiteljev in sodelavcev ter za sobotno leto," je za STA dejal Gorazd Kovačič. Pogajanja bodo nadaljevali 6. januarja.

V današnjih pogajanjih so po besedah predsednika visokošolskega sindikata Gorazda Kovačiča zaključili obravnavo člena za kolektivno pogodbo, ki podrobno opredeljuje delovne obveznosti visokošolskih pedagogov, in prišli do dobrih rešitev.

“Dogovorili smo se za to, da ureditev, kakršna je na Univerzi v Ljubljani, posplošimo tudi na druge univerze, kar pomeni, da se onemogoči različne anomalije, kot je bila faktorizacija oziroma ponekod še je. To pomeni, da izvedena pedagoška ura ni bila vredna eno uro, ampak samo pol ure,” je pojasnil Kovačič.

Poleg tega so se dogovorili tudi, da je treba asistente in druge visokošolske sodelavce, kadar izvajajo učiteljske oblike dela, prezaposliti v ustreznem deležu.

“Pri sobotnem letu pa smo se dogovorili, da visokošolskemu učitelju, ki gre na sobotno leto, ni treba nadomeščati samega sebe oziroma mu ni treba izvesti predmetov v nekem drugem semestru ali v nekem drugem letu, pač pa mu mora delodajalec zagotoviti, da bodo drugi ljudje izvedli njegove predmete za tisti čas,” je dejal.

Novinarska konferenca visokošolskega sindikata Slovenije. Navajajo razloge za nadaljevanje stavke v visokem šolstvu. Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam. Na fotografiji Gorazd Kovačič, Sandra Bašič Hrvatin in Marko Marinčič.
Žiga Živulović jr./BOBO

Kot je pojasnil, ima visokošolski učitelj v šestih letih opravljanja dela pravico do poglobljenega raziskovanja kjerkoli, tudi v tujini. Problem pa je v tem, da morajo pred odhodom ali po odhodu sami sebi nadomeščati pedagoške ure, pri čemer prihaja do dvojnega obsega dela. Tudi materialne stroške si morajo kriti sami.

Glede slednjega oziroma stroškov sobotnega leta so stvari po njegovih besedah še odprte, ker so to prestavili na člen, ki bo določal minimum individualne pravice stroškov za izobraževanje visokošolskih pedagogov za obiske konferenc in podobno.

Danes so se ukvarjali tudi z individualnimi sredstvi za raziskovalno delo, kjer so izmenjali nekaj stališč in pogledov, do naslednjič pa bo ministrstvo pripravilo protipredlog, je povedal Kovačič. Po njegovi oceni pogajanja sicer potekajo relativno počasi, a je zadovoljen, ker se “vsebinsko dobro odvijajo”.

Pogajanja bodo nadaljevali 6. januarja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!