Ministrstvo na očitke o cenah košarice: Nizke cene niso nedovoljena ravnanja

Slovenija 27. Dec 202315:04 > 16:03 7 komentarjev
Košarica živil
PROFIMEDIA

V zadnjem obdobju se je glede beleženja cen košarice živil v javnosti pojavilo veliko zavajajočih informacij, menijo na ministrstvu za kmetijstvo. Kritični so predvsem do besed nekdanjega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano Igorja Hrovatiča, ki je omenjal sum nedovoljenih ravnanj pri beleženju cen. Njegove očitke zavračajo, ob tem pa poudarjajo, da projekt izhaja še iz časa, ko je imel polna pooblastila, a ni interveniral.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pred več kot enim letom uvedlo spremljanje 15 osnovnih živil oz. tako imenovane košarice živil. V zadnjem obdobju so vse pogostejši očitki, da spremljanje cen točno določenih živil ne vpliva na dejansko nižanje cen hrane, temveč zgolj na nižanje cen dotičnih izdelkov.

“Namen spremljanja cen 15 osnovnih skupin živil je zagotoviti, da se spremlja gibanje cen in ponudba pri osnovnih skupinah živil in zagotavlja ustrezna informacija najranljivejšim skupinam,” so z ministrstva zapisali v današnjem sporočilu. Ob tem sporočajo, da nikoli niso zatrjevali, da je košarica najcenejših živil vplivala na umiritev rasti inflacije pri hrani, kar da niti ni bil njen namen košarice živil.

“Menimo, da je osnovni cilj košarice dosežen, saj omogoča omenjeni skupini prebivalstva koristne informacije in dostop do osnovnih živil po sprejemljivi oziroma najnižji ceni,” so zapisali. Ob tem ne razumejo očitkov, ki se pojavljajo v javnosti. “Slednji na podlagi popolnoma razumljive tabele posplošujejo podatke in pišejo o splošnem gibanju cen hrane,” so zapisali.

Postopke za preveritev navedb bi nekdanji varuh lahko sprožil za čas mandata

Predvsem jih skrbi izjava nekdanjega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano Igorja Hrovatiča. Ta je v ponedeljkovem sporočilu za javnost zapisal, da so cene živil iz spremljane košarice nenavadno nizke in vzbujajo sum nedovoljenih ravnanj. Navedene maloprodajne cene so po njegovih besedah nižje od dobavnih cen primarnih proizvodov, je poročala Slovenska tiskovna agencija (STA).

“Potrošniki niso zaznali znižanja maloprodajnih cen, zato obstaja tudi sum, da so trgovske verige samo za namen popisa cen za zelo kratek čas znižale cene, po popisu pa jih vrnile na staro ali celo višjo raven. Zanimivo je tudi to, da takšne cene niso bile niti oglaševane prek oglaševalskih kanalov trgovskih verig niti niso bile objavljene v njihovih akcijskih katalogih,” je zapisal.

Na ministrstvu te očitke zavračajo, saj da “nizke cene same po sebi zagotovo niso nedovoljena ravnanja”. “Trgovci imajo svoje strategije, s katerimi določajo cene proizvodom in ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na to nima neposrednega vpliva. Bi pa pričakovali od nekdanjega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano, da v času svojega delovanja izvede postopke za preveritev svojih navedb,” so zapisali. Spremljanje živil so namreč začeli izvajati septembra 2022, ko je imel Hrovatič še vsa pooblastila.

Kot je v današnji izjavi za medije dejala direktorica direktorata za hrano in ribištvo na ministrstvu za kmetijstvo Ana Le Marechal, se Hrovatič na agencijo za varstvo konkurence (AVK) ni obrnil, prav tako se v času svojega mandata nikoli ni obrnil na ministrstvo. “Mi smo se tudi glede teh očitkov obrnili na AVK, ki kategorično zanika, da gre v tem primeru za kakršnokoli kartelno dogovarjanje,” je izpostavila po poročanju STA.

Na očitke, da trgovci nižajo cene zgolj v času popisa, pa na ministrstvu odgovarjajo, da so v sodelovanju s tržnim inšpektoratom izvedli nenapovedani inšpekcijski akciji, v katerih niso zaznali nepravilnosti.

Hrovatičeve očitke zavračajo tudi v Trgovinski zbornici Slovenije. Če Hrovatič utemeljeno sumi, da je prišlo do nedovoljenih ravnanj, bi o tem moral obvestiti AVK. Ne strinjajo se z mnenjem vlade, da je bilo spremljanje cen živil koristno. “Vse košarice, spletno popisovanje cen in sporočanje cen za deležnike v verigi preskrbe s hrano predstavljajo zgolj in samo dodatno administrativno, finančno in organizacijsko breme,” so prepričani. Vlado so pozvali, naj ne obljublja zniževanja cen hrane.

Vlada bo spremljanje cen nadaljevala tudi v prihodnjem letu, ko bo cene popisovala vsakih 14 dni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje