Ministrstvo zanika navedbe kmetov o Naturi 2000: Gre za travnike, in ne njive

Slovenija 08. Jun 202316:18 0 komentarjev
barje ljubljansko
Bor Slana/ Bobo

Na ministrstvu za naravne vire in prostor so se odzvali na navedbe kmetijskih organizacij, ki vztrajajo pri zahtevi, da se 200 hektarjev njivskih površin na Ljubljanskem barju ne spremeni v steljnike. Ministrstvo je pojasnilo, da se predlog uredbe nanaša na obstoječe trajne travnike, in ne na njive.

Predlog nove uredbe o upravljanju območij Natura 2000 za obdobje 2023-2028, ki dviga prah v zadnjih mesecih, ne predvideva spremembe njivskih površin na Ljubljanskem barju v steljnike, zagotavljajo na ministrstvu za naravne vire. Predlog se po njihovih pojasnilih namreč nanaša na obstoječe trajne travnike, in ne na njive.

Na ministrstvu za naravne vire in prostor so se tako danes odzvali na navedbe kmetijskih organizacij, ki vztrajajo pri zahtevi, da se 200 hektarjev njivskih površin na Ljubljanskem barju ne spremeni v steljnike.

Kmetje vztrajajo tudi pri umiku predloga uredbe o upravljanju območij Natura 2000 za obdobje 2023-2028. Pravno mnenje, ki ga je Zadružna zveza Slovenije naročila pri Inštitutu za javno upravo pri ljubljanski pravni fakulteti, je namreč po njihovih navedbah  pokazalo, da so predlagane zaostritve pri Naturi 2000 neustavne. Če predlog ne bo umaknjen, napovedujejo ustavno presojo.

V zvezi z neustavnostjo predloga uredbe, ki jo je pokazalo pravno mnenje, so na ministrstvu za STA pojasnili, da pravnega mnenja še niso prejeli in ga zato tudi ne morejo komentirati. So pa poudarili, da gre za predlog uredbe, ki še ni niti stopil v veljavo.

Obrnili so se tudi na komisarja

Glede predlagane uredbe so se kmetje s prošnjo za pridobitev mnenja evropskega komisarja za okolje Virginijusa Sinkevičiusa sicer obrnili tudi na evropskega poslanca Franca Bogoviča. Bogovič je dobil zagotovila, da Evropska komisija ni zahtevala spremembe njivskih površin v steljnike in da je obnova travnikov sicer obveza države, vendar se morajo predstavniki države odločiti, kje in na kakšen način bodo realizirali to obvezo.

“V območju, ki je predmet vpisa v intervencijo Plačilo Natura 2000 in v širšem območju, ki je bilo predlog javne seznanitve, sploh ni njiv v obsegu 200 hektarjev,” medtem zatrjujejo na ministrstvu in dodajajo, da se predlog uredbe, ki je bil javno objavljen na začetku marca in določa predlog režima na delu območja Natura 2000 na Ljubljanskem barju, nanaša na obstoječe trajne travnike, in ne njive.

V skladu s sprejetim strateškim načrtom skupne kmetijske politike v obdobju 2023-2027 je za Slovenijo zahtevana vrednost vpisa v intervencijo Plačil Natura 2000 v letih 2023, 2024, 2025 in 2026 skupno 350 hektarjev trajnih travnikov, v letu 2027 pa še dodatnih 200 hektarjev, da bo skupna vrednost na koncu dosegla 550 hektarjev.

“V nadaljnji komunikaciji, ki je sledila v marcu in aprilu, so predstavniki ministrstva večkrat pojasnili, da v sodelovanju s prizadetimi kmeti in pristojnimi službami varstva narave in kmetijstva predlagajo izvedbo procesa prilagoditve območja, na katerih bo na Ljubljanskem barju veljal režim plačila Natura 2000 od leta 2024 naprej,” so še poudarili v današnjem odzivu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.